Μητρικός θηλασμός

Μητρικός θηλασμός

Όλοι ξέρουμε τις ευεργετικές συνέπειες του μητρικού θηλασμού στην ανάπτυξη και την μετέπειτα ζωή του παιδιού. Πρόσφατη έρευνα, απέδειξε ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Η έρευνα έγινε στην Αυστραλία σε 2066 αγόρια και κορίτσια από 9 έως 16 ετών. Βρέθηκε λοιπόν, ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει τουλάχιστον 6 μήνες είχαν τις μισές πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα από τα παιδιά που δεν είχαν θηλάσει καθόλου.

Οι Αυστραλιανοί ερευνητές συμπεραίνουν ότι 6 ή περισσότεροι μήνες μητρικού θηλασμού, προστατεύουν το παιδί από την παχυσαρκία και έχουν μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του.

Επίσης μία νέα σημαντική έρευνα από την Μεγάλη Βρετανία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες στο συμπέρασμα, ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση των παιδιών στο σχολείο. Δηλαδή, με τον μητρικό θηλασμό, έχουμε εξυπνότερα παιδιά.

Το παιδί που θηλάζει ωριμάζει μέσα από το θηλασμό, αναπτύσσεται νοητικά και κινητικά, κάθε μητέρα που θήλασε έχει κρατήσει πολύτιμες εικόνες και ευτυχισμένες στιγμές με το μωράκι της στο στήθος.

Όλοι λοιπόν οι επιστήμονες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν την προώθηση του μητρικού θηλασμού για πάνω από έξη μήνες: o μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στο μωράκι μας.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε όταν θηλάζουμε;

Πολλές μητέρες που θηλάζουν, διαπιστώνουν ότι μπορούν να τρώνε ότι θέλουν. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένα έντονα αρωματισμένα τρόφιμα μπορούν να αλλάξουν τη γεύση του γάλακτος, τα περισσότερα μωρά φαίνεται να το απολαμβάνουν. Σε γενικές γραμμές, οι κυρίαρχες γεύσεις της διατροφής σας, περνούσαν στο αμνιακό υγρό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά στο έμβρυο. Έτσι λοιπόν το μωράκι είναι ήδη εξοικειωμένο με αυτές τις γεύσεις όταν τις δοκιμάζει πάλι στο μητρικό γάλα.

Εάν όμως παρατηρήσετε ότι το μωρό είναι ιδιότροπο στο στήθος ή έχει αέρια, αφού έχετε φάει μία συγκεκριμένη τροφή, αποφύγετε την τροφή αυτή για ένα διάστημα και όταν τη δοκιμάσετε πάλι και δείτε την ίδια συμπεριφορά από το μωρό σας, θα πει ότι το ενοχλεί. Πολλά μωράκια ενοχλούνται από την γεύση της σοκολάτας, τα μπαχαρικά, τα πορτοκάλια, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Με λίγη προσοχή θα δείτε εύκολα τι πρέπει να αποφύγετε όσο καιρό θηλάζετε.

Ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είναι μια χαρά. Η υπερβολική καφεΐνη όμως μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του μωρού ή να το κάνει να γκρινιάζει. Να θυμάστε ότι η καφεΐνη βρίσκεται επίσης σε ορισμένα αναψυκτικά και στο τσάι.
Επίσης ένα ποτηράκι κρασί δεν κάνει κακό ή περιστασιακά ένα αλκοολούχο ποτό. Αλλά προσοχή, γιατί μεγαλύτερη ποσότητα περνάει στο γάλα. Εάν σκοπεύετε να πιείτε λίγο παραπάνω, περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν θηλάσετε ή ακόμη καλύτερα θηλάστε και μετά απολαύστε το ποτό σας.

Ασφαλώς η μέτρια ή βαριά κατανάλωση ποτού δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εάν νομίζετε ότι κάποια τροφή προκαλεί πρόβλημα στο μωρό σας, είναι συνήθως κάτι που έχετε φάει δύο με έξι ώρες πριν τον θηλασμό.

Συζητήστε με τον παιδίατρο πριν παραλείψετε κάποια τρόφιμα από τη διατροφή σας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διατροφική ανισορροπία. Μπορεί να χρειαστεί να δείτε και έναν διατροφολόγο για κάποιες συμβουλές γενικά με την διατροφή και τις βιταμίνες που χρειάζεστε όσο καιρό θηλάζετε το μωράκι σας.