Ντουλάπες: Πως θα επιλέξετε την κατάλληλη για το σπίτι σας

Έχετε μικρές ντουλάπες ή παλιές ντουλάπες ή δεν έχετε ντουλάπες που να μπορείτε να τακτοποιήσετε τα ρούχα σας σωστά; Αν ετοιμάζετε ανακαίνιση και ψάχνετε ντουλάπες τότε δείτε πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη με βάση το δωμάτιό σας. Δείτε πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη και έπειτα οργανώστε το σπίτι σας… με 5 απλά βήματα!

Η επιλογή της κατάλληλης ντουλάπας

Η επιλογή της κατάλληλης ντουλάπας για κάθε δωμάτιο του σπιτιού είναι μία υπόθεση σύνθετη. 

Έχει να κάνει με την επιφάνεια του δωματίου, το φυσικό φωτισμό του, τις ανάγκες αποθήκευσης ρούχων και άλλων ειδών, την ηλικία του χρήστη την γενικότερη αισθητική που θέλουμε να έχει ο χώρος.

Το κόστος

Χρήσιμες συμβουλές για επιλογή ντουλάπας

Δεν αφήνουμε χαμένο χώρο! Από το πάτωμα έως το ταβάνι, κάθε χώρος της ντουλάπας σας θα πρέπει να είναι χρήσιμος. Συρτάρια, ντουλάπια , εσωτερικά αξεσουάρ που βοηθούν στην αποθήκευση καθημερινών αντικειμένων αλλά και όσων δεν χρησιμοποιούμε τόσο συχνά.

Συνίσταται να χρησιμοποιείται το λευκό φως για να φαίνονται καθαρά τα χρώματα. Το ιδανικό είναι ένας φωτισμός κατά μήκος και περίπου 20 με 40 cm μακριά από τις πόρτες. Μια ενδιαφέρουσα άποψη είναι το φως που τοποθετείται στο εσωτερικό της ντουλάπας και ανάβει με το άνοιγμα της πόρτας.

Η οργάνωση του εσωτερικού είναι αυτή που μετατρέπει την ντουλάπα σας σε ένα όνειρο ή αντίστοιχα σε έναν εφιάλτη. Γι’ αυτό πριν επιλεχθεί η εσωτερική κατανομή είναι καλό να γίνει ανάλυση των ρούχων των χρηστών της Τι τύπος είναι ? Προτιμά τα ρούχα κρεμαστά ή διπλωμένα. Αν προτιμάτε τα κρεμαστά τοποθετήστε περισσότερους ράβδους. Πόσα από αυτά είναι παντελόνια? Χωρίστε ένα χώρο μόνο γι’ αυτά.

Μην υποτιμάτε την χρησιμότητα ενός καθρέπτη. Δώστε του χώρο. Μια έξυπνη λύση είναι να τον τοποθετήσετε στην εξωτερική επιφάνεια της πόρτας.

Πόσο μεγάλη ντουλάπα πραγματικά χρειάζεστε; Αν σας αρέσει να αγοράζετε συνεχώς παπούτσια ή ρούχα τότε όντως χρειάζεστε έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Αν όμως όχι διαλέξτε το μέγεθος που ταιριάζει στις ανάγκες σας κι δώστε στο δωμάτιο ή την κρεβατοκάμαρα σας περισσότερο χώρο να «αναπνεύσει».

Πρακτικές διαστάσεις:

 • Τα κοντά ρούχα χρειάζονται περίπου 90 με 100 cm ύψος.
 • Τα πιο ψηλά περίπου 120 με 150 cm.
 • Τα παντελόνια χρειάζονται 90 cm και το κενό μεταξύ των ραφιών να είναι περίπου 30 cm.

Η ντουλάπα είναι το μεγαλύτερο σε όγκο έπιπλο του υπνοδωματίου.

Η αισθητική της, τα υλικά και τα χρώματά της ορίζουν την αισθητική του πιο προσωπικού χώρου που έχει ο καθένας, του χώρου που περνάει τις πιο χαλαρωτικές και ιδιαίτερες στιγμές του μέσα στο 24ωρο.

Συμβαίνει όμως το παράδοξο να δαπανούμε κατά κανόνα πολλά χρήματα για το σαλόνι και τους χώρους υποδοχής του σπιτιού μας, δηλαδή για χώρους που απευθύνονται όχι τόσο σε εμάς που μένουμε στο σπίτι

Συρόμενη ή ανοιγόμενη ντουλάπα;

Στα νεόδμητα διαμερίσματα των τελευταίων ετών τα m² των δωματίων είναι σαφώς λιγότερα από τα σπίτια του παρελθόντος. Αυτό δημιουργεί περιορισμένους χώρους. Μερικές φορές η επιλογή συρόμενης ντουλάπας είναι επιτακτική ανάγκη διότι εξοικονομεί πολύτιμο χώρο για τη συνολική λειτουργικότητα του δωματίου. Οι συρόμενες ντουλάπες βοηθούν ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση χώρου.

