Νέο μωρό, νέα πρόσωπα, νέα μικρόβια

Νέο μωρό, νέα πρόσωπα, νέα μικρόβια

Το μωράκι σας είναι πλέον τριών μηνών, οι γιορτές έρχονται και θέλετε πάρα πολύ να το «παρουσιάσετε» και σε όλους τους φίλους σας.

Όμως ανησυχείτε για την έκθεσή του σε πολλούς νέους ανθρώπους και ίσως σε μικρόβια.

Διαβάστε επίσης... πότε η ανησυχία μας για τα μικρόβια είναι υπερβολική;

Πως μπορείτε να το διαχειριστείτε αυτό;
Είναι πολύ καλό να σκέφτεστε πάνω από όλα την υγεία του μωρού σας.
Το να συναντήσει ένα σωρό άτομα μπορεί να είναι δύσκολο για το μωρό σας, τόσο από την άποψη των μικροβίων όσο και του άγχους.

Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να διαχειριστείτε ορισμένες τυπικές συνήθειες των γιορτών, διατηρώντας συγχρόνως το μωράκι σας υγιές και ευτυχισμένο:

Μικρόβια.
Σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν σωματοφύλακα του μωρού όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματός του.
Είναι το καθήκον σας να βάζετε τον εαυτό σας ασπίδα μεταξύ του μωρού και του δυνητικού κινδύνου, έστω και αν η απειλή είναι ένα μεγάλο υγρό φιλί από τη θεία Άννα.

Έχοντας το μωράκι σας στο μάρσιπο, έχετε τη δυνατότητα να δείξετε το γλυκό προσωπάκι του, περιορίζοντας όμως τις ανεπιθύμητες αγκαλιές και τα φιλιά.
Ευγενικά ζητήστε από κάθε ένα που έχει συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος να κρατήσει μία απόσταση, πείτε ότι αυτές είναι οι οδηγίες του γιατρού σας.

Και η συμβουλή αυτή είναι πολύ σημαντική αν το μωρό γεννήθηκε πρόωρα ή είναι μικρότερο των δύο μηνών.
Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις ο παιδίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε τελείως τις συγκεντρώσεις αυτές.
Αν κάποιος επιμένει να πάρει αγκαλιά το μικρό σας, πείτε του να πλύνει πρώτα τα χέρια του.

Διαβάστε επίσης...Σημάδια στο δέρμα των νεογέννητων

Είναι ένα απλό, λογικό αίτημα που όμως βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του μωρού από μικρόβια και μολύνσεις.
Μην ξεχνάτε να πλένετε και εσείς τακτικά τα χέρια σας, όπως και τα χεράκια του μωρού.

Υπάρχουν μικρά παιδιά στις οικογένειές σας; Θα ξετρελαθούν με το μωράκι σας, αλλά προσέξτε πολύ, γιατί μπορεί να φιλοξενούν και αυτά πολλά μικρόβια.
Αντί να ασχοληθείτε με το να τους λέτε τι δεν πρέπει να κάνουν, πείτε τους ότι μπορούν να χαϊδεύσουν απαλά την πλάτη του ή τα δακτυλάκια των ποδιών του.
Θυμηθείτε ότι τα μικρά παιδιά αγαπούν πολύ να είναι χρήσιμα στα μωρά ξαδελφάκια τους, έτσι πείτε να σας φέρουν μία καθαρή πάνα, τα μωρομάντηλα ή να παίξουν κρυφτό με το μωράκι σας (κου κου τσα).
Έτσι θα αισθάνονται ότι συμμετέχουν χωρίς να το αγγίζουν.

Άγνωστα πρόσωπα.
Το μωρό σας φυσικά θα είναι το κέντρο της προσοχής σε κάθε συγκέντρωση αλλά το ίδιο μάλλον δεν θα θέλει τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα επάνω του.
Πολλά μωράκια όταν είναι περίπου έξι έως εννέα μηνών, τρομάζουν και εκνευρίζονται όταν έρχονται αντιμέτωπα με πολλά άγνωστα πρόσωπα.

Εάν συμβαίνει αυτό και με το δικό σας μωρό, κρατήστε το στην αγκαλιά σας και μειώστε στο ελάχιστο να το αφήνετε σε ξένη αγκαλιά.
Είναι καλό να το πείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας εκ των προτέρων έτσι δεν θα θυμώσει κανείς αν το κρατά μόνο η μαμά και ο μπαμπάς.
Επίσης θα μπορούσατε να προτιμήσετε τις πιο μικρές συγκεντρώσεις αυτή την χρονιά, ή να καλέσετε τους φίλους σας στο δικό σας σπίτι, έτσι ώστε να είναι σε οικείο περιβάλλον.

Διατάραξη ρουτίνας.
Αυτό μπορεί να είναι ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα, ιδίως αν ταξιδεύετε.
Ένα μωρό έξω από το στοιχείο του, είναι ένα μωρό που πιθανόν δεν θα κοιμηθεί καλά.

Κάντε μια πραγματική προσπάθεια να βρείτε ένα ήσυχο χώρο και κάποιο χρόνο για να κοιμηθεί λίγο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα αφήσετε λίγη από την οικογενειακή διασκέδαση.
Και δώστε χρόνο στον εαυτό σας για έναν υπνάκο.
Θα σας βοηθήσει και εσάς πολύ.

Διαβάστε επίσης...Δίνοντας πιπίλα στο μωρό...