Το μωρό μου - 8ος μήνας

Το μωρό μου - 8ος μήνας

Πλέον το μωρό σου μπουσουλάει από γωνιά σε γωνιά, σαν ένα μικρό καβουράκι! Μαθαίνει τον χώρο που τον φιλοξενεί σπιθαμή προς σπιθαμή, ανακαλύπτοντας παράλληλα και τον ίδιο του τον εαυτό. Σταματάει και κοιτάει αν είσαι κοντά… Και όταν σε εντοπίσει στον χώρο, σου χαρίζει ένα τρυφερό χαμόγελο, τόσο πλατύ, που μπορείς να διακρίνεις και τα πρώτα του δόντια! Τα κατάφερε! …Είναι ο/η κυρίαρχος του κόσμου!

8min

Κι αν όχι του κόσμου όλου, σίγουρα είναι κυρίαρχος στην καρδιά σου… Το επόμενο βήμα αργότερα θα είναι να προσπαθήσει να τραβήξει τον εαυτό του με τα χέρια του και στη συνέχεια, να σηκωθεί στα χέρια και τα γόνατά του. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του μπουσουλήματος, οι οποίες όλες θα το βοηθήσουν να γυμνάζει τους μύες του για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να είναι έτοιμοι για να το στηρίξουν για να κάνει τα πρώτα του βήματα. Αλλά, ένα ένα τα βήματα… Το μωρό σου ξέρει καλύτερα από όλους πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το επόμενο στάδιο. Όλα θα έρθουν στην ώρα τους!

Εσύ η μητέρα…

Το μωρό έχει αρχίσει και σχηματίζει τη δική του προσωπικότητα και σου δείχνει πιο έντονα μέρα με τη μέρα κι άλλες πτυχές του εαυτού του. Καλείσαι τώρα εσύ να καταλάβεις ποιες αντιδράσεις του μωρού σου είναι δικαιολογημένες και ποιες όχι, με βάση την υπόλοιπή του συμπεριφορά. Το μικρό σου ξέρει ότι δεν μπορείς να του αντισταθείς όταν κλαίει, οπότε συχνά πιθανόν να το «χρησιμοποιεί» και για να πετύχει αυτό που θέλει. Επιθυμεί να τραβήξει την προσοχή σου και την διεκδικεί με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Άλλες φορές, δεν σε απασχολεί. Προτιμάει την ησυχία του, παίζει με τα παιγνίδια του, πιπιλάει το χέρι του ή δαγκώνει το κουκλάκι του. Το μωρό σου διαμορφώνει έναν κώδικα επικοινωνίας μαζί σου και το εκφράζει με εκείνους τους τρόπους που ξέρει ότι θα… «βρουν στόχο»! Εσένα, δηλαδή! Όλα αυτά τα στοιχεία και οι ασυνείδητες αποφάσεις που λαμβάνει το μωρό, θα φιλτραριστούν και θα διαμορφώσουν την εικόνα που θέλει να περάσει προς τα έξω. Θα γίνει διεκδικητικό; Θα γίνει ντροπαλό; Είναι νωρίς για να βγάλεις ασφαλή συμπέρασμα. Δώσε του λίγο χρόνο ακόμη να αποφασίσει και να είσαι σίγουρη ότι θα το κάνει πολύ καλά κατανοητό!

Το μωρό μου φαίνεται να προτιμά τον πατέρα του τώρα…!

Ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξης που βρίσκεται το μωρό, ενδεχομένως να δείξει την προτίμησή του σε έναν από τους δύο γονείς. Συνήθως προσκολλάται στη μητέρα, αλλά δεν είναι απίθανο να στραφεί και προς τον πατέρα. Αυτή η κίνηση του μωρού, δεν αναιρεί τον θαυμασμό προς το πρόσωπό σου πάντως, ούτε δείχνει όμως απόρριψη προς το πρόσωπο του άλλου γονέα που μοιάζει να μην επιλέγει τη δεδομένη στιγμή. Προφανώς, έχει ανάγκη να πάρει κάτι από τον πατέρα του, οπότε και στρέφεται προς εκείνον. Μην ανησυχείς και μην αφήσεις το γεγονός να δημιουργήσει ένταση – κρίση ζήλιας ανάμεσα σε σένα και τον σύντροφό σου. Είναι κάτι φυσιολογικό! Και οι δύο σας είστε σημαντικοί για το μωρό. Μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας, είναι: Κράτα την ψυχραιμία σου όταν νιώθεις ότι σε σπρώχνει μακριά και ζητά τον πατέρα του. Δείξε του ότι είσαι παρούσα για εκείνο, όποτε αιστανθεί έτοιμο να παίξετε και προσκάλεσε και τον πατέρα να συμμετέχει στο παιγνίδι. Μοιράσου τις δουλειές του σπιτιού με τον σύντροφό σου, ώστε να έχετε και οι δύο εναλλάξ ή και ταυτόχρονα διαθέσιμο χρόνο για το μωρό. Μοιράσου και την αλλαγή πάνας με τον σύντροφό σου, όπως και το μπανάκι του μωρού, ώστε να σας συνδέει και τους δύο με όλες του τις δραστηριότητες (συχνά το μωρό συνδέει την μητέρα με την περιποίηση και την σίτιση, ενώ τον πατέρα με το παιγνίδι). Δώσε του χρόνο να σας απολαύσει όσο θέλει. Και τους δύο… Άλλωστε, είναι ένα δημιούργημα που φτιάξατε μαζί. Και μαζί θα το χαρείτε…! (ακόμη κι αν εσύ θα έχεις πάντα ένα παραπάνω δέσιμο μαζί του)

