Το μωρό μου – 4ος μήνας - 2η εβδομάδα

Το μωρό μου – 4ος μήνας - 2η εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα το μωρό γίνεται… φλύαρο! Μαθαίνει τους ήχους που μπορεί να παράγει μόνο του και το χαίρεται. Ξέρουμε τα «μ», «μπ», «ν», «ντ», αλλά και τα «ααα» και «οοο»! Είδες πόσα πολλά έχει ανακαλύψει; Και πού είσαι ακόμα! Σε λίγο καιρό, θα τα βάλει σε μια σειρά και θα φτιάξει λέξεις με αυτά. Μικρές στην αρχή, μεγαλύτερες πολύ αργότερα. Ανυπομονείς να μάθει να συνδέει το «μ» με το «α», έτσι δεν είναι «μαμά»;

4min2evd

Τώρα πια, εκτός από το κεφαλάκι του, μπορεί να ανασηκώνει και ελάχιστα το στήθος του από το πάτωμα. Μην παίρνεις θάρρος, για λίγα δευτερόλεπτα το πετυχαίνει. Καλά είναι. Αργότερα, που θα το κυνηγάς σε όλο το σπίτι, θα αναπολείς αυτές τις στιγμές! Το μωράκι σου σε βλέπει, σε ακούει και σε αντιλαμβάνεται μέσα στον χώρο. Κλαίει όταν απομακρύνεσαι μακριά του και χαμογελάει πλατιά όταν είσαι κοντά. Το έκανε και το προηγούμενο διάστημα, θα μας πεις… Σωστά. Αλλά κάθε εβδομάδα από εδώ και πέρα θα το κάνει όλο και πιο συνειδητά και θα το δείχνει όλο και πιο καθαρά! Ναι, μια ματιά του μόνο φτάνει, ευτυχισμένη να σε κάνει…

Εσύ η μητέρα…

Ας μιλήσουμε και πάλι για τον θηλασμό… Μια διαδικασία μαγική που δυστυχώς δεν έχουν την τύχη να ζήσουν όλες οι νέες μητέρες. Όσο διάστημα είχες το μωρό σου στην κοιλιά, τρεφόταν από εσένα εσωτερικά. Τώρα πια, το κρατάς στην αγκαλιά σου, αλλά συνεχίζεις να το θρέφεις εξωτερικά. Κι όμως, τόσο εσωτερικά και πάλι….
Το σώμα σου εργάζεται όλο το 24ωρο, προκειμένου να παράγει το θρεπτικό γάλα που απαιτείται για μια σωστή και ολοκληρωμένη σίτιση του μωρού. Γι αυτό και μετά από έναν θηλασμό, συνήθως νιώθεις πείνα! Υπολογίζεται ότι χρειάζεσαι καθημερινά περίπου 500 θερμίδες περισσότερες από μια μητέρα που δεν θηλάζει, δηλαδή θα πρέπει να προσλαμβάνεις περίπου 2.000 με 2.500 θερμίδες την ημέρα! Όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι εποχή για δίαιτες… Το βάρος θα επιστρέψει σταδιακά στα φυσιολογικά του επίπεδα, γι αυτό μην αγχώνεσαι. Αυτή την περίοδο προτεραιότητα έχει το μωράκι σου και χρειάζεται τη βοήθειά σου. Γι αυτό, φρόντισε να τρως μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και να περιλαμβάνεις τροφές από όλες τις ομάδες. Μια μονοφαγική ή υποθερμιδική διατροφή θα επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτός σου, με αποτέλεσμα την μερική σίτιση του μωρού. Και εμείς θέλουμε να έχουμε ένα υγιές και ροδαλό μωράκι, σωστά;

Αχ… αυτή η επιπεφυκίτιδα!

