Το μωρό μου - 6ος μήνας - 4η εβδομάδα

Το μωρό μου - 6ος μήνας - 4η εβδομάδα

Φτάσαμε και στο τέλος του 2ου τριμήνου με επιτυχία! Το μωρό έχει πλέον τη δυνατότητα να στριφογυρίζει από μπρούμυτα, ανάσκελα και… τούμπαλιν! Να κάθεται σε όρθια θέση όταν στηρίζει το ένα του χέρι ή όταν του στηρίζεις εσύ την πλάτη και να υποστηρίζει το βάρος στα πόδια του, όταν είναι καθιστό. Επιπλέον, το μωράκι σου τώρα μπορεί και επιλέγει τα παιχνίδια με τα οποία θα ασχοληθεί. Και όταν του δίνεις ένα νέο παιγνίδι, να αφήνει από το χεράκι του το παλιό…

6min4evd

…Πόσο μάλλον αν του δώσεις να αγκαλιάσει το πρώτο του λούτρινο αρκουδάκι! Αυτό θα γίνει το αγαπημένο του αντικείμενο, θα κοιμάται και θα ξυπνάει μαζί του και θα το θέλει κοντά του όλη μέρα. Μπορείς να του δώσεις περισσότερα από ένα λούτρινα κουκλάκια για να διαλέξει. Θα δεις ότι δεν θα έχει την ίδια ανταπόκριση προς όλα. Για να καταλάβεις ποιό είναι το αγαπημένο του, αρκεί να προσπαθήσεις να του το πάρεις από τα χέρια! Τότε, θα ακούσεις ένα κλάμα ή ένα ουρλιαχτό τόσο δυνατό, που θα διώξει μακριά κάθε σου αμφιβολία!

Εσύ η μητέρα…

Η καθημερινή σου επαφή με το μωρό σε έχει μετατρέψει σε επαγγελματία του είδους! Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σου δεν προσπαθούν με τον τρόπο τους να έρθουν πιο κοντά στο μωρό σου. Συχνά, η ένταση της ημέρας και οι αυξημένες υποχρεώσεις σε κάνουν ενδεχομένως απότομη ή και επικριτική στον τρόπο που οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν το μωρό. Ακόμη κι αν γνωρίζεις ότι το αγαπούν βαθιά και το νοιάζονται… Όπως, ο παππούς και η γιαγιά! Προσπάθησε να δεις περισσότερο σφαιρικά και τη δική τους οπτική, σεβόμενη τα πιο πολλά χρόνια εμπειρίας που κουβαλούν. Η σοφία τους μπορεί να σου φανεί χρήσιμη εκεί που δεν το περιμένεις… Δεν χρειάζεται να κρατάς αμυντική στάση απέναντί τους, γιατί ο σκοπός είναι κοινός. Το καλό του μωρού! Αν θεωρείς ότι το «παρακάνουν» με τη συμπεριφορά τους, είτε αυτή αφορά συνεχείς συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του μωρού, τον ύπνο, το ντύσιμο του μωρού, κλπ, είτε αφορά τα αμέτρητα δώρα που του προσφέρουν, μπορείς ευγενικά να τους ζητήσεις να «επιβραδύνουν» λίγο την προσφορά του. Να θυμάσαι ότι η προσφορά τους γίνεται από πραγματική γενναιοδωρία και αγάπη, απλώς πολλές φορές ενδεχομένως να χάνουν το μέτρο. Επίσης, είναι εκείνοι στους οποίους θα απευθυνθείς όταν θα θελήσεις έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης να προσέχει για λίγο το μωρό, ενώ εσύ θα είσαι στην εργασία σου ή αλλού. Δείξε τους την ουσιαστική ευγνωμοσύνη σου, ακόμη κι αν μερικές φορές στιγμιαία σε αναστατώνουν περισσότερο, από ό,τι σε βοηθούν…

