Οικονομική θέρμανση: μύθοι και αλήθειες

Οικονομική θέρμανση: μύθοι και αλήθειες

Μέχρι στιγμής, ο καιρός ήταν σύμμαχός μας. Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα που οι βροχές ξεκίνησαν και η θερμοκρασία πέφτει επικίνδυνα;

 Η θέρμανση για το σπίτι είναι μείζον θέμα αυτή την περίοδο και ο καταιγισμός διαφημίσεων καλά κρατεί. Μας λένε όμως όλη την αλήθεια ή μας παραπλανούν με ψέματα με σκοπό μόνο το δικό τους κέρδος; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς «μύθους».

Η φθηνότερη λύση για θέρμανση είναι το τζάκι.

Λάθος. Οι απώλειες από την καμινάδα είναι τεράστιες και η απόδοσή του κυμαίνεται στο 20%. Το τζάκι είναι ιδανικότερο για μικρά σπίτια και για αυτούς που έχουν άπειρη προμήθεια σε ξύλα. Και προσοχή στην αγορά! Τώρα που πουλάνε τα ξύλα με το κυβικό μέτρο, μερικοί ασυνείδητοι τα στοιβάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνετε σχεδόν το 30%.

Ελιά και Οξιά είναι τα ίδια.

Όχι, τα ξύλα δεν είναι όλα τα ίδια. Το ξύλο της δρυός είναι από τα …αγαπημένα των καταναλωτών, κυρίως για την ωραία φλόγα που δίνει και τη διάρκεια καύσης. Είναι πυκνό, καίγεται με ήρεμη και μακριά φλόγα και είναι πιο οικονομικό από τα υπόλοιπα. Η οξιά και το πεύκο ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μαλακών» ξύλων. Έχουν μικρή πυκνότητα, ανάβουν εύκολα και γρήγορα, δίνοντας δυνατή φλόγα, η οποία όμως δε διαρκεί αρκετά. Η ελιά μπορεί να καίει για πολλές ώρες και γι’ αυτό είναι πιο ακριβή. Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στα ξύλα και είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε πριν προμηθευτείτε καυσόξυλα φέτος τον χειμώνα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης στοιχίζει 1,50 ευρώ.

Μεγάλο λάθος. Εκτός από το επίδομα θέρμανσης που μπορείτε να πάρετε εάν το δικαιούστε, κάντε πρώτα μια έρευνα αγοράς στο κοντινά σας πρατήρια βενζίνης και πετρελαίου και ζητήστε μια προσφορά.

Το πετρέλαιο στοιχίζει το ίδιο με το φυσικό αέριο.

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι σημαντικά πιο χαμηλή από αυτήν του πετρελαίου θέρμανσης. Προσοχή όμως. Επειδή είναι πιο φτηνό δεν σημαίνει πως πρέπει π.χ. να αφήνουμε το καλοριφέρ μας να καίει για ώρες. Έτσι θα σπαταλήσουμε λιγότερα χρήματα- και ενέργεια- και η διαφορά στο πορτοφόλι μας θα είναι αισθητή.

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

Όχι. Όταν ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ καταναλώνει 3.000 Watt και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μας στοιχίσει έως 0,70 ευρώ την ώρα, οικονομία δεν βλέπουμε πουθενά. Γι’ αυτό μην παραπλανήστε. Μπορεί να είναι οικονομικά για την τσέπη σας αλλά ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα έρθει τόσο φουσκωμένος που δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.

Το air condition είναι η καλύτερη λύση.

Ναι, μόνο εάν πάρετε συσκευές κλάσης Α++ που, ναι μεν είναι πιο οικονομικές, αλλά μόλις τις κλείσετε, η θερμότητα χάνεται σχεδόν αμέσως.

Δεν χρειάζεστε μόνωση. Μόνο θέρμανση.

Mε τη θερμομόνωση μιας κατοικίας τους χειμερινούς μήνες εμποδίζεται η απώλεια θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο προς το εξωτερικό περιβάλλον και έτσι διατηρείται η επιθυμητή θερμοκρασία μειώνοντας το κόστος θέρμανσης.