Νονός και υποχρεώσεις…

Νονός και υποχρεώσεις…

Αν πρόκειται σύντομα να βαπτίσετε ένα παιδάκι, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιές είναι οι υποχρεώσεις σας όσον αφορά το μυστήριο αλλά και ποιές είναι οι αρμοδιότητες σας ως νονός-νονά.

Ο ρόλος του νονού-νονάς είναι πολύ σημαντικός τόσο κατά την διάρκεια του μυστηρίου όσο και στην μετέπειτα ζωή του παιδιού. Πρόκειται για μια ευθύνη ουσιαστική και για ένα δέσιμο ισχυρό.

Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να γνωρίζετε συνοπτικά για το επερχόμενο μυστήριο;

Πριν την βάπτιση…
Πριν από την τελετή ο νονός-νονά θα πρέπει να έχει αγοράσει τα βαπτιστικά ρούχα και τον βαπτιστικό σταυρό του παιδιού, καθώς και όλα τα υλικά που θα χρειαστούν για την τέλεση του μυστηρίου.

Έχετε πολλές επιλογές καθώς υπάρχουν διαθέσιμα σε έτοιμα πακέτα που περιλαμβάνουν:

  • Λαμπάδα
  • Δύο μικρές και μία μεγάλη πετσέτα, καθώς και ένα λευκό σεντόνι
  • Τα εσώρουχα του παιδιού
  • Μπουκαλάκι με λάδι
  • Σαπούνι

Σύμφωνα με την παράδοση, ο νονός-νονά θα πρέπει τρεις μέρες πριν από την ημέρα της βάπτισης, να πάει το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί στον ιερέα που θα τελέσει το μυστήριο, ο οποίος θα το ευλογήσει.

Κατά την διάρκεια της βάπτισης
Κατά την διάρκεια του μυστηρίου ο νονός-νονά κρατάει το μωρό στο Νάρθηκα της εκκλησίας για να γίνουν οι κινήσεις που επικυρώνουν την πίστη του.
Για να γίνει η επικύρωση αυτή, ο νονός-νονά διαβάζει το Πιστεύω για να αποταχθεί το σατανά και φυσάει τρεις φορές στο πρόσωπο του μωρού.

Έπειτα μεταφέρονται στην κολυμπήθρα όπου και θα αλείψει με λάδι το μωρό και μετά την βάπτιση, κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά του ντυμένο με τα βαπτιστικά του ρούχα, θα κάνουν το γύρω της κολυμπήθρας τρεις φορές.

Μετά την βάπτιση
Οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του νονού-νονάς δεν σταματούν μετά το τέλος του μυστηρίου.
Σαν πνευματικός πατέρας-πνευματική μητέρα του μωρού οφείλει να αποτελεί παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για το μικρό.
Οφείλει να το καθοδηγεί στις αποφάσεις του και να στέκεται δίπλα του σε κάθε στιγμή της ζωής του, έχοντας ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Γεια σας!
Ονομάζομαι Μαρία Πολίτη.
Λατρεύω τα παιδιά γι'αυτό και στον ελεύθερό μου χρόνο καταπιάνομαι με λογής κατασκευές που τα κάνουν να χαμογελούν. 
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο, Politimaria@yahoo.gr για ιδέες και προτάσεις που θα σας ενθουσιάσουν και ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα ιδιαίτερους τρόπους για να οργανώσετε τη βάπτιση του παιδιού σας σαν ένα μεγάλο πάρτι.  

maria-politi