Η επιπεφυκίτιδα ή αλλιώς, η ασθένεια των οφθαλμών, αναφέρεται σε φλεγμονή του ματιού, η οποία μπορεί να προκληθεί από έναν ιό, ένα βακτήριο ή και μια αλλεργία. Το εσωτερικό των βλεφάρων του μωρού και η μεμβράνη που καλύπτει το λευκό τμήμα φαίνεται ερεθισμένη, ενώ τα μάτια του είναι υγρά και έχουν ένα κοκκινωπό χρώμα. Οι εκκρίσεις (που μοιάζουν με τσίμπλες) είναι παχύρευστες, με αποτέλεσμα το πρωί να δυσκολεύεται να ανοιγοκλείσει τα ματάκια του. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί στο ένα μάτι μόνο ή και στα δύο.
Πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις; Ενημέρωσε τον ιατρό άμεσα. Εκείνος θα εξετάσει τους οφθαλμούς του και θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Ίσως χρειαστεί να το δει και παιδοφθαλμίατρος. Αν η αιτία είναι κάποιο βακτήριο, ο ιατρός θα συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό, συνήθως με τη μορφή σταγόνων ή και αλοιφής. Μπορεί να συστήσει και τον προσεκτικό και ήπιο καθαρισμό της περιοχής για περίπου 7 ημέρες, με μια ζεστή πετσέτα ή μερικές κομπρέσες. Αν πρόκειται για κάποια αλλεργία, θα πρέπει να συνεργαστείτε μαζί του στον εντοπισμό της πηγής που προκαλεί την αλλεργία, ώστε να την απομακρύνετε από τον χώρο διαμονής του μωρού.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ για το μωρό σου που έχει επιπεφυκίτιδα; Να πλένεις και να απολυμαίνεις τα χέρια σου πριν να τα φέρεις σε επαφή με τα ματάκια του, αλλά και μετά την επαφή, καθώς είναι κολλητική και μπορεί να μην εξαπλωθεί σε πετσέτες, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης του μωρού, αλλά και δικά σου.

Αναρωτιέσαι…. Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV);

Ο RSV αποτελεί το πιο συχνό αίτιο λοίμωξης σε μωρά μικρότερα του ενός έτους. Μοιάζει πολύ με ένα απλό κρυολόγημα, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ρινική απόφραξη, βήχας, πυρετός, φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, κλπ, αλλά στην πραγματικότητα ενοχοποιείται για σοβαρές μορφές λοίμωξης του αναπνευστικού (και δημιουργία συγκυτίων, εκφυλισμένων κυττάρων δηλαδή), μέχρι και για κάποιες μορφές πνευμονίας, αν ο ιός προχωρήσει προς τους πνεύμονες. Δεν αποτελεί σπάνια λοίμωξη, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι το 50% των μωρών που δεν έχουν κλείσει τον 12ο μήνα ζωής πιθανόν να νοσήσουν από τον ιό τουλάχιστον μία φορά. Η μετάδοση του ιού παρατηρείται πιο συχνά κατά τη χειμερινή περίοδο και ο τρόπος μετάδοσης είναι μέσω υγρών του σώματος ή και επαφής των χεριών με τα μάτια και τη μύτη και πιο σπάνια, με το στόμα. Θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στα μωρά κάτω των 6 μηνών, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι θωρακισμένο σωστά ακόμη. Η αντιμετώπιση γίνεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή, καθώς δεν υπάρχει ακόμη επιστημονικά τεκμηριωμένο εμβόλιο για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου ιού. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε περίεργο σχετικό σύμπτωμα στο μωρό, επικοινώνησε άμεσα με τον ιατρό σου.

Αυτή την εβδομάδα :

Προστατεύω το μωρό μου! Όταν υπάρχει γενικότερα ένα μωρό στο σπίτι, θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνονται όλες οι δυνατές προφυλάξεις, προκειμένου να μπορεί να κυκλοφορεί και να παίζει με ασφάλεια. Ως προς τα παιχνίδια του μωρού σου, λοιπόν, βεβαιώσου ότι είναι ενδεδειγμένα για την ηλικία του και δεν περιέχουν μικρά ή και αιχμηρά κομμάτια, από τα οποία μπορεί να κινδυνεύσει με τραυματισμό ή και πνιγμό. Ως προς το σπίτι, προετοίμασέ το για τον ημέρα που το μωρό θα μπουσουλήσει. Ντύσε τις γωνίες του σπιτιού με αφρολέξ ή άλλο μαλακό υλικό, τσέκαρε πόσο καλά κλείνουν τα ντουλάπια, απομάκρυνε από χαμηλά σημεία φάρμακα και προϊόντα καθαρισμού, προμηθεύσου ένα κουτί πρώτων βοηθειών, βάλε αντιολισθητικά πατάκια όπου χρειάζεται, κλείσε όλες τις πρίζες των χώρων με ειδικό καπάκι, απομάκρυνε περιττά καλώδια και ασφάλισε οτιδήποτε έχει να κάνει με ηλεκτρισμό, μάζεψε τα τραπεζομάντηλα που θα μπορούσε να φτάσει το μωρό εύκολα και, σε περίπτωση που έχεις εσωτερική σκάλα, φτιάξε μια πόρτα ασφαλείας στο κάτω μέρος. Οχύρωσε το σπίτι σου, για να νιώθει (και να είναι) ασφαλής ο μικρός σου πρίγκιπας ή η μικρή σου πριγκίπισσα!

Και καλή εβδομάδα!