Oλοήμερο σχολείο

Oλοήμερο σχολείο

Oλοήμερο σχολείοΤα τελευταία χρόνια, λύση στο πρόβλημα της σύγχρονης  και εργαζόμενης μητέρας, που δεν διαθέτει πια πολύ χρόνο να ασχοληθεί με το διάβασμα τον παιδιών της, έδωσε ένας καινούριος θεσμός στην εκπαίδευση, το Ολοήμερο σχολείο. Πρόκειται για ένα σχολείο, επέκταση και αναπόσπαστο κομμάτι του πρωινού κλασσικού σχολείου, που η λειτουργία του ξεκινάει αμέσως μετά τη λήξη του πρωινού και τελειώνει νωρίς το απόγευμα.

Στόχος του ολοήμερου σχολείου είναι να προετοιμάζει μαζί με τους εγγραφόμενους σ΄αυτό μαθητές τα μαθήματα της επόμενης μέρας καθώς και να τα απασχολεί με δραστηριότητες όπως μαθήματα θεάτρου, γυμναστικής  και εικαστικών προσφέροντας έτσι στα παιδιά την απαραίτητη σε αυτά χαλάρωση και διασκέδαση. Επιπλέον, απαλλάσσει την οικογένεια του μαθητή από τα περιττά έξοδα των φροντιστηρίων, εφόσον το αναλυτικό πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου περιλαμβάνει μαθήματα πληροφορικής και ξένης γλώσσας. O  εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει την τάξη του ολοημέρου είναι υπεύθυνος για την πλήρη προετοιμασία των μαθημάτων του παιδιού για την επόμενη μέρα, ανακουφίζοντας έτσι τη μητέρα από το άγχος του απογευματινού διαβάσματος μετά από μια κουραστική μέρα.

Το κέρδος των παιδιών που συμμετέχουν στο ολοήμερο σχολείο είναι μεγάλο, εφόσον βέβαια αυτό λειτουργεί σωστά, σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, με όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών που χρειάζεται ένα ολοήμερο και με δασκάλους που να έχουν υψηλό το αίσθημα ευθύνης της δουλειάς τους και του πολύπλοκου και βαρυσήμαντου έργου που έχουν αναλάβει.  

Οι αδύναμοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους που πιθανόν να έχουν προκύψει, να καλύψουν τα  κενά τους σε βασικά μαθήματα όπως στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά, να δεχτούν δηλαδή επιπλέον βοήθεια από κάποιον επαγγελματία και με περισσότερες γνώσεις από το γονιό. Επιπλέον, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός εντοπίζει τις αδυναμίες των μαθητών και σε απόλυτη συνεργασία με τους δασκάλους των παιδιών ελέγχει την πορεία τους σε καθημερινή βάση.

Όλοι μαθητές συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο το μεσημέρι για να γευματίσουν με φαγητό που φέρνουν από το σπίτι τους. Στο τραπέζι έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να συζητήσουν και να αναπτύξουν φιλίες με τα παιδιά όλων των τάξεων και των τμημάτων. Οι μαθητές τρώνε παρέα με τους συμμαθητές τους και η  διαδικασία του φαγητού για το παιδί γίνεται με περισσότερη ευκολία και ευχαρίστηση από ότι θα γινόταν στο σπίτι, εφόσον τα περισσότερα παιδιά πλέον κάθονται στο τραπέζι με την οικογένειά τους σπάνια λόγω διαφορετικών ωραρίων με τα υπόλοιπα μέλη της.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος…

Είναι γενικά αποδεκτό ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα σχολεία στη χώρα, πάσχουν από καλές και άνετες εγκαταστάσεις, τραπεζαρία, αίθουσα εικαστικών, γυμναστήρια, με αποτέλεσμα όλες οι δραστηριότητες των μαθητών, διάβασμα, φαγητό και καλλιτεχνικά  να γίνονται στον ίδιο χώρο, γεγονός που φέρνει σύγχυση στα παιδιά, καθώς και δημιουργεί ανθυγιεινές συνθήκες για εργασία. Πολλές φορές λόγω έλλειψης αιθουσών και προσωπικού δεν γίνεται ο απαραίτητος καταμερισμός των τμημάτων με αποτέλεσμα οι μαθητές όλων των τάξεων να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και να μοιράζονται τον ίδιο δάσκαλο, ο οποίος είναι πολύ λογικό να μην είναι και τόσο αποδοτικός υπό αυτές τις συνθήκες.

Η έντονη έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, καθιστά το ολοήμερο σχολείο μια όχι και τόσο ενδιαφέρουσα υποχρέωση για αυτά και τα κάνει να βαριούνται και έτσι οι στόχοι να μη μπορούν να επιτευχθούν εξολοκλήρου. Τα παιδιά ‘έχουν ανάγκη από ένα καθαρό και εξοπλισμένο με τα απαραίτητα περιβάλλον, για να μπορούν να εργαστούν άνετα και με συγκέντρωση, κάτι που σπάνια παρέχει ένα ελληνικό σχολείο.

