Νικήστε την πρωινή μάχη του ξυπνήματος!

Νικήστε την πρωινή μάχη του ξυπνήματος!

Προσπαθείτε να φύγετε το πρωί στην ώρα σας για το νηπιαγωγείο με το μικρό σας; Ακόμη και οι καλύτερα οργανωμένες μητέρες μπορεί να καθυστερούν, όλα εξαρτώνται από την συνεργασία με το πολύ απρόβλεπτο αλλά τόσο γλυκό παιδάκι της προσχολικής ηλικίας!

Απλά σκεφτείτε: «νυστάζω, δεν πεινάω, δεν βρίσκω το άλλο παπούτσι μου, δεν θέλω να φορέσω αυτό το πουλόβερ»!

Τι λοιπόν συμβουλεύουν οι ειδικοί τις μανούλες, για να βγουν νικήτριες από τον πρωινό πόλεμο;

Παίξτε το εστιατόριο.
Μήπως το πρωί, ότι και αν του προσφέρεται δεν θέλει τίποτε; Τότε παίξτε το εστιατόριο. Φτιάξτε μία λίστα με αυτά που πρέπει να τρώει το πρωί, και ρωτήστε το προηγούμενο βράδυ τι θέλει να «παραγγείλει» για πρωινό. Επίσης μία καλή ιδέα είναι να κρεμάσετε ένα πίνακα στην κουζίνα με το μενού της ημέρας. Τι θα φάει το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ, πότε μπορεί να έχει το σνακ του ή κάποιο γλυκό. Δεν θα πρέπει όμως να επιτρέψετε αλλαγές, έτσι ώστε να διαλέγει και να ξέρει τι πρέπει να περιμένει κάθε ημέρα. Αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ τη διαδικασία του σωστού πρωινού.

Οργανώστε ένα δικό του χώρο.
Δεν μπορεί να βρει το παπούτσι, το καπέλο του και όλα τα πράγματα που αγαπά να κουβαλά στο σακίδιο κάθε μέρα στο νηπιαγωγείο, δεν φεύγει χωρίς αυτά. Τα οποία σκορπίζει, ποιος ξέρει που, όταν γυρίζει στο σπίτι. Τι μπορείτε να κάνετε; Οργανώστε ένα δικό του χώρο. Κρεμάστρα για το μπουφάν, ένα καλάθι, ακόμη και ένα χαλί, μάλλον κοντά στην πόρτα. Όταν γυρίζει από το σχολείο του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ρίξει το σακίδιο και τα παπούτσια του στην καθορισμένη θέση και να κρεμάσει το μπουφάν του. Το άλλο πρωί θα είναι εκεί ακριβώς που τα έχει αφήσει. Απλά βεβαιωθείτε ότι τα παιγνίδια και ότι άλλο χρειάζεται βρίσκονται από το βράδυ, στο δικό του χαλί.

Αποτρέψτε τον πόλεμο της ντουλάπας.
Πριν πείτε καληνύχτα, αφήστε το να διαλέξει τα ρούχα που θέλει να φορέσει την επόμενη ημέρα. Φυσικά πρέπει να καθορίσετε εσείς από ποια ρούχα μπορεί να διαλέξει, ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Βάλτε μουσική το πρωί.
Διαλέξτε μερικά αγαπημένα παιδικά τραγουδάκια και πείτε στο μικρό σας, ότι όταν ακούει για παράδειγμα το «κουνελάκι» πρέπει να πίνει το γάλα του, όταν ακούει το «Μπάρμπα Μπρίλιο» να ντύνεται ή όταν ακούει «ήταν ένας γάιδαρος» να χτενίζεται. Είναι σίγουρο ότι θα ανοίγετε την πόρτα χαρούμενοι, χορεύοντας και τη σωστή ώρα!

