Οι πρώτες ημέρες στον παιδικό σταθμό ή στο προνήπιο

Οι πρώτες ημέρες στον παιδικό σταθμό ή στο προνήπιο

Ακόμη και αν το μικρούλι σας θα είναι μακριά από το σπίτι μόνο για λίγες ώρες, οι πρώτες ημέρες είναι ένα μεγάλο βήμα για το παιδί. Βοηθήστε το να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα είναι δυνατόν με κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς.

Είναι πολύ πιθανόν να παίζετε «το σχολείο» με τα αγαπημένα του ζωάκια, έχει γνωρίσει κάποια παιδάκια που θα είναι μαζί και είναι ενθουσιασμένο με το καλαθάκι του και τις λιχουδιές που θα έχει μαζί του κάθε μέρα.
Όλα είναι πανέτοιμα και το μικρό σας φαίνεται ενθουσιασμένο. Όμως όλος αυτός ο ενθουσιασμός θα μετατραπεί σε μία ομαλή χωρίς άγχος μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο;
Σε κάθε περίπτωση ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές που πιθανότατα θα βοηθήσουν εσάς και το παιδάκι σας να προσαρμοστείτε ομαλά στη νέα αυτή εμπειρία της προσχολικής ηλικίας.

Μην βιάζεστε το πρωί.
Ξυπνήστε το παιδί σε μία λογική ώρα, ώστε να έχετε το χρόνο να φάει το πρωινό του, να πλυθεί και να ντυθεί χωρίς άγχος και βιασύνη. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε ήρεμα από το σπίτι.

Πηγαίνετε σχετικά νωρίς.
Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα συνηθίσει σιγά – σιγά τον χώρο πριν αρχίσει η πραγματική δράση! Επίσης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το δάσκαλο ή τη δασκάλα του, χωρίς την παρουσία όλων των άλλων παιδιών.

Πάρτε μαζί κάτι αγαπημένο του.
Αν το επιτρέπει ο παιδικός σταθμός, πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του αντικείμενο, ότι και αν είναι αυτό, ώστε ο καινούργιος χώρος να μην του φανεί τόσο τρομακτικός. Και μόλις το παιδάκι αισθανθεί άνετα με τον καινούργιο του περιβάλλον θα το αφήσει σπίτι, ή στο σακίδιό του όταν παίζει.

Προσπαθήστε να φαίνεστε χαρούμενη.
Το άγχος μπορεί να σας τρώει, αλλά μην το αφήσετε να φανεί. Τα νεύρα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Αν είστε αισιόδοξη και φαίνεστε σίγουρη ότι το παιδί σας θα περνάει καλά, χωρίς αμφιβολία θα αισθάνεται και αυτό το ίδιο.

Μην απομακρυνθείτε αλλά μην επέμβετε.
Πολλοί παιδικοί σταθμοί ενθαρρύνουν τους γονείς να μείνουν στην τάξη τις πρώτες ημέρες, για λίγη ώρα ή και όλο το διάστημα, έτσι αν αυτό είναι δυνατόν, μη φύγετε. Ξέροντας ότι είστε κοντά το παιδί θα έχει το θάρρος να εξερευνήσει τον καινούργιο χώρο, χωρίς άγχος.
Στη συνέχεια, καθώς θα αισθάνεται πιο ασφαλές, μπορείτε να απομακρυνθείτε. Ο στόχος είναι να αφήσετε το δάσκαλο να αναλάβει ώστε να μπορείτε και εσείς να συνεχίσετε την ημέρα σας.

Πείτε αντίο, τρυφερά αλλά σύντομα.
Όταν είναι ώρα να φύγετε, συγκρατήστε τα δάκρυά σας, αγκαλιάστε το μικρό σας και πείτε του πότε θα γυρίσετε να το πάρετε. Στη συνέχεια φύγετε, μην καθυστερείτε γιατί και αυτό δεν θα ηρεμήσει αν σας βλέπει εκεί. Προσέξτε. Μην κρυφοκοιτάξετε. Θα σας καταλάβει!

Τέλος, απλά να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να αισθανθούν ανασφάλεια και στενοχώρια όταν έρθει η ώρα του χωρισμού! Αν και πολλά παιδάκια δεν στενοχωριούνται καθόλου.
Ακόμη και αν το μικρό σας βάλει τα κλάματα οι πιθανότητες είναι ότι θα είναι μία χαρά, πέντε λεπτά αφού φύγετε.
Αν δεν ησυχάζει, μην πανικοβάλλεστε, οι νηπιαγωγοί και οι βοηθοί τους, ξέρουν πολύ καλά τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.

Και μην εκπλαγείτε αν είναι ευχαριστημένο και σας διηγείται με χαρά πως πέρασε την ημέρα του!