Μπορεί να τραυματιστεί το παιδί μου κάνοντας Aikido;

Τα παιδιά δεν τραυματίζονται εύκολα στο Aikido πρώτoν διότι τα σώματά τους είναι πολύ ευλύγιστα και ακολουθούν την κίνηση της εκάστοτε τεχνικής και δεύτερον γιατί όλες οι ασκήσεις γίνονται σε ενα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον το οποίο εξασφαλίζει ότι το κάθε παιδί δουλεύει στον δικό του ρυθμό.

Όπως όλα τα αθλήματα που περιλαμβάνουν σωματική άσκηση το Aikido εμπεριέχει κάποιο ρίσκο τραυματισμού.

Όλες οι ασκήσεις πραγματοποιούνται πάνω σε ειδικά στρώματα τα οποία προστατεύουν το σώμα απο τις πτώσεις. Επιπλέον, μεγάλη έμφαση γίνεται στην τέχνη της πτώσης –ukemi (χαρακτηρίζεται τέχνη καθώς χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια να εξασκήσεις το σώμα σου να πέφτει χωρίς να τραυματίζεται).

Οι πιο κοινοί τραυματισμοί περιλαμβάνουν μελανιασμένα δάκτυλα ποδιών (τα οποία μπερδεύονται στα στρώματα) κάποια καρούμπαλα και μελανιές και στην χειρότερη περίπτωση κάποια στραμπουλήγματα αστραγάλων (κατά την διάρκεια της προθέρμανσης)

Ο κίνδυνος τραυματισμού μεγαλώνει όσο το παιδί προχωράει στην τέχνη του Aikido, μεγαλώνει και γί νεται δυνατότερο αφού προπονείται σε πιο δύσκολες τεχνικές στις τάξεις των ενηλίκων. Όμως, ταυτόχρονα μεγαλώνει και η ικανότητά του να αφομοιώνει τις καινούργιες τεχνικές και να μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του. Έτσι, ένας σοβαρός τραυματισμός δεν ειναι φυσιολογικό να συμβεί στο Aikido.

Επιπλέον, οι περισσότερες τεχνικές του Aikido ακολουθούν την φυσική κίνηση του σώματος του αντιπάλου. Οι αρθρώσεις κινούνται προς την φυσιολογική τους φορά και σπάνια αντίθετα και γι αυτό το λόγο εάν οι ασκήσεις γίνονται σωστά το σώμα δυναμώνει και δεν αντιμετωπίζει το φάσμα του τραυματισμού (κάτι πολύ υγιές για παιδικά σώματα στην ανάπτυξη)

Jenny Flower, Δασκάλα Aikido

(c) Μετάφραση απο τα Αγγλικά. copyright paidorama.com