Μπορεί η παιδική παχυσαρκία να προβλεφθεί;

Μπορεί η παιδική παχυσαρκία να προβλεφθεί;

Στην εποχή μας, δυστυχώς, ένα στα τρία παιδιά θεωρείται υπέρβαρο. Μήπως το παιδί σας κινδυνεύει;

Μία πρόσφατη μελέτη έχει δημιουργήσει μία απλή «εξίσωση» που μπορεί να προβλέψει, εάν ένα μωρό θα γίνει παχύσαρκο τα επόμενα χρόνια. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ο τρόπος αυτός αποδείχθηκε ακριβής όχι μόνο σε 4.000 παιδιά στη Φινλανδία, αλλά και σε περισσότερα παιδιά, αφού χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από μελέτες στην Ιταλία και στις ΗΠΑ.

Η «εξίσωση» αυτή στηρίζεται σε έξι δεδομένα όπως, το βάρος της γέννησης του παιδιού, ο δείκτης μάζας σώματος των γονέων, πόσα άτομα μένουν στο σπίτι, τι επάγγελμα κάνει η μητέρα και αν κάπνιζε ή όχι, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δείτε λοιπόν τρεις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε αμέσως για να νικήσετε την παιδική παχυσαρκία!

Θηλάστε το μωρό σας

Αν και σε έρευνα του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου που αφορά 14.000 παιδιά διαπίστωσαν ότι ο μητρικός θηλασμός δεν ήταν αρκετός για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να περιορίσει την αύξηση του σωματικού βάρους του παιδιού. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όλα είναι θέμα αυτοσυγκράτησης. Δηλαδή, όταν το μωρό θηλάζει, σταματάει όταν χορτάσει. Ενώ όταν οι γονείς ταΐζουν το μωρό με το μπιμπερό, είναι πολύ πιθανό να προσπαθούν να πιεί το βρέφος όλο το μπουκάλι. Έτσι δεν το αφήνουν να σταματήσει όταν εκείνο θέλει.

Αποφύγετε την «πραγματική» τροφή, για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η εισαγωγή στερεάς τροφής από την πολύ νωρίς συνδέεται, αργότερα, με την παχυσαρκία.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη της ενασχόλησης του γονέα με το φαγητό. Εάν μία μητέρα έχει άγχος για να αρχίσει το παιδάκι να τρώει στέρεα τροφή, μπορεί να του δώσει περισσότερη από ότι αυτό χρειάζεται.

Για να καταλάβουν οι γονείς εάν το παιδί τους είναι έτοιμο να φάει στερεά τροφή, μπορούν να εντοπίσουν τα εξής τρία σημάδια:

  • Κάθεται χωρίς βοήθεια;
  • Έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί στους αγκώνες του, όταν είναι μπρούμυτα;
  • Αντανακλαστικά, μπορεί να βγάλει τη γλώσσα του;

Θεωρήστε τον ύπνο προτεραιότητα.

Σειρά μελετών έδειξε ότι υπάρχει μία σχέση μεταξύ του λίγου ύπνου και της παχυσαρκίας στα παιδιά. Όπως αναφέραμε σε παλαιότερο άρθρο, μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα βρέφη που κοιμόντουσαν λιγότερο από 12 ώρες την ημέρα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στην ηλικία των 3 χρόνων, σε σύγκριση με εκείνα που κοιμόντουσαν για 12 ή και περισσότερες ώρες.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών και η προσοχή των γονέων με τη σωστή καθοδήγηση του παιδιάτρου, είναι σημαντικά στοιχεία για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας σε κάθε αναπτυγμένη κοινωνία.