Μετακομίζοντας με παιδιά

Μετακομίζοντας με παιδιά

Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι είναι βέβαια κουραστική, αλλά συγχρόνως και ευχάριστη. Όταν όμως έχεις παιδιά, μία τέτοια μεγάλη αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη. Δείτε λοιπόν πως μπορείτε να ξεκινήσετε ήπια τη διαδικασία μιας μετακόμισης, έχοντας ένα μικρό παιδί προσχολικής ηλικίας στο σπίτι.

Ακόμη και αν προς το παρόν σχεδιάζετε απλά ή ονειρεύεστε να μετακομίσετε, ίσως γνωρίζετε ότι αν έχετε παιδιά, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το να είστε μόνοι σας.

Σαν οικογένεια θα μπορέσετε να μετακομίσετε ήρεμα, αν σκέφτεστε και το παιδί σας σε κάθε βήμα, από το να βρείτε το καινούργιο σπίτι μέχρι τη στιγμή που θα έρθει το φορτηγό.

Χρήσιμες συμβουλές:

Πείτε στο μικρό σας, μόνο ότι χρειάζεται να ξέρει

Μέχρι να οριστικοποιήσετε τα σχέδια σας, δεν υπάρχει λόγος να λέτε στο παιδί λεπτομέρειες ή να προσπαθήσετε να το κάνετε να ενθουσιαστεί λέγοντάς του ότι θα έχει ωραιότερο δωμάτιο ή μεγαλύτερη αυλή. Μην ξεχνάτε ότι στο μυαλό του η ιδέα και μόνο της μετακόμισης είναι ένα σημαντικό γεγονός. Επίσης, αν αλλάξετε γνώμη ή μία πιθανή συμφωνία τελικά δεν γίνει, θα μπορούσε να μπερδευτεί ακόμη περισσότερο και να αναστατωθεί χωρίς λόγο.

Ψάξτε για το σπίτι όσο το δυνατόν πιο «σιωπηλά»

Είτε είστε στο στάδιο να επισκέπτεστε σπίτια ή στην προετοιμασία της μετακόμισης, δεν χρειάζεται να έχετε το παιδί μαζί σας. Το να «σέρνετε» ένα μικρό μέσα και έξω από το αυτοκίνητο και στη συνέχεια μέσα και έξω σε άγνωστα σπίτια δεν είναι καλή ιδέα. Όποτε μπορείτε κανονίστε μία baby sitter ή ένα άλλο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο να μείνει με το παιδί, ώστε να μπορέσετε να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας. Αν τώρα αυτό δεν είναι κάποιες φορές δυνατόν και πρέπει να το πάρετε μαζί σας, προγραμματίστε το σωστά:

  • Προσπαθήστε να είναι τα ραντεβού σας την ώρα που το παιδί έχει φάει και είναι ξεκούραστο. Για τα περισσότερα παιδιά οι καλύτερες ώρες είναι νωρίς το μεσημέρι αφού έχει φάει ένα σνακ ή νωρίς το απόγευμα μετά το μεσημεριανό υπνάκο του.
  • Φροντίστε να έχετε στο αυτοκίνητο σας μερικά παιχνίδια του, που βέβαια δεν κάνουν θόρυβο και δεν είναι βαριά, ώστε να μπορεί να τα έχει μαζί του, όταν εσείς μιλάτε με τον μεσίτη.
  • Ελέγξτε προσεκτικά την τσάντα με τις πάνες (αν χρησιμοποιεί ακόμη), πριν φύγετε από το σπίτι. Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να συμβεί σε ένα ξένο σπίτι είναι να λερωθεί και να μην μπορείτε να το καθαρίσετε.
  • Εάν ο καιρός είναι καλός και είστε μαζί με τον σύντροφό σας, αφήστε το παιδί έξω στην αυλή μαζί του, κοιτάξτε εσείς το σπίτι και μετά αλλάξτε, για να το δει και εκείνος. Αν πάλι είστε μόνη και ο καιρός το επιτρέπει, κάνετε μία μικρή βόλτα πρώτα και μετά πηγαίνετε να δείτε το σπίτι. Έτσι πολύ πιθανόν δεν θα βαρεθεί.

Μην κάνετε καμία ξαφνική κίνηση ή αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού

Ακόμη και όταν ξέρετε την ημερομηνία που θα μετακομίσετε, μην αρχίσετε να αλλάζετε τη ρουτίνα του παιδιού τώρα. Κρατήστε όλες τις συνήθειες του όσο περισσότερο μπορείτε, από το που ξαπλώνει το μεσημέρι έως το που συνήθως τρώει, έτσι θα μειώσετε πολύ την αναστάτωση της καθημερινότητας του μικρού παιδιού, σε μία πραγματικά σημαντική αλλαγή στη ζωή του.