Κοροναϊός και θηλασμός. Τί πρέπει να ξέρουν οι μητέρες;

Όλοι βέβαια ξέρουμε ότι ζούμε σε μία εποχή σύγχυσης μην γνωρίζοντας ακόμη πολλά πράγματα για τον κοροναϊό. Εάν θηλάζετε ή είστε έγκυος και προγραμματίζετε να θηλάσετε το μωρός σας, είναι φυσικό να έχετε πολλές απορίες και ανησυχία. 

Μην ξεχνάτε ότι επειδή ο ιός αυτός είναι τόσο νέος, η καθοδήγηση από τους ειδικούς συνεχίζει να αλλάζει, όμως μέχρι τώρα ας δούμε τι γνωρίζουν οι ειδικοί για τον θηλασμό και τον κοροναϊό:

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, παρόμοια με τη διάδοση της γρίπης και άλλων ιών της αναπνευστικής οδού. Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε γυναίκες θετικές με τον ιό, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνεύσει τον ιό στο μητρικό γάλα. 

Σε μία μικρή μελέτη εγκύων γυναικών στο Wuhan της Κίνας, με επιβεβαιωμένο κοροναϊό, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για τον ιό στο μητρικό γάλα, στο αίμα του ομφάλιου λώρου ή στο αμνιακό υγρό.

Έτσι λοιπόν, μπορεί η μητέρα που είναι θετική στον ιό να θηλάσει το μωρό της;

Το CDC (Κέντρα Ελέγχου Επιδημιών) τονίζει ότι οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς αν μπορεί να μεταφερθεί στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Έτσι δηλώνουν ότι η μητέρα πρέπει να αρχίσει ή να εξακολουθήσει να θηλάζει το μωρό της σύμφωνα με τη δική της γνώμη, της οικογένειά της και φυσικά του γιατρού της. 

Όμως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε πρόσφατα οδηγίες συνιστώντας στις μητέρες που είναι θετικές για τον ιό ή που έχουν κάποια υποψία, να πλένουν και να καθαρίζουν πολύ καλά το στήθος τους πριν αντλήσουν το γάλα. Και ιδανικά αυτό θα μπορούσε να το δώσει στο μωρό ένα άλλο πρόσωπο που είναι υγιές. Αν όμως θέλετε να θηλάσετε το μωράκι σας είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μία μάσκα και να ακολουθήσετε την «σχολαστική» υγιεινή του μαστού και των χεριών.

Μην σταματήσετε ξαφνικά να θηλάζετε το μωράκι σας. Το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι το κλειδί και πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για τα μωρά επειδή βοηθάει στην καταπολέμηση της λοίμωξης, δηλώνουν οι ειδικοί. 

Το CDC συμφωνεί σημειώνοντας ότι είναι σπάνιες οι εξαιρέσεις όταν δεν συνιστάται η άντληση ή ο θηλασμός. 

Και αν τυχόν υπάρχουν κάποια συμπτώματα ή η εξέταση είναι θετική, συνιστά να λάβει η μητέρα όλες τις πιθανές προφυλάξεις για την αποφυγή της διάδοσης του ιού στο μωρό της. Όπως:

  • Καλό πλύσιμο των χεριών.
  • Φοράτε μάσκα όταν θηλάζετε. 
  • Μπορεί να επιλέξετε να αντλήσετε το γάλα σας αλλά και τότε πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε κάποιο μπουκάλι η την αντλία, και να ταΐσει το μωράκι ένα υγιές πρόσωπο.

Όσον αφορά την αντλία και τα εξαρτήματά της όπως φυσικά και τα μπουκάλια, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζονται σχολαστικά. Πράγμα που όλοι οι γονείς το κάνουν χωρίς καμία αμφιβολία. 

Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν κάθε μέρα και περισσότερες λεπτομέρειες για τον κοροναιό, ίσως κάποιες συμβουλές ή προφυλάξεις αλλάξουν.

Έτσι παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε σωστά μόνο από την ειδική ομάδα των επιστημόνων και εννοειίται συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας!