Ο στραβισμός και η αμβλυωπία στα παιδιά

stravismos sΕάν παρατηρήσετε ότι τα μάτια του παιδιού σας δεν στοιχίζονται σωστά, το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ο στραβισμός (μη ευθυγραμμισμένα μάτια) ή η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι). Συζητήστε με το γιατρό του, ο οποίος πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε έναν οφθαλμίατρο. Ευτυχώς, αυτές οι συνθήκες μπορούν να θεραπευτούν επιτυχώς εάν ανιχνεύθούν νωρίς.

Τι είναι ο στραβισμός;

Αν τα μάτια του παιδιού σας φαίνεται να κοιτούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις ή να μην επικεντρώνονται στο ίδιο αντικείμενο, μπορεί να έχει στραβισμό, δηλαδή έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ματιών. Μπορεί να συγκλείνουν προς τα μέσα, προς τα έξω ή προς τα πάνω. Ο στραβισμός μπορεί να είναι σταθερός, δηλαδή τα μάτια να είναι πάντα σταυρωμένα ή ευθυγραμμισμένα ή διαλείπων. Εάν το παιδί σας έχει στραβισμό και δεν αντιμετωπιστεί, ο εγκέφαλός του σταδιακά θα αρχίσει να αγνοεί την ικανότητα όρασης στο ένα από τα δύο μάτια και τελικά η κατάσταση της όρασης στο μάτι αυτό θα επιδεινώνεται. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτι. Η αντίληψη του βάθους του ματιού θα μπορούσε επίσης να καταστραφεί.

Τι τον προκαλεί;

Μερικές φορές ο στραβισμός εμφανίζεται στη γέννα. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να είναι κληρονομική σε κάποιο βαθμό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε παιδιά που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και όταν συμβαίνει αυτό μερικές φορές το πρόβλημα όρασης είναι μεγαλύτερο.

Τι μπορεί να γίνει για τη θεραπεία του στραβισμού;

Ο στραβισμός είναι ένα αποτέλεσμα της υπερμετρωπίας που μπορεί συνήθως να διορθωθεί με γυαλιά, ειδικά εάν εντοπιστεί νωρίς. Ο στραβισμός που εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και όταν ένα παιδί φοράει τα γυαλιά μπορεί να απαιτεί χειρουργική διόρθωση. Οι γιατροί λειτουργούν στους μυς των ματιών και αυτός είναι ένας λόγος που η χειρουργική επέμβαση δεν έχει 100 τοις εκατό επιτυχία.

Τι είναι η αμβλυωπία;

Η αμβλυωπία αναπτύσσεται όταν ο εγκέφαλος ‘’σβήνει’’ ή καταστέλλει την όραση στο ένα μάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί αν τα μάτια του παιδιού σας δεν είναι ευθυγραμμισμένα ή αν δεν μπορεί να δεί από το ένα μάτι, λόγω μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, ή κάποιου άλλου παράγοντα που εμποδίζει την άμεση όραση σε αυτό το μάτι, όπως ο καταρράκτης ή η πτώση βλεφάρου. Περίπου το 3 έως 6 τοις εκατό των παιδιών κάτω των 6 ετών αναπτύσει αμβλυωπία. Η θεραπεία είναι πιο επιτυχημένη πριν την ηλικία των 5 ή 6, αν και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ανακτήσουν την όρασή τους. Η αμβλυωπία είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξετε ιδιαίτερα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Πώς να αναγνωρίζετε την αμβλυωπία

Ο εντοπισμός του προβλήματος δεν είναι εύκολος, επειδή τα παιδιά μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους χρησιμοποιώντας μόνο το ένα μάτι. Ο γιατρός του παιδιού σας θα πρέπει να του κάνει τακτικά τεστ για την αμβλυωπία, καθώς και τον στραβισμό, ελέγχοντας τα μάτια του ανεξάρτητα αλλά και από κοινού.

Δοκιμές για την αμβλυωπία στο σπίτι

Εδώ είναι ένας απλός τρόπος για να πάρετε μια ιδέα για το κατά πόσον τα μάτια του παιδιού σας είναι σε καλή κατάσταση: Προσελκύστε την προσοχή του παιδιού σας κουνώντας ένα αντικείμενο μπροστά του. ΄Υστερα καλύψτε το ένα μάτι του και δείτε αν ακολουθεί το αντικείμενο με το ακάλυπτο το μάτι του. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και κάντε το ίδιο. Εάν το παιδί σας φαίνεται να βλέπει από το ένα μάτι καλύτερα από ότι από το άλλο, προγραμματίσετε μια συνάντηση με το γιατρό, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει το πρόβλημα.

Τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση της αμβλυωπίας;

Το πρώτο βήμα είναι να αντιμετωπιστεί κάθε βασικό πρόβλημα με τη διόρθωση του αστιγματισμού ή της μυωπίας με γυαλιά ή με την αφαίρεση του καταρράκτη με χειρουργική επέμβαση, για παράδειγμα. Από τη στιγμή που έχει ληφθεί μέριμνα, ο στόχος είναι η ενθάρρυνση του εγκεφάλου του παιδιού σας για να συνδεθεί με τον ασθενέστερο μάτι, ώστε να βελτιώσει την ικανότητά του να δει. Τα γυαλιά δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της σύνδεσης του εγκεφάλου με το μάτι. Στην πραγματικότητα, ένα σημάδι της κατάστασης είναι όταν η όραση ενός παιδιού είναι χειρότερη από το ένα μάτι όταν φοράει τα σωστά γυαλιά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα γυαλιά βοηθάνε στην εστίαση των ματιών , όπως ο φακός της κάμερας, αλλά αν ο εγκέφαλος δεν επικοινωνεί καλά με τα μάτια, δεν θα υπάρξει μια σαφής εικόνα.