Το μωρό μου – 5ος μήνας – 4η εβδομάδα

Το μωρό μου – 5ος μήνας – 4η εβδομάδα

20η εβδομάδα και το μωρό αναπτύσσεται ακόμη πιο γρήγορα και συντονισμένα, πλέον! Το παιχνίδι είναι σημαντικό και γίνεται το μέσο που θα του προσφέρει τις απαραίτητες διόδους εκμάθησης του κόσμου. Ο τρόπος με τον οποίο έρχεται σε επαφή με τα αντικείμενα και οι προσπάθειες που κάνει για να τα αγγίξει και να τα επεξεργάζεται, του δίνουν πολλά και χρήσιμα μαθήματα ζωής. Τα συναισθήματα που του προκαλεί η ενασχόληση μαζί τους γίνονται το πρώτο σκαλοπάτι για την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο των συναισθημάτων, στον οποίο καλείται να μπει και να βιώσει.

4min4end

Οι αισθήσεις του αναπτύσσονται ταχέως! Η αφή, μέσω της απτής επεξεργασίας της υφής των αντικειμένων, των υφασμάτων και των διαφόρων επιφανειών του σπιτιού. Η όραση, μέσω της επεξεργασίας του ίδιου του ειδώλου του στον καθρέφτη, των πολύχρωμων ζωγραφισμένων  εικόνων, αλλά και των ατόμων που ζουν στον ίδιο χώρο. Η όσφρηση, μέσω των διαφόρων μυρωδιών, από εκείνη της μητέρας του, μέχρι του φαγητού που ετοιμάζεται να του προσφερθεί. Η ακοή, μέσω του νανουρίσματος, των ήχων των κατοικίδιων, των άλλων μελών της οικογένειας ή ακόμη και των ήχων από τα παιγνίδια του. Η γεύση, μέσω των διαφόρων τροφών που σιγά σιγά έχουν μπει στη διατροφή του μωρού σου, καθώς, εκτός από γάλα, γεύεται πλέον και άλλες τροφές, όπως κρέμα βανίλια. Ένα μεγάλο εργοστάσιο, μέσα σε ένα μικροσκοπικό σωματάκι ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον κόσμο!

Εσύ η μητέρα…

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά, πάρε και… εμένα! Κάθε βράδυ ακολουθείς μια συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου το μωράκι σου να έχει έναν ξεκούραστο ύπνο. Γιατί να μην δοκιμάσεις και σε σένα την ίδια τακτική; Μια ρουτίνα ενδεχομένως να βοηθήσει και τον δικό σου ύπνο, όπως βοηθάει και το μωρό. Έλα να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα! Για δύο τρείς νύχτες, παρατήρησε τι κάνεις ακριβώς μετά αφού το μωρό κοιμηθεί και σημείωσέ το. Το πιο πιθανό είναι να παρατηρήσεις ότι κάθε βραδιά κάνεις κάτι διαφορετικό. Βάλε λοιπόν έναν προγραμματισμό για ένα διάστημα. Μετά, δεν θα τον χρειάζεσαι! Για παράδειγμα, μπορείς να κανονίσεις 1. να κοιμήσεις το μωρό, 2. να κάνεις μπάνιο, 3. να ετοιμάσεις κάτι ελαφρύ για φαγητό, 4. να χαλαρώσεις παρέα με τον σύντροφό σου, 5. να πέσεις για ύπνο. Αυτή είναι μια ενδεικτική συμπεριφορά, η οποία αποκλείει άλλες παρεμβατικές ενέργειες (π.χ. μακράς διάρκειας τηλεφωνήματα, σιδέρωμα, καθαριότητα σπιτιού, κτλ). Εσύ μπορείς να αλλάξεις την αρίθμηση ή να αντικαταστήσεις κάποια δραστηριότητα. Σημασία έχει, για ένα διάστημα να τηρήσεις το πρόγραμμα, ώστε να «εκπαιδεύσεις» τον εαυτό σου σε μια ρουτίνα. Το αποτέλεσμα θα είναι ο οργανισμός σου να ανταποκριθεί στις ανάγκες σου, χαρίζοντάς σου το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο! (μέχρι τουλάχιστον να ακούσει το κλάμα του μωρού, αλλά και σε αυτό μπορεί να συνεισφέρει και ο σύντροφος για ένα διάστημα).

Μωρό και κατοικίδιο… Μια σχέση εμπιστοσύνης;

