Το μωρό μου - 15ος μήνας

Το μωρό μου - 15ος μήνας

Κάθε μέρα γίνεσαι μάρτυρας της προσπάθειας του παιδιού σου να επιτύχει και κάτι νέο… Ο 15ος μήνας είναι ένας «μήνας ορόσημο»για το παιδί, όπως λένε οι παιδίατροι. Κι αυτό, διότι οι αναπτυξιακές του ικανότητες φτάνουν σε υψηλό, για την ηλικία του, επίπεδο. Η πλειονότητα των παιδιών θα περπατήσει με λιγότερη στήριξη πλέον, θα θελήσει να καθίσει σε τραπέζι ή να σταθεί σε καρέκλα (και όχι στο καρεκλάκι του), να αρπάξει το τηλέφωνο και να πιάσει την ηλεκτρική σκούπα. Κι εσύ δεν θα μπορείς να κάνεις πολλά για να το σταματήσεις! Ακόμη κι αν δεν στέκεται με την απόλυτη σιγουριά στα πόδια του, είναι πρόθυμο να πειραματιστεί με διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης: αναρρίχηση, άλμα και συνεχές βάδισμα.

15min

Δοκίμασε να πας στην αγορά μαζί του, θα το δεις να θέλει να εξερευνήσει τους διαδρόμους και να πιάσει τα προϊόντα στα ράφια. Μπορεί να μην καταφέρει να τα κρατήσει, αλλά σίγουρα θα εξασκηθεί στην… δισκοβολία! Κι εσύ αντίθετα, θα εξασκηθείς στο… άλμα εις μήκος, για να τα φτάνεις! Ακούγεται δύσκολο; Ναι, είναι λίγο… αλλά είναι και διασκεδαστικό παράλληλα. Έχε τα μάτια σου (και τα χέρια σου) ανοιχτά, για να προλάβεις καταστάσεις, αλλά και θαύμασε τις νέες φυσικές δεξιότητες του μικρού σου, που προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του…! Και καλό βόλι!

Εσύ η μητέρα…

Εσύ η μητέρα, ναι, είσαι το πρόσωπο που θα του δώσει την ώθηση να κάνει τα πρώτα του βήματα. Ανησυχείς ότι δεν περπατάει ακόμη καλά; Και αναρωτιέσαι πώς μπορείς να ενισχύσεις το βάδισμά του; Θα σου πούμε μια ιδέα! Κανόνισε μια κοντινή εκδρομή, σε μια ηλιόλουστη μέρα, χωρίς ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα. Μην ταΐσεις πολύ το παιδί από πριν και προσπάθησε να είναι ξεκούραστο. Φρόντισε να έχει ένα κοντινό λοφάκι (σε ασφαλές σημείο, χωρίς απόκρημνα βράχια, πέτρες, άσφαλτο, γκρεμούς ή επικίνδυνα νερά), ίσως πάνω σε μια αμμουδιά. Πάρε το παιδί, τον σύντροφο και… μια ελαφριά φουσκωτή μπάλα! Όταν φτάσετε στο σημείο, βάλε του το καπελάκι και το παιγνίδι ξεκινάει! Πέτα την μπάλα στο λοφάκι και άστην να κυλήσει πίσω σε σένα. Βάλε το παιδί στο παιγνίδι και δες πώς θα πιάνει την μπάλα, όταν θα το πλησιάζει! Δεν θα την πιάνει κάθε φορά, αλλά το πιο πιθανό είναι να προσπαθεί να την πιάνει. Και παιγνίδι, και άσκηση και χαρά! Στο τέλος της εκδρομής θα το δεις να αποκοιμιέται κουρασμένο στην αγκαλιά σου, γλυκά και ήσυχα… Σιγά σιγά, θα μάθει να περπατάει πιο σταθερά. Κι αύριο, μέρα είναι!

Μαμά, ΜΙΛΑ μου!

Μέχρι τον 15ο μήνα, η πλειονότητα των παιδιών (περίπου το 75%) έχουν έντονη γλωσσική ανάπτυξη και έχουν εμπλουτίσει το λεξιλόγιό τους κυρίως με… 6 βασικές λέξεις! «Μαμά», «Μπαμπά» (ή νταντά), «Φαγητό» (ή μαμ), «Μπάλα» (ή μπαα), «Σκυλί» (ή γαβ), «Βόλτα» (ή άτα). Μπορούν επίσης να ακολουθήσουν απλές εντολές, όπως «πιάσε τα πόδια σου/παπούτσια σου», «άσε το βιβλίο κάτω» κλπ. Αντιλαμβάνονται ακόμη την έννοια των λέξεων «όχι», «μη», «καλό», «κακό», «έλα εδώ», «δείξε μου», κλπ. Τι μπορείς να κάνεις για να το ενθαρρύνεις να μάθει περισσότερες λέξεις και έννοιες; Μα, φυσικά, να συνεχίσεις να του μιλάς, αλλά και να το ακούς όταν σου μιλάει εκείνο. Προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σου με διάφορους τρόπους. Σου μιλάει και σου δείχνει. Παρατήρησε τη συμπεριφορά του όταν θέλει κάτι και στο ζητάει, και δώσε του κίνητρο να συνεχίσει να το κάνει. Διάβασέ του εικονογραφημένα παραμύθια και άστο να πιάσει το βιβλίο. Μπορεί να θελήσει να σου δείξει μια ζωγραφιά εκεί. Αν ακούσεις το «γαβ γαβ» για το σκυλάκι καρτούν, απάντησέ του «ναι, αυτό είναι ένα σκυλάκι». Χτένισε τα μαλλιά σου μπροστά του και μίλα του γι αυτό. Αν του δώσεις την βούρτσα, είναι πιθανό να προσπαθήσει να την κρατήσει κοντά στα δικά του μαλλιά. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο αναπτυγμένη είναι η ικανότητά του να συσχετίζει τα αντικείμενα με την χρήση τους. Δείξε του τι πρόκειται να φάει, για να έχει εικόνα και, καθώς το ταΐζεις, πες του με λέξεις τα συστατικά… «ένα καροτάκι για το παιδάκι μου!» Μίλα του για τα ζώα και τη φροντίδα τους. Χαϊδέψτε το λούτρινο κουκλάκι του και βάλτο να σκαρφαλώνει στο κρεβατάκι… «το πιθηκάκι ανεβαίνει στα δέντρα»! Ό,τι κάνεις, θα κάνει… Ό,τι σου αρέσει, θα του αρέσει. Αν δεν σου αρέσει, θα το καταλάβει. Πρόκειται για μια αντανακλαστική συμπεριφορά, την οποία μαθαίνει σταδιακά.

