Οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα δόντια των παιδιών

Οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα δόντια των παιδιών

Θέλετε να έχει το παιδάκι σας πάντα όμορφα και γερά δόντια; Φυσικά ναι! Όμως πως θα προστατεύσετε αυτό το όμορφο χαμόγελο; Ακόμη και αν βουρτσίζετε τα δόντια του μικρού σας δύο φορές την ημέρα, πρέπει να προσέχετε συγχρόνως τι τρώει και τι πίνει. Για να έχει λοιπόν γερά δόντια, πρέπει το φαγητό του να είναι καλό και υγιεινό για το σώμα και τα δόντια του.

Ευτυχώς τα θρεπτικά τρόφιμα είναι συνήθως καλά και για τα δόντια. Για την πρόληψη της τερηδόνας, ακολουθήστε αν βέβαια θέλετε αυτές τις απλές συμβουλές:

Ο ένοχος:  Χυμός σε κύπελλο ή μπουκάλι που επιτρέπει πολύ μικρή ποσότητα κάθε φορά.

Ο χυμός που τόσο αγαπούν τα παιδάκι όταν σερβίρετε σε ένα τέτοιο κύπελλο, μπορεί να κάνει ζημιά στα δόντια του. Γιατί το μικρό ρουφάει σιγά – σιγά το χυμό, ο οποίος έτσι μένει στην στοματική κοιλότητα για αρκετή ώρα. Όπως λοιπόν αυτός περιέχει ζάχαρη, αυτή έχει το χρόνο να βλάψει τα δόντια.

Σωστή τακτική: Όταν σερβίρετε το χυμό, αραιώστε τον μισό – μισό με νερό. Και μην δίνετε στα παιδιά μεγάλη ποσότητα την ημέρα. Σερβίρετε το χυμό μόνο με τα γεύματα και σνακ. Και προτιμήστε ένα κανονικό κύπελλο με καλαμάκι, που του επιτρέπει να καταπίνει αμέσως τη γουλιά του.

Ο ένοχος: Λευκά τρόφιμα.

Τα μικρά παιδιά είναι γνωστό ότι δεν υποχωρούν εύκολα. Στο τραπέζι θα βρουν τα αγαπημένα τους τρόφιμα και θα κολλήσουν σε αυτά. Όμως αν προτιμούν μόνο τα άσπρα, όπως για παράδειγμα, άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί, άσπρα ζυμαρικά, θα βλάψουν τα δόντια τους. Γιατί αυτοί οι απλοί υδατάνθρακες γρήγορα διασπώνται σε σάκχαρα. Αν στο άσπρο ψωμί προσθέστε μαρμελάδα και βούτυρο είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι το μαλακό άσπρο ψωμί κολλάει στα δόντια.

Σωστή τακτική: Απλά προσπαθήστε να αντικαταστήσετε όλες τις λευκές εκδόσεις των τροφίμων με δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καφέ ρύζι, και ψωμί ολικής άλεσης.

Ο ένοχος: Κρακεράκια.

Τα μικρά αγαπούν πολύ όλα τα σνακ που κυκλοφορούν στην αγορά. Κρακεράκια, πατατάκια, γαριδάκια, καραμέλες  και πολλά άλλα. Είναι όμως βλαβερά για τα δόντια τους γιατί αυτό το όμορφο σνακ μετατρέπεται σε ζάχαρη.

Σωστή τακτική: Το μικρό τους στομάχι γεμίζει εύκολα στα γεύματα και αργότερα νιώθουν πείνα. Γι’ αυτό το σνακ είναι απαραίτητο στη διατροφή του παιδιού. Αγοράστε σνακ που δεν κάνουν κακό στα δόντια, όπως κουλουράκια και κράκερ ολικής αλέσεως, αν είναι δυνατόν χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Προσθέστε ένα κομμάτι τυρί, το οποίο βοηθά να καθαρίσουν τα δόντια από τα βακτήρια. Προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί ένα υγιεινό σνακ το πρωί και άλλο ένα το απόγευμα.

Ο ένοχος: Φρούτα και σταφίδες.

Τα μικρούλια, εκτός από τα γλυκά αγαπούν και τα σνακ με φρούτα και σταφίδες που κακώς πιστεύουμε ότι είναι όλα υγιεινά.  Πολλά αποξηραμένα φρούτα και μαλακές μπάρες φρούτων, κολλούν στα δόντια όπου τα σάκχαρα μετατρέπονται σε γιορτή για τα βακτηρίδια.

Σωστή τακτική: Δώστε στο μικρό σας, φράουλες, σταφύλια (προσέξτε να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια για ασφάλεια), μάνγκο,  πεπόνι ή καρπούζι. Επίσης προτιμήστε να φάει παγωτό και σοκολάτα! Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται η σοκολάτα είναι πολύ καλύτερη από τα αποξηραμένα φρούτα.