Μια κουταλιά για τη μανούλα… Μία για τον πατερούλη…

Άλλη μια δοκιμασία για σένα έρχεται μπροστά σου! Λέγεται «σίτιση μωρού με… κουτάλι». Και χρειάζεται κι αυτή τον χρόνο της για να πετύχει. Αρχικά, θα δεις το μικρό σου να κοιτά επίμονα και να περιεργάζεται το κουτάλι που κρατάς. Μπορεί ακόμη και να κοιτάει και εσένα με προσήλωση την ώρα που τρως, να αρπάζει την τροφή σου ή να μιμείται τις κινήσεις του στόματός σου, όταν μασάς ή δαγκώνεις. Οι πρώτες προσπάθειες που θα κάνεις να φτάσει το κουτάλι με την τροφή από το πιατάκι στο στοματάκι είναι πιθανό να καταλήξουν σε αποτυχία. Το φαγητό να βρεθεί παντού αλλού, εκτός από το στόμα του μωρού! Μην απελπίζεσαι! Μία από τις επόμενες προσπάθειες θα βρει τον δρόμο της. Μάλιστα, αν το μωρό είναι πεινασμένο, μπορεί να δυσανασχετήσει, καθώς θα βλέπει το φαγητάκι του και δεν θα μπορεί να το φάει. Δοκίμασε να το ταΐσεις το πρωί, που είναι ακόμη ξεκούραστο, αλλά και θα είσαι σε θέση να δεις τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις και να δράσεις άμεσα. Αργότερα, θα μπορείς να υπολογίζεις πιο εύκολα τις «κουταλιές» που χρειάζεται το μωρό για να χορτάσει. Προς το παρόν, πειραματίσου με διάφορες προσπάθειες και κάντο να μοιάζει με.. παιγνίδι! Μία κουταλιά για τη μανούλα… Μία για τον πατερούλη!

Αναρωτιέσαι…. Βλέπω τα πρώτα του δοντάκια! Πώς θα βοηθήσω το μωρό μου;  

Η οδοντοφυΐα έχει ξεκινήσει εσωτερικά στα ούλα λίγο διάστημα πριν, αλλά τώρα πλέον θα είσαι σε θέση να δεις τα πρώτα δόντια του μωρού σου, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να κρυφοκοιτάζει τον δρόμο του! Θα ακολουθήσει μια διαδρομή, η οποία θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί. Στην πορεία της αυτή, θα φέρει το μωρό σε δύσκολη θέση, προκαλώντας του από ενοχλήσεις, μέχρι και πόνο για ένα διάστημα. Κι εσύ καλείσαι να βοηθήσεις το μωρό και να απαλύνεις όσο μπορείς τον πόνο του. Συνήθως, τα πρώτα δόντια που θα εμφανιστούν είναι οι κεντρικοί κοπτήρες ή τα δύο μπροστινά δόντια στο κάτω μέρος. Έναν ή δύο μήνες αργότερα, θα εμφανιστούν τέσσερα κεντρικά πάνω δόντια. Θα παρατηρήσεις ενδεχομένως αλλαγές στον ύπνο του, αλλά και στις διατροφικές του συνήθειες. Θα δεις, επίσης, αύξηση της σιελόρροιας, οπότε μπορεί να δημιουργούν εξανθήματα γύρω από το στοματάκι του, λόγω των εκκρίσεων. Μια σαλιάρα θα συγκεντρώσει την περίσσια ποσότητα σάλιου. Ακόμη, είναι χαρακτηριστική η ένταση της ανάγκης να μασάει αντικείμενα το μωρό, όπως τα λούτρινα κουκλάκια που του έχεις χαρίσει. Στο εμπόριο θα βρεις και ειδικά λαστιχένια «δακτυλίδια» για τα δόντια, τα οποία μασάει το μωρό και ανακουφίζεται από τον πόνο. Από πλευράς σου, ένα «κόλπο» είναι να του δώσεις να μασήσει μια υγρή πετσέτα, την οποία έχεις τοποθετήσει πρωτίστως στην κατάψυξη για 30΄. Ως προς τον καθαρισμό, να θυμάσαι ότι ακόμη και πριν φανούν τα πρώτα δόντια, θα πρέπει να καθαρίζεις το στοματάκι του. Σκούπιζε τα ούλα του μωρού καθημερινά με ένα καθαρό και υγρό πανί ή, ακόμη, βούρτσιζέ τα με μια οδοντόβουρτσα για βρέφη (χωρίς οδοντόκρεμα). Όταν βγει το πρώτο δόντι, βούρτσιζέ το απαλά μόνο με λίγο νερό, και κυρίως πριν τον ύπνο του.

Αυτή την εβδομάδα :

Ζωγραφίζουμε με… γιαούρτι! Καθώς το μωρό σου μαθαίνει τις στερεές τροφές, μπορείς να το ενθαρρύνεις να τις συνηθίσει, κάνοντάς τες μέρος του παιγνιδιού σας! Το γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει την πρώτη μπογιά που θα χρησιμοποιήσει με το δάκτυλό του, για να «ανεβάσει» την ζωγραφική σε άλλο επίπεδο και να ανακηρύξει τον εαυτό του… άρτιο καλλιτέχνη! Εσύ θα του παρέχεις την πρώτη ύλη και εκείνο, ας αυτοσχεδιάσει. Στο τέλος, ως άλλος εκκεντρικός καλλιτέχνης, μπορεί και να φάει το έργο του! Δεν πειράζει, αυτό είναι και το νόημα, εδώ που τα λέμε. Βγάλε τις πρώτες φωτογραφίες – αυτόγραφα του μικρού σου καλλιτέχνη και απόλαυσέ το μαζί του!

Και καλή εβδομάδα!