Αναρωτιέσαι…. Πώς μπορώ να εξισορροπήσω τον χρόνο μεταξύ δουλειάς και οικογένειας;

Η προσωπική σου ζωή έχει αλλάξει από τότε που απέκτησες το παιδάκι σου. Η οικογένειά σου είναι το παν, αλλά και η δουλειά σου είναι απαιτητική. Πώς θα μπορέσεις να συνεχίσεις στην εργασία σου, χωρίς να νιώθεις ότι παραμελείς το παιδί σου; Η απάντηση εξαρτάται από το είδος και το ύφος της δουλειάς που κάνεις, αλλά και από την βοήθεια (ή όχι) που έχεις με το παιδί. Αλήθεια, πώς τα καταφέρνουν οι άλλοι γονείς; Με υπομονή, ψυχραιμία και σωστή οργάνωση του χρόνου, είναι η απάντηση. Αν δεν έχεις την δυνατότητα να «αφήσεις» τη δουλειά σου, σκέψου και πρότεινε στην εργασία σου την διευθέτηση ενός ευέλικτου ωραρίου. Τις μεσημβρινές ώρες, μπορείς να γυρίζεις στο σπίτι για να μένεις λίγο με το μωρό και ύστερα, να ξαναφεύγεις. Έτσι, θα «μοιράσεις» τις ώρες που λείπεις. Μην εξαφανιστείς από τη δουλειά αυτό το διάστημα, να απαντάς στις κλήσεις των συναδέρφων σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα τους δείξεις ότι είσαι υπεύθυνη και λαμβάνεις σοβαρά τις αρμοδιότητές σου, ακόμη και το διάστημα που δεν βρίσκεσαι στο γραφείο, ως φυσική παρουσία. Φτιάξε ένα κοστολόγιο αναγκών και σκέψου μήπως μπορείς να απασχολείσαι με εργασία στο σπίτι. Η διαδεδομένη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να κάνει θαύματα! Είτε συνεχίσεις την ίδια εργασία, είτε αποφασίσεις να κάνεις μια δική σου επιχείρηση από το σπίτι. Ακόμη, σκέψου την εναλλακτική της «μερικής απασχόλησης». Αν στο παραπάνω κοστολόγιο, το αποτέλεσμα έδειξε ότι είσαι σε θέση να τα καταφέρεις και με λιγότερα έξοδα, μπορείς να προτείνεις στον προϊστάμενο τον περιορισμό των ωρών εργασίας, ώστε λίγο μετά το μεσημέρι να επιστρέφεις στο σπίτι. Σε όποια απόφαση και να σκέφτεσαι να καταλήξεις, υπολόγισε και τον σύντροφό σου. Εκείνος μπορεί να γίνει το ιδανικότερό στήριγμά σου σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτόν τον μήνα :

Βοηθάμε το παιδί να αναπτύξει τα ταλέντα του και να ανακαλύψει τις ικανότητές του! Η κάθε μικρή ή μεγάλη επιτυχία του παιδιού σου το γεμίζει χαρά και αισιοδοξία, για να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στα… «πόδια» του! Παρατήρησε τι του αρέσει περισσότερο. Μπορεί να χαίρεται να πετάει την μπάλα, οπότε προμηθεύσου με τις πιο όμορφες μπάλες και άσε τον μικρό σου ποδοσφαιριστή να πειραματίζεται. Ακόμη, μπορεί να διασκεδάζει περισσότερο με το να χτίζει τουβλάκια με τα χέρια του, οπότε αγόρασε στον αρχιτέκτονά σου αντίστοιχα παιγνίδια, για να μπορεί να έχει επιλογές. Αν προτιμά την ανάγνωση και τα παραμύθια, διάβασε στη μικρή σου συγγραφέα τις πιο όμορφες ιστορίες από ένα παιδικό βιβλίο και άστην να ονειρεύεται. Η προσπάθειά σου ας είναι πάντα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των φυσικών ταλέντων του παιδιού. Μην ανησυχείς, θα καταλάβεις ποια είναι…

Και καλό μήνα!