Συρόμενη ή ανοιγόμενη ντουλάπα;

Σε μεγαλύτερα δωμάτια που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χώρου η επιλογή έχει να κάνει περισσότερο με το αισθητικό κομμάτι. Η συρόμενη ντουλάπα ξεχωρίζει οπωσδήποτε για την αισθητική της και την προτιμά μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού ακόμη κι όταν δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου. Κοστολογικά βέβαια είναι πιο επιβαρυμένη

Συρόμενη ή ανοιγόμενη ντουλάπα;

Ο βασικός λόγος να επιλέξει κάποιος μία συρόμενη ντουλάπα, δεν είναι άλλος από τη διακόσμηση. Λόγω του ότι στην πλειοψηφία των συρόμενων πορτών υπάρχει ένα πλαίσιο αλουμινίου περιμετρικά στην κάθε πόρτα, δίνει την ευχέρεια να χρησιμοποιηθεούν πληθώρα υλικών και χρωματισμών. Στις ανοιγόμενες πόρτες η αισθητική που μπορεί να δοθεί στο σύνολο είναι περιορισμένη, αφού η ντουλάπα χωρίζεται σε στενές κάθετες λωρίδες που έχουν πλάτος έως 60εκ.

Αυτός ο περιορισμός τίθεται λόγω του ότι μία ανοιγόμενη πόρτα «κρέμεται» σε μεντεσέδες, συνεπώς δεν είναι σωστό να κατασκευαστεί σε φάρδος μεγαλύτερο των 60εκ γιατί θα κρεμάσει. Η αναπόφευκτη αισθητική των μακρόστενων κάθετων λωρίδων μπορεί να τονιστεί διακοσμητικά με όμορφες μεγάλες κάθετες λαβές. Εξ' άλλου σε μία ανοιγόμενη ντουλάπα, που είναι μία ίσια επιφάνεια, το μόνο στοιχείο διακόσμησης είναι τα πόμολα
Εσωτερική διαμόρφωση 

Αποτελεί το πιο πολύπλοκο μέρος της σύνθεσης, ακόμη περισσότερο και από την επιλογή χρωμάτων και υλικών στις προσόψεις. Κάθε ντουλάπα μπορεί να είναι και μία μοναδική σύνθεση ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν. Για να σχεδιάσουμε το εσωτερικό της θα πρέπει να είμαστε πολύ καλοί γνώστες του ρουχισμού και των άλλων αντικειμένων που καθένας επιθυμεί να αποθηκεύσει. Η σωστή οργάνωση του εσωτερικού χώρου μιας ντουλάπας οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην επιλογή των κατάλληλων αξεσουάρ που έχει χρησιμοποιήσει ο κατασκευαστής

Υπολογίστε σε ποιο ύψος θα τοποθετηθεί η ράγα. Εάν βρίσκεται στο μέσο του ύψους της ντουλάπας σας θα έχετε άφθονο χώρο για ράφια από πάνω, αλλά αν έχετε μια μικρή σε ύψος σχετικά ντουλάπα δεν θα μπορείτε να κρεμάσετε μακριά ρούχα όπως παλτό κτλ.

Λάβετε υπόψη το χώρο αποθήκευσης για παπούτσια, τσάντες, αποσκευές , και αν χρειάζεστε ψηλά, λεπτά ράφια ή βαθιά και πλατιά. Σε αυτό μας βοηθά η μεγάλη γκάμα των αξεσουάρ που έχουν σχεδιαστεί και που επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση και του τελευταίου χιλιοστού του εσωτερικού της σύνθεσης. Οι πωλητές βέβαια πολλές φορές αγνοούν τη χρηστικότητα των αξεσουάρ και στην πώληση δίδουν την εντύπωση ότι προσπαθούν απλώς να αυξήσουν την αξία της παραγγελίας του πελάτη τους.

Στην πραγματικότητα επιβάλλεται να γνωρίζουν την ακριβή λειτουργικότητα του κάθε κομματιού και για ποιο λόγο σχεδιάστηκε. Μόνο με τη γνώση αυτή μπορούν να προωθήσουν και να προτείνουν ακριβώς αυτό που ο αγοραστής έχει ανάγκη. Τα αξεσουάρ της ντουλάπας δεν φτιάχτηκαν για να κερδίζουν περισσότερα ευρώ οι έμποροι. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούν σε ένα σπίτι.

