Κάθε πότε αλλάζετε τα ρούχα του παιδιού στο σχολείο
Ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετές μανούλες είναι αν πρέπει να αλλάζουμε τα ρούχα που φοράει το παιδί μας στο σχολείο κάθε μέρα. Φυσικά κάναμε έρευνα ρωτώντας την άποψη διαφόρων μαμάδων και σας παραθέτουμε το συμπέρασμά μας.
Ρούχα παιδιού στο σχολείο
Μεγαλώνοντας, το παιδί μας έχει, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκετά ισχυρή άποψη στο ντύσιμό του. Επιλέγει μόνο του τί θέλει να φορέσει και το συνδυάζει με τον δικό του τρόπο. Κάπως έτσι δημιουργεί την εικόνα που "θέλει" να δείχνει στους άλλους και έμμεσα ή άμεσα γίνεται ένα από τα γνωρίσματά του πχ. Η Εβελίνα φοράει πάντα ένα ροζ μπουφάν ή ο Μίλτος φοράει το ίδιο παντελόνι. Κι αυτό που μόλις φέραμε ως παράδειγμα είναι ο βασικός λόγος που η Α. δεν φοράει στο παιδί της διαφορετικά ρούχα καθημερινά. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε: "Δεν θέλω να έχει τόση σημασία για εκείνον να έχει τόσα ρούχα. Ναι, αν λερωθεί εννοείται αλλάζουμε αν όμως είναι καθαρός τότε φοράμε το ίδιο ρούχο 2 φορές την εβδομάδα ή φοράμε το ίδιο μπλουζάκι με άλλο παντελόνι και το παντελόνι με άλλο μπλουζάκι κ.ο.κ. Μία μέρα ήρθε και μου είπε πως ένα συμμαθητής του τον ρώτησε γιατί φοράει την ίδια μπλούζα. Δηλαδή είναι δυνατόν σε νηπιακή ηλικία να έχει τόση σημασία τι ρούχα φοράνε;"
Η δική μας άποψη είναι κατανόησης προς το επιχείρημά της. Πράγματι είναι λυπηρό να δημιουργούμε στα παιδιά μία ανάγκη να πρέπει να φορέσουν ένα ρούχο για να μην ξεχωρίσουν από το σύνολο. Είναι λυπηρό καθώς έτσι ξεκινά ένα παιδί να ζητά περισσότερα ρούχα, να απαιτεί επώνυμα ρούχα και τελικώς να αισθάνεται άσχημα που δεν ανήκει στο "σύνολο" ενώ θα έπρεπε να αισθάνεται αυτοπεποίθηση.
Η Χ. μας είπε πως αλλάζει καθημερινά ρούχα στις κόρες της γιατί πολύ απλά τους δίνει χαρά. Ανυπομονούν να ξυπνήσουν, να επιλέξουν το καλσόν τους, να φορέσουν τις φούστες που θέλουν με τα κοτσιδάκια που προτιμούν και να κάνουν "σβούρες" στο σπίτι επιδεικνύοντάς τα. όπως μας λέει "προτιμώ να φορώ εγώ τα ίδια ρούχα για να φορούν εκείνες διαφορετικά κάθε μέρα".
Η δική μας άποψη είναι κατανόησης και πάλι. Από την ημέρα που γινόμαστε γονείς αισθανόμαστε μία εσωτερική ανάγκη να προσφέρουμε όσα έχουμε στα παιδιά μας. Να μην τους στερούμε τίποτα. Άλλωστε έχει τόση σημασία για εμάς να μεγαλώσουμε παιδιά που έχουν μόνο ευχάριστες σχολικές και καθημερινές αναμνήσεις. Να τους δώσουμε τα εργαλεία της εσωτερικής ηρεμίας με τα οποία θα οργώσουν τον κόσμο πατώντα γερά στα πόδια τους.
Τελικά τι είναι σωστό και τι είναι λάθος
Όπως σε όλα στη ζωή μας, το μέτρο είναι εκείνο που πρέπει να επικραττεί. Τα ρούχα πράγματι παρουσιάζουν την προσωπικότητά μας όμως αν ένα παιδί φοράει αυτό που φορούν όλα τότε όχι απλώς δεν ξεχωρίζει από το σύνολο γιατί δεν αναπτύσσει το προσωπικό του στιλ αλλά γίνεται εσωτερικά περισσότερο δυστυχισμένο αν οι συγκυρίες μελλοντικά έρθουν έτσι ώστε να μην μπορεί να αγοράσει όσα αγοράζουν οι γύρω του.
Η δική μας πρόταση λοιπόν, είναι να μάθουμε στα παιδιά μας πως "δεν έγινε κάτι" αν φορέσουν το ίδιο ρούχο. Δεν είναι δείγμα πως κάποιος δεν αξίζει το ίδιο με κάποιον άλλο. Φροντίζουμε το παιδί μας να αισθάνεται αυτοπεποίθηση που πηγάζει από μέσα του και εξωτερικεύεται στα ρούχα που φοράει, γιατί μαθαίνει να τα συνδυάζει με τρόπο τέτοιο που να εκφράζει την δική του προσωπικότητα.
Διαβάστε ακόμη: Σχολικός Εκφοβισμός - Αναγνώριση και Τρόποι Παρέμβασης