Αναρωτιέσαι…. Τι θα κάνω αν το μωρό μου παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξή του;

Η αναπτυξιακή καθυστέρηση αναφέρεται στην αργή ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του μωρού, σε σχέση με τον μέσο όρο των συνηθισμένων εξελίξεων που έχουν καταγραφεί. Τέτοιες ικανότητες είναι το κάθισμα, το μπουσούλημα, το περπάτημα και ο λόγος. Ένα πρόωρο μωρό συχνά εμφανίζει μια αργοπορημένη ανάπτυξη, σε σύγκριση με τα τελειόμηνα μωρά. Το πόσο αργοπορημένη είναι, εξαρτάται και από το πόσο πρόωρο είναι. Μερικές αναπτυξιακές καθυστερήσεις είναι παροδικές και το μωρό θα καλύψει το κενό πολύ γρήγορα, οπότε και δεν μαρτυράει μακροπρόθεσμη διαταραχή. Σε μια μερίδα μωρών, βέβαια, ενδεχομένως να είναι ακόμη και μόνιμες. Επίσης, κάποια μωράκια μπορεί να εμφανίζουν μια καθυστέρηση στο κάθισμα με όρθια στάση πλάτης, λόγου χάρη, αλλά αντίθετα να μπορούν να αρπάζουν αντικείμενα με το χεράκι τους πολύ νωρίτερα από τον μέσο όρο των μωρών. Το σημαντικό είναι το μικρό σου να συνεχίζει να αναπτύσσεται, εντάσσοντας στο φάσμα των δεξιοτήτων του όλο και πιο περίπλοκες κινήσεις, αλλά και νοητικές και σωματικές ικανότητες. Μια σημαντική καθυστέρηση είναι εκείνη του λόγου και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Μια τέτοιου είδους διαταραχή, πιθανόν να οφείλεται σε έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας με τους γονείς ή προβλήματα ακοής ή ακόμη, και σε αυτισμό! Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις ποιο είναι το σωστό χρονοδιάγραμμα για την εκμάθηση της γλώσσας, ώστε να μπορέσεις να διακρίνεις τυχόν σημάδια καθυστέρησης και να κάνεις τακτικό ιατρικό έλεγχο για την ακοή και την όραση του μωρού. Πάρε τις προφυλάξεις σου, αλλά εμπιστεύσου το ένστικτό σου… Μπορεί το μωρό να χρειάζεται απλά να του δώσεις λίγο παραπάνω χρόνο.

Αυτόν τον μήνα :

Φτιάχνουμε ένα budget εξόδων! Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει τα πάνω κάτω στο ισοζύγιο του νοικοκυριού. Τα έξοδα είναι πολλά και άμεσα και ανεβάζουν κατακόρυφα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για να μην ξεφύγει ο έλεγχος, εμείς σου προτείνουμε να φτιάξεις ένα κοστολόγιο των αναγκών σου, με βάση τα έσοδα και τα έξοδά σου. Έτσι, θα μπορέσεις να έχεις  μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχεις, τι μπορείς και τι πρέπει να ξοδέψεις. Από εκεί και πέρα, μπορείς να εξετάσεις διάφορες εναλλακτικές λύσεις εξόδων. Για παράδειγμα, είσαι σίγουρη ότι χρειάζεται ακόμη ένα φορμάκι; Μήπως έχεις ήδη πολλά και πρέπει να ξανασκεφτείς την πρόταση της αδερφή σου να σου χαρίσει το παλιό φορμάκι του λίγο μεγαλύτερού της παιδιού; Πολλές μητέρες θα το επιλέξουν ως λύση! Για ξανά δες το λίγο ως πρόταση…

Και καλό μήνα!