Τα κατάλληλα τοποθετημένα αξεσουάρ ντουλάπας επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση μέχρι και του τελευταίου χιλιοστού του χώρου

Υλικά και χρώματα προσόψεων

Αν και καμιά φορά μας δίνεται η εντύπωση ότι το design το έχει παρακάνει με την επιλογή χρωμάτων και τεχνοτροπιών, η αλήθεια είναι ότι οι τεχνολογία σήμερα μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερες επιλογές από κάθε άλλη φορά.

Υπάρχουν πάντα οι γενικοί κανόνες ότι μικροί χώροι χρειάζονται ανοιχτά χρώματα ενώ οι μεγάλοι χώροι σηκώνουν και τα πιο σκούρα.

Το γεγονός ότι τα υπνοδωμάτια έχουν μικρύνει πολύ τα τελευταία χρόνια έχει άμεση επίπτωση στη διάρθρωση των πωλήσεων των εταιρειών παραγωγής ντουλάπας. Τα φωτεινά χρώματα αποτελούν πάνω από το 70% των προτιμήσεων των καταναλωτών. Ο παραπάνω γενικός κανόνας δεν σημαίνει ότι ισχύει καθολικά. Για να επιλέξει κάποιος το χρώμα και το σχέδιο που θα έχει η ντουλάπα του, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συνολική διακόσμηση του δωμάτιο.

Υλικά:

Βακελίτης 

Πρόκειται για σανίδες επενδενδυμένες με φύλλα από συνθετικά υλικά που προσομοιάζουν με το ξύλο. Μπορεί να έχει ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Το σημείο που υποδηλώνει την ποιότητά του είναι τα σόκορα, δηλαδή το προφίλ κάθε φύλλου. 

Καπλαμάς

Κινείται κατασκευαστικά πάνω στις ίδιες αρχές με το βακελίτη, δηλαδή πρόκειται επίσης για σανίδες, μόνο που εδώ επενδύονται με λεπτά φύλλα ξύλου. Συνήθως, χρησιμοποιούνται φύλλα από ξύλο κερασιάς, καρυδιάς, δρυός και αχλαδιάς. Ορισμένα είναι τόσο καλά κολλημένα, που δύσκολα ξεχωρίζουν από ένα κομμάτι μασίφ ξυλείας. Αποτελεί θαυμάσια επιλογή για κάποιον που θα ήθελε μια κατασκευή από μασίφ ξυλεία αλλά σίγουρα μια πιο δαπανηρή λύση.

Μελαμίνη

Πρωταγωνιστεί στην κατασκευή των εσωτερικών στοιχείων, δηλαδή στα ράφια, την πλάτη και τα συρτάρια, χωρίς αυτό να αποκλείει και την επιλογή της για την κατασκευή των φύλλων. Γενικά, είναι ποιοτικά κατώτερη από τον βακελίτη. Θα τη βρείτε σε πολλές αποχρώσεις. Η πιο οικονομική λύση. 

Επιφάνειες με λάκα

Λάκα ονομάζεται ένα είδος βαφής που δημιουργεί εξαιρετικά λείες και στιλπνές επιφάνειες. Τη λάκα μπορείτε να την βρείτε σε όλες τις αποχρώσεις. Τα λακαριστά φύλλα αποτελούν την τέλεια πρόταση, αν θέλετε η ντουλάπα σας να έχει ίδια απόχρωση με τους τοίχους.

Μασίφ ξυλεία

Πάντα επίκαιρη και πάντα ακριβή. Συνήθως αναφερόμαστε στα ξύλα κερασιάς, καρυδιάς, δρυός, οξιάς και πεύκου τα οποία δημιουργούν θαυμάσια αποτελέσματα, αλλά πάντα ενέχουν τον κίνδυνο σκεβρώματος. Για να μειώσετε το οικονομικό κόστος, χρησιμοποιήστε μασίφ ξυλεία στην πρόσοψη της ντουλάπας σας και φθηνότερα υλικά στο εσωτερικό. 

Αλουμίνιο

Έχει αναδειχθεί σε λαμπερό πρωταγωνιστή τα τελευταία χρόνια. Εφαρμόζεται στο πλαίσιο των φύλλων και συνδυάζεται κυρίως με γυαλί -διάφανο, χρωματιστό ή αμμοβολής- και βακελίτη. Δίνει ελαφριές κατασκευές που δεν υπάρχει περίπτωση να σκεβρώσουν. Με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση, υπάρχει δυνατότητα να βαφεί στην απόχρωση που επιθυμείτε. Οι σύγχρονες ντουλάπες έχουν μοντέρνο σχεδιασμό και είναι κατασκευασμένες από εντυπωσιακά υλικά που προσδίδουν υψηλή αισθητική στο χώρο του υπνοδωματίου

Κτιστή (Εντοιχιζόμενη) ή Ανεξάρτητη (Ελεύθερη)

Έξίσου σημαντικό είναι εάν η ντουλάπα θα είναι κτιστή ή ανεξάρτητη. Και στις δυο περιπτώσεις μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τα σύν και τα πλήν. Εάν το δωμάτιο είναι σχετικά μικρό, τότε θα ήταν προτιμότερο η επιλογή της ανεξάρτητης ντουλάπας. Το σημαντικό σε αυτές είναι ότι μπορούν να μετακινηθούν και να αλλάξει το design του δωματίου όταν αυτό θα μας έχει πια κουράσει.

