Το οικολογικό σπίτι και η σημασία του για τους ανθρώπους

spitiΤο περιβάλλον απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τους ανθρώπους όλου του κόσμου. Οι έντονες κλιματικές αλλαγές τους έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Το περιβάλλον πλήττεται όλο και περισσότερο χρόνο με το χρόνο, λόγω των παρεμβάσεων των ανθρώπων, κάνοντας πολλούς να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση.

Το περιβάλλον αφορά άμεσα όλους τους ανθρώπους, καθώς χωρίς αυτά που τους  προσφέρει δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Πλέον αρκετά άτομα με ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση προσέχουν το πόσο νερό χαλάνε όταν κάνουν μπάνιο, δεν αφήνουν ανοιχτά τα φώτα και καλώδια που δεν χρησιμοποιούνται στις πρίζες και άλλα πολλά. Αυτή η οικολογική διάθεση αποτελεί μια νέα μόδα, που μόνο καλό μπορεί να κάνει στους ανθρώπους και τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς του περιβάλλοντος.

Με την πάροδο του χρόνου πολλά προϊόντα έχουν γίνει φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι κάποια στιγμή θα φτιάχνονταν και οικολογικά σπίτια. Τα σπίτια αυτά κατασκευάζονται με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Οι άνθρωποι που εξειδικεύονται στην κατασκευή οικολογικών σπιτιών έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν κατοικίες που να προστατεύουν τον άνθρωπο, αλλά και το περιβάλλον.

Τα οικολογικά σπίτια βελτιώνονται με την πάροδο των χρόνων με εντυπωσιακή ταχύτητα. Τα σπίτια αυτά μπορεί να είναι ακριβά για να τα αγοράσει κάποιος με μια μέση οικονομική κατάσταση, αλλά αν το σκεφτεί κανείς καλύτερα θα δει ότι με ένα οικολογικό σπίτι τα μηνιαία έξοδα είναι σημαντικά μειωμένα, αφού οι δαπάνες για το ρεύμα και το ζεστό νερό θα είναι πολύ λιγότερες. Επίσης ακολουθώντας κάποιος έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον και έχοντας ένα τέτοιο σπίτι διασφαλίζει τη δική του ύπαρξη, αλλά και των παιδιών του.

Φυσικά τα οικολογικά σπίτια προστατεύουν το περιβάλλον από την περεταίρω φθορά, αφού αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος της κατασκευής τους. Αυτά τα σπίτια εξοικονομούν ενέργεια μέσω της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα με  τα πράσινα σπίτια είναι  μικρότερη η  κατανάλωση ενέργειας, λόγω του ότι  χρησιμοποιούν εναλλακτικές ή φυσικές πηγές ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια. Έτσι ο κάτοχος ενός οικολογικού σπιτιού δεν ρυπαίνει το περιβάλλον και εξοικονομεί χρήματα.

Για την κατασκευή ενός οικολογικού σπιτιού απαιτούνται βέβαια και τα ανάλογα υλικά. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτά τα σπίτια είναι απολύτως φιλικά απέναντι στο περιβάλλον και εξασφαλίζουν ότι η διαδικασία του χτισίματος  δεν θα βλάψει  το περιβάλλον . Όσο περισσότερα οικολογικά σπίτια κατασκευαστούν τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη για το περιβάλλον και συνεπώς και για τους ανθρώπους. Η κατασκευή πολλών τέτοιων σπιτιών μπορεί να σημαίνει τη μείωση της κατανάλωσης  του νερού έως και 50 τοις εκατό.

Το οφέλη όμως είναι και οικονομικά. Σίγουρα όταν ακούει κανείς τη τιμή ενός τέτοιου σπιτιού θεωρεί πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, αλλά η οικονομία που θα κάνει στο μέλλον με αυτό το σπίτι είναι τεράστια. Τα πράσινα σπίτια ενισχύουν την εξοικονόμηση χρημάτων διότι χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, απαιτούν λιγότερες επισκευές, λόγω του ότι φτιάχνονται από πιο ανθεκτικά υλικά κατασκευής σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια και παρέχουν  χαμηλότερο  κόστος ενέργειας. Επίσης προς το παρόν σε πολλά κράτη οι φορολογικές συνθήκες που αφορούν τις κατοικίες είναι ευνοϊκές για κάποιον που έχει στην κατοχή του ένα οικολογικό σπίτι.  

Παρόλα τα παραπάνω το σημαντικότερο όφελος του να έχει κάποιος  ένα οικολογικό σπίτι είναι η προστασία της υγείας του. Έχει αποδειχτεί ότι τα πράσινα σπίτια είναι καταλληλότερα για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς τα φυσικά υλικά κατασκευής δεν εμπεριέχουν τοξικές ουσίες που μολύνουν τον αέρα μέσα στο σπίτι και δεν ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας. Ένα πράσινο σπίτι μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της δύσπνοιας, αφού με τα φυσικά συστήματα εξαερισμού, που διαθέτει, αντικαθιστά τον αέρα που βρίσκεται στο εσωτερικό του σπιτιού με τον καθαρό αέρα που βρίσκεται έξω από το σπίτι.

Συμπερασματικά αν επιθυμείτε να αγοράσετε ή να κατασκευάσετε ένα σπίτι καλό θα είναι να επιλέξετε ένα οικολογικό σπίτι. Με την πάροδο του χρόνου θα ανακαλύψετε πως τα έξοδα θα είναι σημαντικά λιγότερα και θα καταφέρετε να συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς αφορά όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του κόσμου, όπως είναι και οι άνθρωποι. Φροντίστε το μέλλον των παιδιών σας προστατεύοντας την υγεία και τις συνθήκες ζωής τους, δίνοντας σημασία στο περιβάλλον.