Το μωρό μου - 13ος μήνας

Το μωρό μου - 13ος μήνας

Τον 13ο μήνα, το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο μέρα με την ημέρα. Παίρνει θάρρος και, ως άλλος μικρός εξερευνητής, κάνει τα πρώτα του βήματα! Και αν τα καταφέρει, περιμένει το χειροκρότημά σου! Αυτό θα το καθησυχάσει και θα το παρακινήσει να δοκιμάσει ξανά και ξανά την νεοαποκτηθείσα ικανότητά του. Μόλις καταλάβει τι σημαίνει ελευθερία, δεν θα μπορείς να το συγκρατήσεις. Το μάθημα του βαδίσματος περιλαμβάνει και την ενότητα «πέφτω» φυσικά, αλλά, μιας και η επανάληψη είναι η αρχή της μάθησης, θα του συμβαίνει συχνά! Μην ανησυχείς, το παιδί το διασκεδάζει!

13min

Αρχίζει επίσης, να εξοικειώνεται σταδιακά και με τα χέρια του στο μάθημα «πιάνω αφήνω»! Είναι σε θέση να αρπάξει ένα ελαφρύ αντικείμενο, να το ρίξει μέσα σε ένα δοχείο και να το ξαναβγάλει. Αυτή η μικρή κίνηση του προσφέρει τόση χαρά, που θα θέλει να στο δείχνει κάθε φορά! Μικρά καθημερινά θαύματα…

Εσύ η μητέρα…

Περισσότερη κινητικότητα του μικρού σημαίνει και περισσότερη δουλειά και για σένα! Το νήπιο είναι σε μια μεταβατική φάση, κατά την οποία είναι αρκετά μεγάλο για να κινείται, αλλά και αρκετά μικρό για να καταλάβει μέχρι πού πρέπει να πάει. Η πειθαρχία σε αυτή την ηλικία έρχεται σταδιακά. Μπορεί να χρειαστεί να βρεις εναλλακτικούς τρόπους για να καταφέρεις να πείσεις το παιδί να «κάτσει ήσυχο», αλλά και να «μην αγγίζει» κάποια επικίνδυνα σημεία του σπιτιού, όπως τις ηλεκτρονικές συσκευές. Οι εικόνες και οι ήχοι της τηλεόρασης το προσελκύουν, γεγονός που αγχώνει τη μητέρα. Θα είναι δύσκολο να αποπροσανατολίσεις το βλέμμα του από εκεί, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις να του δώσεις τα αγαπημένα του παιγνίδια και να το βάλεις να καθίσει στο δωμάτιο ήσυχα, ελαχιστοποιώντας την πρόσβασή του στη συσκευή. Ίσως νιώθεις ότι έχεις πει 50 φορές «φύγε μπροστά από την τηλεόραση», αλλά θα χρειαστεί 100 φορές για να το καταλάβει. Γενικότερα, τα «μην», «όχι», «δεν», ενδεχομένως να έχουν αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα στο μυαλουδάκι του παιδιού. Αντίθετα, μια φράση όπως «αυτά είναι για μεγάλους» ή «έλα να παίξουμε μαζί», μπορεί να κινητοποιήσει το παιδί προς την κατεύθυνση που επιθυμείς.

Μαμά, ΕΓΩ πρώτα!

Και μιας και μιλήσαμε για πειθαρχία, αυτό το διάστημα, που συνεχίζει όλος ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω από το παιδί, μπορεί να παρατηρήσεις να παρουσιάζει έναν εγωκεντρικό χαρακτήρα! Ναι, το μικρό σου νιώθει κυρίαρχος του κόσμου. Και ότι η μανούλα θα του κάνει όλα τα χατίρια, για να περάσει καλά. Γιατί δεν υπάρχει άλλος στη ζωή της, οπότε απαιτεί όλη της την προσοχή. Δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παίζει με άλλα παιδιά, καθώς του αρκεί να περιτριγυρίζεται από τα δικά του παιγνίδια. Γνωρίζει τη δύναμή του και την χρησιμοποιεί για να περάσει το δικό του, ακόμη και χωρίς λέξεις. Θέλει να πάει βόλτα; Σε τραβάει. Θέλει να το «κάνεις κούνια»; Μουρμουράει. Θέλει να το πάρεις αγκαλιά και μετά να μείνει μόνο του. Το διεκδικεί… Κι αν δεν το καταφέρει, η συμπεριφορά του γίνεται ιδιότροπη. Μπορεί να ρίχνει τα παιγνίδια του από την κούνια ή, ακόμη, και το φαγητό του στο πάτωμα. Εσύ είσαι εκείνη που θα το βοηθήσεις να μάθει ότι μπορεί να είναι για εσένα όλος ο κόσμος, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα ακόμη πλασματάκι, που περιμένει να το καλοδεχτεί. Να το γνωρίσει και να παίξει μαζί του. Να γίνει μέλος της παρέας, να του διδάξει αξίες και να μάθει από εκείνο. Φέρτο σε επαφή με άλλα παιδάκια και φτιάξε ομαδικά παιγνίδια, τα οποία να στηρίζονται στην ανταλλαγή και την ανταπόδοση. Μάθε του τους κανόνες και προετοίμασε το μυαλουδάκι του να δεχτεί σταδιακά ότι στην μεταξύ σας σχέση χωράνε κι άλλοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνει κάτι από την αμέριστη αγάπη και αφοσίωσή σου.