Από την άλλη σε μεγαλύτερα δωμάτια η ενσωματωμένη ντουλάπα στο χώρο, με πολλά διαφορετικά ράφια και αξεσουάρ σίγουρα θα ήταν πιο εύχρηστη και λειτουργική. 

Εντοιχιζόμενες 

Οι εντοιχιζόμενες προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές αποθήκευσης και μπορούν να σχεδιαστούν έτσι που να προσαρμόζονται γύρω από γωνίες, κεκλιμένες οροφές και άνισους τοίχους, αξιοποιώντας στο έπακρο το χώρο.
Ακόμη και αν η ντουλάπα περιορίζεται σε έναν τοίχο, θα προσφέρει ένα μεγάλο χώρο για τοποθέτηση συρταριών και ραγών κρεμάσματος.  Ωστόσο αυτού του είδους οι ντουλάπες είναι μια επιλογή ακριβότερη από τις ελεύθερες ντουλάπες και χρειάζεται να κατασκευαστούν από κάποιον ειδικό. 

Εξετάστε το ενδεχόμενο τοποθέτησης συρόμενων πορτών για εξοικονόμηση χώρου και ένα συνδυασμό με γυάλινες πόρτες και εσωτερικό φωτισμό που μπορεί να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα. Εάν υπάρχει ένα  μεγάλο υπνοδωμάτιο, ή ένας διαμορφωμένο χώρο, μπορεί να δημιουργηθεί μια κατασκευή σε ένα τοίχο και ένα βεστιάριο με ανοιχτά ράφια και ράγες.

Πρόκειται για μια πολυτελή και ακριβή επιλογή, αλλά θα εξασφαλίσει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο και μια κρεβατοκάμαρα πάντα σε τάξη. 

Ελεύθερες 

Οι ελεύθερες προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το κόστος και το σχεδιασμό, και μπορούν να μεταφερθούν στην περίπτωση που μετακομίσει ο χρήστης τους. Σκεφτείτε που θα τοποθετηθεί και στη συνέχεια θα πρέπει να μετρηθεί ο χώρος, λαμβάνοντας υπόψη σοβατεπί και σωλήνες καλοριφέρ εάν πρόκειται για εσοχή. Είναι δυνατό η ντουλάπα να έχει συρτάρια στο κάτω μέρος ή στο πλάι για να τοποθετηθούν σεντόνια, πετσέτες κ.τ.λ. και
στο πάνω μέρος της ντουλάπας μπορούν να τοποθετηθούν διακοσμητικά κουτιά αποθήκευσης για μια όμορφη εμφάνιση.

Αξεσουάρ ντουλάπας 

 • Συρόμενο υφασμάτινο καλάθι για άπλυτα
 • Παντελονοθήκη συρτάρι
 • Συρτάρι για φούστες
 • Ένθετος ανοιγόμενος προς τα έξω και ανακλινόμενος καθρέπτης
 • Ασανσέρ πλάτης
 • Ασανσέρ ερμαρίου
 • Ανοιγόμενη γραβατοθήκη - ζωνοθήκη. Τοποθετείται στο πλαϊνό της ντουλάπας.
 • Συρόμενη γραβατοθήκη, τοποθετείται στο πλαϊνό της ντουλάπας.
 • Πτυσσόμενα στηρίγματα παπουτσιών πλάτης ή πλαϊνών.
 • Συρόμενη κρεμάστρα για φουλάρια με πλαστικές δαγκάνες
 • Σπαστή κρεμάστρα τοίχου ή πλαϊνού - Τοποθετείται στην πλάτη οποιασδήποτε κατασκευής. Έχει σκάλα σταθεροποίησης και στέκεται σε οποιοδήποτε ύψος.

 

πηγές
http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=45&la=1&catid=19&a rtid=1323
http://neakouzina.gr/prosfores/item/229-pws-na-epileksetethn-swsth-ntoylapa
http://www.kabawood.gr/F7A0DBE0.el.aspx
http://lusso.gr/blog/447/%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85% CE%BB%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%82- %CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1- %CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5 %CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB/
http://kitchenknack.gr/texnika-themata/texnika-thematantoulapas/30-pos-n...