Η σχέση του μωρού με το κατοικίδιο έχει να δώσει πολλά στην εξέλιξη των διανοητικών του λειτουργιών, καθώς προσφέρει ένα σημαντικό μάθημα. Το δέσιμο του μωρού με ένα άλλο ον, το οποίο δεν είναι μέλος της οικογένειας, ούτε όμως και παιγνίδι. Συνήθως, η σχέση μεταξύ τους εξελίσσεται γρήγορα και τρυφερά, εφόσον το μωρό είναι δεκτικό στην συντροφικότητα και το κατοικίδιο δεν εμφανίζει κάποιον επιθετικό χαρακτήρα. Η επιλογή του κατοικίδιου, όμως, είναι πολύ σημαντική, γιατί πρόκειται για ένα ζωάκι, που ενδεχομένως να εκφράζεται ενστικτωδώς σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό συνήθως δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, καθώς ακόμη και τα εκπαιδευμένα ζώα δεν παύουν να λειτουργούν με βάση τη φύση τους, όταν πεινούν, κρυώνουν ή φοβούνται. Έτσι, καλό είναι να λάβεις τις προφυλάξεις σου και να μην το αφήνεις να κοιμάται μαζί με το μωρό στον ίδιο χώρο. Είτε πρόκειται για σκύλο (που μπορεί να γίνει άγαρμπος, ακόμη και ασυναίσθητα), είτε για γάτα (που μπορεί οι τρίχες της να έρθουν σε επαφή με το μωρό, να τις καταπιεί ή να το δυσκολέψουν στην αναπνοή), είτε για κάποιο ωδικό πτηνό (που μπορεί να ενοχλήσει το μωρό με τους ήχους του, τη μυρωδιά του ή τα πούπουλά του). Επίσης, ποτέ μην αφήνεις το μωρό μόνο με το κατοικίδιο, χωρίς επίβλεψη. Δεν γνωρίζεις αν και πότε θα είναι η στιγμή που, ακόμη και αν το κάνει για παιχνίδι, μπορεί ενδεχομένως να τραυματίσει, να γδάρει, να καταπλακώσει ή ακόμη και να τρομάξει μόνο το μωρό. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και με τα πιατάκια του φαγητού του, καθώς το παιδί όταν θα αρχίσει να μπουσουλάει, υπάρχει η πιθανότητα να προβεί στην κατάποση τροφής και νερού από τα δοχεία του κατοικίδιου, με τα ανάλογα αποτελέσματα. Η άμμος υγιεινής της γάτας θα πρέπει να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, καθώς και ό,τι έχει σχέση με την καθαριότητα των κατοικίδιων.

Αναρωτιέσαι…. Τί είναι αυτό το έκζεμα στο δερματάκι του και τί μπορώ να κάνω;

Το έκζεμα ή αλλιώς, η ατοπική δερματίτιδα, είναι ένα δερματικό εξάνθημα το οποίο συνήθως εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες και εντοπίζεται στα μάγουλα και το τριχωτό της κεφαλής. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί και στα χέρια, τα πόδια ή άλλα σημεία του κορμού. Το δέρμα γίνεται ξηρό στο σημείο και πιθανόν να εμφανίζονται παράλληλα και κοκκινωπά εξανθήματα, άλλοτε στεγνά, άλλοτε με πύον (για αυτό και παρατηρείται και έντονη ανάγκη για κνησμό). Το ξύσιμο, όμως, θα επιδεινώσει την κατάσταση, οπότε προστάτευσε το μωρό από αυτό και φρόντισε να έχει περιποιημένα νύχια, για να μην τραυματίσει χειρότερα την περιοχή. Δεν πρόκειται για κάτι μεταδοτικό, αλλά χρειάζεται μια ήπια θεραπεία, για να ξεπεραστεί χωρίς να αφήσει σημάδια στο δερματάκι του μωρού. Τα αίτια δεν είναι γνωστά, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να κρύβεται και μια κληρονομικότητα πίσω από το έκζεμα, αν εσύ ή άλλο μέλος της οικογένειας είχε παρουσιάσει στο παρελθόν αντίστοιχα συμπτώματα. Άλλη αιτία μπορεί να είναι μια αλλεργία (που θα προκαλέσει κνησμό και κατά συνέπεια, θα ερεθίσει το δερματάκι του, οπότε και μπορεί να προκληθεί έκζεμα) ή ακόμη, η επαφή με το μαλλί των ρούχων, κάποια σαπούνια, λοσιόν ή, τέλος, από το… στρες του μωρού! Μια καλή περιποίηση της περιοχής με ήπια καθαριστικά και ενυδατικές κρέμες, θα βοηθήσει το δέρμα να συνέλθει και να γίνει πάλι υγιές!

Αυτή την εβδομάδα :

«Μωρό μου - μωρό μου - μωρό μου εσύ»! Ένας διασκεδαστικός τρόπος να συνηθίσει το μωρό τον ήχο των λέξεων, αλλά και τη αντιστοίχιση τους με τα αντικείμενα, είναι η επαναλαμβανόμενη αναφορά τους. Εδώ σου προτείνουμε να βάλεις το παιγνίδι μέσα σε αυτή την εκμάθηση και μάλιστα, με την μορφή τραγουδιού. Κάθισε σε ορθή στάση και βάλε το μωρό στα γόνατά σου, με τα ποδαράκια του ανοιχτά στην κάθε πλευρά των δικών σου ποδιών. Τοποθέτησε τα χέρια σου στη μέση του μωρού, για να το κρατάς γερά και… πάμε για τραγούδι, με αναπηδήσεις των γονάτων σου σύμφωνα με τον ρυθμό του τραγουδιού! Φτιάξε ένα δικό σου τραγούδι και κρύψε μέσα λέξεις ή σιγοτραγούδησε έναν γνωστό σκοπό, όπως «Μια ωραία πεταλούδα – πεταλούδα – πεταλούδα...». Δώσε βάση στην επανάληψη των λέξεων που σε ενδιαφέρουν, καθώς τραγουδάς, αλλά και στον τόνο που τους δίνεις, καθώς τις προφέρεις. Σε κάθε επανάληψη, άνοιγε τα πόδια σου, έτσι ώστε το μωρό να κάνει μια «βουτιά» ανάμεσά τους (για λίγα εκατοστά, όχι μέχρι το έδαφος). Θα το δεις να γελάει από χαρά, αλλά και να σε κοιτάει με απορία όταν τονίζεις τις λέξεις!

Και καλή εβδομάδα!