Ετοιμάστε το φαγητό του.
Αν το καλαθάκι με το φαγητό του είναι έτοιμο από το προηγούμενο βράδυ, θα γλυτώσετε σημαντικό χρόνο το άλλο πρωί. Επίσης ενθαρρύνεται το παιδί να ετοιμάζει μόνο του το καλαθάκι, χωρίς αμφιβολία θα φάει χωρίς πρόβλημα ότι ετοίμασε μόνο του. Τοποθετήστε στη κουζίνα σας σε ράφι που μπορεί να φτάσει, όλα αυτά που μπορεί να έχει μαζί του, κάντε το ίδιο και στο ψυγείο, συγκεντρώστε σε ένα δοχείο, γιαούρτι, τυρί, ώστε να μπορεί να διαλέξει. Το πρωί όλα θα είναι έτοιμα και εσείς θα είστε σίγουρη ότι τρώει σωστά και υγιεινά.

Προσφέρετε μικρά δωράκια.
Λέτε στο μικρό σας μπράβο κάθε φορά που πλένει τα δόντια του; Και γιατί όχι. Αγοράστε όμορφα πολύχρωμα αυτοκόλλητα και ίσως ένα άλμπουμ που μπορεί να τα κολλάει και πείτε του ότι θα του χαρίζετε ένα κάθε φορά που ετοιμάζεται χωρίς γκρίνια. Όπως για παράδειγμα, να χτενίσει τα μαλλιά του, να πλύνει τα δόντια του, να μαζέψει τα παιγνίδια του και ότι άλλο σκεφτείτε. Στο τέλος αν έχει μαζέψει αρκετά αυτοκόλλητα, θα του προσφέρεται μισή ώρα επιπλέον τηλεόραση για να δει το αγαπημένο του παιδικό πρόγραμμα, ή μια βόλτα στο πάρκο ή κάτι άλλο που αγαπά.

Δοκιμάστε μία λίστα ελέγχου.
Το παιδί της προσχολικής ηλικίας χρειάζεται την συνεχή παρακολούθηση της μητέρας του, για να έχει πάντα μαζί του ότι απαιτείται για το νηπιαγωγείο του. Όμως μέσα στη διάρκεια της ημέρας και με όλα αυτά που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει, μπορεί κάτι να ξεχαστεί. Μία λίστα στη πόρτα του ψυγείου θα βοηθήσει πολύ. Έτσι το πρωί, πριν ξεκινήσετε τσεκάρετε κάθε τι που πρέπει να έχετε μαζί.

Κρατήστε κάποιες προμήθειες στο αυτοκίνητό σας, για ασφάλεια.
Ακόμη και με όλες τις προφυλάξεις για να μην ξεχάσετε κάτι, θα υπάρξουν ίσως κάποιες ημέρες που στα μισά του δρόμου θα θυμηθείτε ότι έχετε ξεχάσει κάτι. Για να αποφύγετε να γυρίσετε πίσω γεμάτη άγχος, τοποθετήστε ορισμένα πράγματα που εσείς θεωρείτε αναγκαία στο αυτοκίνητο, για μία περίπτωση ανάγκης.

Διασκεδάστε.
Αν η καθημερινή πρωινή ρουτίνα σας με ένα παιδάκι προσχολικής ηλικίας, είναι μόνο δουλειά και όχι διασκέδαση, θα καταλήξετε στον προορισμό σας, με όχι καλή διάθεση. Οργανώστε λοιπόν σωστά το χρόνο σας, ώστε να μπορείτε να προσφέρετε στο μικρό σας τα απλά πράγματα που έχει τόσο ανάγκη, όπως αγκαλιά στον καναπέ, να του διαβάσετε μία σελίδα από το αγαπημένο του βιβλίο. Ακόμη και σε αυτά τα τρελά πρωινά που έχετε καθυστερήσει χρειάζεστε τρία λεπτά για μία σφιχτή αγκαλιά και τρεις βαθιές αναπνοές. Η καλή διάθεση θα διαρκέσει όλη την ημέρα.