Το μωρό μου - 11ος μήνας

Το μωρό μου - 11ος μήνας

Φτάσαμε έναν μήνα πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος χρόνος της ζωής του και το μωρό σου πλέον καταλαβαίνει την έννοια μικρών λέξεων, όπως «φέρε» και «πάρε». Ακόμη έχει αίσθηση του τι εννοείς όταν του λες «μη»! Μίλα του όσο μπορείς περισσότερο, καλό θα του κάνεις! Μπορεί να αντιληφθεί τι του λες, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει την επιθυμία σου να σου «φέρει την μπάλα πίσω» με επιτυχία. Σημασία έχει ότι προσπαθεί! Και το αντιλαμβάνεται και αυτό…

11min

Επίσης, έχει γνωρίσει καλά το σπίτι όσο μπουσουλάει, αλλά οι προσπάθειες να στηριχθεί στα πόδια του δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ακόμη. Μην είσαι ανυπόμονη με την εξέλιξή του. Να χαίρεσαι αυτό το στάδιο, γιατί δεν θα το ξαναζήσεις με το συγκεκριμένο μωράκι. Είναι ένα και  μοναδικό. Και συμβαίνει τώρα! Κάθε σπιθαμή που μπουσουλάει του δίνει, όχι μόνο ώθηση στο έδαφος, αλλά και στη ζωή του…

Εσύ η μητέρα…

Στην ανατροφή του παιδιού σημαντικό ρόλο έχει η κοινή γραμμή που θα υιοθετήσουν οι γονείς. Συχνά, όμως, συμβαίνει να διαφέρουν τα πιστεύω και οι απόψεις τους πάνω σε κάποια ζητήματα, με αποτέλεσμα να αποκλίνουν περισσότερο, παρά να συγκλίνουν. Όταν πρόκειται όμως για μια απόφαση που αφορά το μωράκι σας, θα πρέπει να διυλίζετε δύο και τρεις φορές τις γνώμες σας, προτού καταλήξετε σε μια απόφαση. Πώς θα βοηθηθείτε αναμεταξύ σας; Αρχικά, ξεκινήστε από το δεδομένο ότι θέλετε το καλό του μικρού σας και ότι η ισχυρογνωμοσύνη σας αντλείται από αυτό. Στη συνέχεια, καταγράψτε τι είναι εκείνο που δεν σας αρέσει στη θεωρία του άλλου. Μπορεί τελικά, να είναι κάτι που ενδεχομένως να μπορεί να αλλάξει πιο εύκολα από ό,τι περιμένατε! Δες στον άλλον την ειλικρινή του σκέψη, έχε σεβασμό και ψυχραιμία και ζήτα χρόνο να σκεφτείς. Αν πιστεύεις όντως ότι η δική σου άποψη είναι πιο ισχυρή, απόδειξέ το με επιχειρήματα, ώστε να πείσεις και το έτερον ήμισυ ότι έχεις δίκιο, διαλύοντας κάθε του αμφιβολία. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας σχετικά με το θέμα και την απόφαση. Να θυμάστε ότι σημασία έχει να ενώνονται οι δρόμοι και όχι να χωρίζουν, όταν φαίνεται ότι υπάρχει δυνατή λύση στη διαφωνία. Όχι μόνο για το καλό του μωρού, αλλά και της οικογένειάς σας εν γένει.
Το μωρό μου μοιάζει να έχει… πλατυποδία!
Φυσιολογικά, η καμάρα στα παιδικά πόδια αναπτύσσεται σταδιακά από τον 12ο μήνα περίπου (που το μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα πιο συνειδητά και χρειάζεται μια σταθερότερη βάση στήριξης) και ολοκληρώνεται περίπου όταν φτάσει τα 5 του έτη. Οπότε, είναι αρκετά νωρίς να πούμε ότι έχει πλατυποδία! Αυτό που βλέπεις είναι μια πατουσίτσα που δεν έχει πατήσει ακόμη στο έδαφος γερά, ώστε να δημιουργήσει τις καμπύλες της. Αν παρατηρήσεις παράλληλα και βλαισότητα στην φτέρνα, τότε ενδεχομένως μπορείς να μιλήσεις με τον ιατρό σου. Γενικότερα πάντως, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε ανησυχήσει σε αυτό το στάδιο. Μάλιστα, έχε στο νου ότι η πλειονότητα των παιδιών περίπου στα 2 έτη εμφανίζουν έναν βαθμό πλατυποδίας, η οποία και εξαφανίζεται συνήθως τα επόμενα χρόνια. Σε περίπτωση που (πολύ αργότερα λέμε, περίπου στα 10 του έτη), παρατηρήσεις ότι το παιδί κουράζεται εύκολα, το βάδισμά του είναι ασταθές και τα παπουτσάκια του καταστρέφονται συχνότερα, απευθύνσου σε έναν ειδικό. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να προλάβεις την πλατυποδία και μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες. Ο ιατρός ίσως συστήσει κάποιας μορφής ειδικών υποδημάτων, τα οποία στηρίζουν καλύτερα το πέλμα, σε σχέση με τα κοινά του εμπορίου. Αλλά με όλα αυτά, θα ασχοληθείς πολύ αργότερα. Προς το παρόν, δεν είναι κάτι που πρέπει να σε θορυβήσει.  

