Οι οικογένειες με σκύλο έχουν πιο υγιή μωρά.

skylos sthn oikogeneia sΤα σκυλιά δεν είναι πλέον μόνον ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Το τετράποδο μέλος της οικογένειας, μπορεί επίσης να προστατεύει τα βρέφη από αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις, όπως συμπεραίνει μία καινούργια μελέτη.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά στην Φιλανδία, που ζούσαν με ένα σκύλο και σε μικρότερο βαθμό με γάτα, αρρώστησαν λιγότερες φορές με λοιμώξεις του αυτιού, βήχα ή συνάχι. Επίσης, χρειάστηκε να πάρουν πιο σπάνια αντιβίωση.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Φιλανδία, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μία πιθανή εξήγηση για τη διαπίστωση αυτή είναι ότι η σκόνη και τα αλλεργιογόνα που φέρνουν τα ζώα είναι καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 397 βρέφη που γεννήθηκαν στο νοσοκομείο τους μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2002 και του Μαΐου 2005 για το πρώτο έτος της ζωής τους.

Οι γονείς συμπλήρωναν εβδομαδιαία ημερολόγια που άρχισαν όταν το παιδί ήταν σε ηλικία εννέα εβδομάδων, καταγράφοντας πληροφορίες σχετικά με την υγεία των βρεφών, καθώς και την επαφή τους με σκύλους και γάτες.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, στο τέλος του έτους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 35% των παιδιών πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου αυτού χρόνου, με ένα σκύλο και το 24% με μία γάτα.

Παρόλο ότι μόνο το ένα τρίτο των οικογενειών είναι ιδιοκτήτες σκύλου και ακόμη λιγότερο γάτας, η πλειοψηφία των μωρών, είχαν επαφή με σκύλο κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και περισσότερο από το ένα τρίτο εκτέθηκαν σε μία γάτα.

Πριν από τα πρώτα τους γενέθλια 285 από τα μωρά έκαναν πυρετό, 157 ωτίτιδα, 335 βήχα, 128 συνάχι, 384 είχαν βουλωμένη μύτη και 189 πήραν αντιβίωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επαφή με σκύλο και λιγότερο με γάτα, ήταν συνδεδεμένη με λιγότερες εβδομάδες ασθένειας για τα μωρά.

Για παράδειγμα, τα υγιή βρέφη χωρίς επαφή με σκυλί στο σπίτι, αποτελούσαν το 65% , σύμφωνα με την αναφορά των γονέων. Αντίθετα 72% με 76% ήταν τα υγιή βρέφη που είχαν σκύλο στο σπίτι!

Επίσης το 44% των μωρών με σκύλο είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν ωτίτιδα και 29% να πάρουν αντιβίωση.
Μία άλλη διαπίστωση είναι ότι τα βρέφη που περνούν έως έξι ώρες την ημέρα στο σπίτι με σκύλο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. «Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το πολύ ενδιαφέρον εύρημα θα μπορούσε να είναι ότι η ποσότητα των ρύπων που έρχεται στο σπίτι από το σκύλο, μπορεί να είναι υψηλότερη στις οικογένειες αυτές, γιατί ο σκύλος περνά πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους», δηλώνουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Pediatrics. Και συνεχίζουν: «η βρωμιά και τα μικρόβια που φέρνει το σκυλί μέσα στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού να ωριμάσει πιο γρήγορα, γεγονός που το καθιστά πιο δυνατό να αντισταθεί ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα». Αυτή η θεωρία αναφέρεται απλά σαν «υπόθεση υγιεινής». «Με πολλούς τρόπους, η μελέτη αυτή αναφέρει ότι, αν είστε εκτεθειμένοι σε φυσικό περιβάλλον… το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ότι δεν πολεμάς τα συνήθη αλλεργιογόνα» είπε ο Dr. Kinane, επικεφαλής της παιδιατρικής πνευμονικής μονάδας στο Mass General Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Ο Dr Kinane, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα αυτή μελέτη, λέει ότι δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες στο ότι η έκθεση των βρεφών σε σκύλους και γάτες βοηθά στην προστασία τους από αναπνευστικά προβλήματα, αλλά υπάρχει μία γενική παραδοχή προς αυτή την κατεύθυνση.

Φυσικά, οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ότι τα παιδιά των οικογενειών που έχουν σκυλιά ή γάτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν για κάποιο άλλο λόγο και όχι λόγω της προστασίας που τους παρέχεται από τα κατοικίδια.

Είναι αλήθεια ότι οι έρευνες των επιστημόνων μας εκπλήσσουν με τις καινούργιες διαπιστώσεις τους , που ακυρώνουν κάποιες άλλες που θεωρούσαμε δεδομένες.

Ίσως πρέπει να περιμένουμε ακόμη, όσον αφορά τη συγκατοίκησή μας με τους τετράποδους φίλους μας, για μία πιο συγκεκριμένη και κατηγορηματική επιστημονική άποψη. Όμως όλα δείχνουν ότι μπορούμε μια χαρά να συνυπάρχουμε με τα παιδιά μας και τους αγαπημένους και πιστούς μας φίλους!