Αναρωτιέσαι…. Το παιδί μπορεί να βλέπει εφιάλτες από τώρα;

Μπορεί τους προηγούμενους μήνες το αγγελούδι σου να κοιμόταν ήσυχο, όμως αυτή την περίοδο ίσως παρατηρήσεις να ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας για πολλούς λόγους. Ένας από τους λόγους του ανήσυχου ύπνου του, οφείλεται στους εφιάλτες που βλέπει! Μεταξύ του 12ου και του 14ου μήνα, τα παιδιά αρχίσουν να βλέπουν ενεργά όνειρα, οπότε ένα όνειρο που κρύβει αγωνία, μπορεί να τρομάξει πραγματικά το παιδί και να το θέσει σε εγρήγορση. Επειδή είναι ήδη στο κρεβατάκι του, δεν θα ήταν καλή λύση να το ξυπνήσεις. Γενικότερα, η διατήρηση ενός ωραρίου στον ύπνο θεωρείται πολύ σημαντική για να μπει το παιδί σε πρόγραμμα. Μην το αναστατώσεις ανάβοντας τα φώτα, μην του δείξεις ότι αυτό που ζει είναι κάτι κακό και, φυσικά, μην σε πιάσει πανικός. «Οπότε, τι κάνω;», σκέφτεσαι… Αν το παιδί φαίνεται να είναι σε σύγχυση, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το όνειρο να ακολουθήσει την πορεία του. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά αν το ξυπνήσεις, πιθανόν τα αποτελέσματα να μην είναι τα επιθυμητά, καθώς ίσως τρομάξει ακόμη περισσότερο. Το νήπιο δεν έχει αναπτύξει ακόμη δυνατά αντανακλαστικά και συνείδηση, οπότε, ειδικά αν κοιμάται βαθιά, ένα απότομο ξύπνημα μπορεί να το αναστατώσει περισσότερο. Αν το παιδί ξυπνήσει από μόνο του, πάρτο μια αγκαλιά, ηρέμησέ το και ξαναβάλτο για ύπνο με ένα τραγούδι για μωρα. Σε περίπτωση που οι εφιάλτες επιμένουν σε καθημερινή βάση, μπορείς να απευθυνθείς στον ιατρό σου για μια συμβουλή.

Αυτόν τον μήνα:

Κοινωνικοποιώ το παιδί μου! Υπάρχουν παιγνίδια για παιδιά που μπορείς να παίξεις μαζί του και είναι σημαντικά για την σωστή του ανάπτυξη, εξελίσσοντας τις κοινωνικές του δεξιότητες. Για παράδειγμα, το κρυφτό. Είναι μια αγαπημένη δραστηριότητα για αυτή την ηλικία και το παιδί ευχαριστιέται να παίζει μαζί σου. Τώρα, φωνάξτε κι άλλα παιδάκια στην παρέα σας! Στη συνέχεια, παίξτε το «παιγνίδι του καθρέφτη». Κάνε απλές κινήσεις μπροστά του και βάλε όλα τα παιδάκια να κάνουν το ίδιο στον καθρέφτη. Θα χαρούν να καταλάβουν ότι κατάφεραν να σε εντυπωσιάσουν! Και ερχόμαστε στο επόμενο παιγνίδι. Αφού τα καταφέρουν με τον καθρέφτη, το κάθε παιδάκι μπορεί να κάνει μια κίνηση και το υπόλοιπο «ακροατήριο» να χειροκροτεί. Όταν φτάσει η σειρά του παιδιού σου, θα το κάνεις πολύ χαρούμενο…

Και καλό μήνα!