Αναρωτιέσαι…. Μπορεί το μωρό μου να κολλήσει ανεμοβλογιά;

Αν και δεν είναι συχνό σε μωρά τόσο μικρής ηλικίας, ναι, υπάρχει πιθανότητα το μωρό σου να κολλήσει τον ιό της ανεμοβλογιάς. Κατά συνέπεια, είναι καλό να γνωρίζεις τα συμπτώματα, ώστε να είσαι έτοιμη για δράση! Αυτό που θα παρατηρήσεις είναι τα γνωστά κόκκινα σπυράκια που περιέχουν ένα ροζ υγρό και φέρνουν ακατανίκητη φαγούρα. Κάνουν κατάληψη στο σώμα και το τριχωτό της κεφαλής και από εκεί, στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια του μωρού. Επίσης, το μωρό μοιάζει κουρασμένο, δεν είναι ιδιαίτερα πεινασμένο και πιθανόν να εμφανίζει και ελαφρύ πυρετό. Αν γνωρίζεις ότι το μωρό έχει έρθει σε επαφή με άλλα μωράκια που περνούν ή πέρασαν ανεμοβλογιά, τότε περίμενε 10 έως 21 ημέρες και τότε θα δεις αν έχει και το δικό σου μωρό συμπτώματα. Καθώς το μωρό δεν έχει περάσει τους 12 μήνες, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική, γιατί μια επιπλοκή (από μόλυνση π.χ. των εξανθημάτων) μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή. Ένα έντονο ξύσιμο των εξανθημάτων μπορεί να γίνει η αιτία να μείνουν ουλές στο δερματάκι του, οπότε περιποιήσου καλά τα νυχάκια του, για να μην μπορεί εύκολα να τραυματίσει κι άλλο τα σημεία. Για να ανακουφίσεις το μωρό από τον υπερβολικά ενοχλητικό κνησμό, να χρησιμοποιείς καταπραϋντικές λοσιόν με καλέντουλα και να το δροσίζεις με χλιαρά μπάνια. Επίσης, για την αντιμετώπιση του πυρετού, μην του δώσεις ποτέ ασπιρίνη. Απαγορεύεται! Ρώτα τον ιατρό σου σχετικά. Την ανεμοβλογιά καταπολεμά το αντίστοιχο εμβόλιο, το οποίο γίνεται από τους 12 μήνες και μετά, αλλά μπορεί να γίνει και σε μωρά κάτω του ενός έτους, σε περίπτωση επιδημίας. Συνήθως, η ανεμοβλογιά θα χρειαστεί να κάνει τον κύκλο της, εκτός αν υπάρχει κάποια επιπλοκή. Αν δεις έντονα συμπτώματα στο μωρό ή κάποια αντίδραση περίεργη, ενημέρωσε άμεσα τον ιατρό και εκείνος θα σε καθοδηγήσει στο τι να κάνεις.

Αυτόν τον μήνα :

Ανοίγουμε βιβλίο! Το μωρό πλέον απολαμβάνει να κοιτάει, να περιεργάζεται και να ψαχουλεύει τα αντικείμενα. Δώσε του, λοιπόν, την ευκαιρία να ανοίξει το πρώτο του βιβλίο! Αγόρασε ένα όμορφο βιβλίο με λίγες, αλλά μεγάλες και εντυπωσιακές σελίδες. Με ζωάκια, με ήχους και έντονα χρώματα. Θα το δεις να το κοιτάει επίμονα και ναι, να γυρίζει σελίδα! Θέλει να πιάσει τα ανάγλυφα σχέδια, να γνωρίσει τα σχήματα και να ακουμπήσει τα χρωματισμένα σημεία του. Στο εμπόριο θα βρεις και πάνινα βιβλία, τα οποία μπορεί να είναι ακόμη πιο βολικά για το μωρό και τα ευαίσθητα δαχτυλάκια του. Επίσης, αγόρασε ένα βιβλίο με τραγούδια για μωρό που θα βοηθήσουν το μωρό σας να χαλαρώσει και να διασκεδάσει.

Και καλό μήνα!