Η ώρα του μεσημεριανού γεύματος, για κάθε οικογένεια, αποτελεί ίσως τη μοναδική ευκαιρία κατά τη διάρκεια της ημέρας για συζήτηση μεταξύ παιδιών και γονέων. Είναι η ώρα που η μητέρα ακούει τα προβλήματα των παιδιών, που μπορεί να προέκυψαν στο σχολείο, δίνει λύσεις σ’αυτά, τα συμβουλεύει και γενικότερα έρχεται πιο κοντά τους και δημιουργεί κώδικες επικοινωνίας μεταξύ τους. Ακόμη και οι ώρες που αφιερώνει η μητέρα ή ο πατέρας για να βοηθήσει το παιδί στα μαθήματα του, είναι ανεκτίμητης αξίας για τη μεταξύ τους σχέση εφόσον το παιδί αισθάνεται το ενδιαφέρον τους και τη στήριξή που του παρέχουν.  Επιλέγοντας να γράψει ο γονέας το παιδί του στο ολοήμερο, αυτή η επικοινωνία που έχει με το παιδί του, υπάρχει πιθανότητα να χαθεί εν μέρει αν δεν βρεθεί χρόνος το απόγευμα να την αναπληρώσουν, πράγμα αρκετά δύσκολο λόγω αυξημένων υποχρεώσεων και των δύο πλευρών.

Μήπως δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις υποχρεώσεις του παιδιού για τη μόρφωσή του, ξεχνώντας το γεγονός ότι είναι παιδιά και έχουν ανάγκη από μεσημεριανό ύπνο και παιχνίδι; Τα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερες αντοχές από τους μεγάλους, αλλά δεν είναι υπεράνθρωποι. Έχουν και αυτά ανάγκη από ξεκούραση και χρόνο να αφιερώσουν στον εαυτό τους. Περνώντας λοιπόν τόσες ώρες μέσα στο σχολικό χώρο, δεν έχουν την ευκαιρία να ξαπλώσουν και να ηρεμήσουν, πράγμα που η ηλικία τους το καθιστά απαραίτητο για την ομαλή και πλήρη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Έχουμε τόσες απαιτήσεις από αυτά λησμονώντας τις πραγματικές τους ανάγκες που είναι στην πραγματικότητα μια σωστή διατροφή, ο ύπνος και φυσικά το παιχνίδι με τους φίλους τους, που τόσο το στερούνται τα παιδιά που περνάνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σχολείο. Οι υποχρεώσεις των παιδιών, δυστυχώς, δεν τελειώνουν την ώρα που αποχωρούν από το σχολείο αλλά συνεχίζονται με μαθήματα Αγγλικών, μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, Πληροφορικής και διάφορα αθλήματα με αποτέλεσμα να γυρίζουν εξουθενωμένα αργά το βράδυ στο σπίτι και φυσικά όχι και πολύ ευχαριστημένα, αφού δεν έκαναν τίποτα που να τους ευχαριστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πολλοί γονείς έχουν παρερμηνεύσει το ρόλο του Ολοήμερου σχολείου και θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος να απασχολούνται τα παιδιά όσο αυτοί εργάζονται ή κάνουν εξωτερικές δουλειές και όχι ένα είδος ενισχυτικής διδασκαλίας και επέκταση του πρωινού σχολείου. Η εγγραφή στο Ολοήμερο σχολείο πρέπει να γίνεται για τους σωστούς λόγους έτσι ώστε το παιδί να σέβεται τη δουλειά του αρμόδιου εκπαιδευτικού και να είναι συνεργάσιμο. Πρέπει να αντιληφθεί ότι ο δάσκαλος δεν είναι υπεύθυνος για τη φύλαξή του αλλά κυρίως του παρέχει σημαντική βοήθεια στη μελέτη των μαθημάτων της επόμενης μέρας, έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι δύο πλευρές τη θέση τους και να διατηρηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι το Ολοήμερο σχολείο δεν αποτελεί ένα είδος «πάρκινγκ» του παιδιού, αλλά μια σημαντική βοήθεια για την οικογένεια που είτε δεν ξέρει τον τρόπο, είτε δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο να ασχοληθεί με τη μελέτη του και να συμβάλλει στην πρόοδό του στο βαθμό που χρειάζεται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η οικογένεια θα πρέπει να δηλώσει παραίτηση από αυτήν την ευθύνη, αλλά να εξακολουθεί να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία στο μέτρο που μπορεί. Το έργο του Ολοήμερου σχολείου είναι πολυδιάστατο και απαιτεί το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων σ’αυτό. 

Γρηγοριάδου Κωνσταντίνα

Δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης      


Προετοιμασία γονέων πριν την εγγραφή του παιδιού 

Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν οι γονείς πριν αποφασίσουν να γράψουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο σχολείο είναι το αν μπορούν να κρατήσουν τις ισορροπίες στην οικογένειά τους αφιερώνοντας τουλάχιστον κάποιες ώρες το απόγευμα στο παιδί τους, παίζοντας ή συζητώντας μαζί του. Καλό θα ήταν το κενό που δημιουργείται στην μεταξύ τους επικοινωνία, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, να αναπληρωθεί από άλλες δραστηριότητες όπως βόλτες, παιχνίδι ενός επιτραπέζιου, ανάγνωση κάποιου βιβλίου, που θα ενισχύσουν την ομαδικότητα στην οικογένεια.    

Θα πρέπει να ελέγχουν τη διατροφή τους στο σχολείο, μαγειρεύοντας γιαυτό από τη προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται το παιδί να αγοράζει πλαστικοποιημένο φαγητό από το κυλικείο του σχολείου. Το γεύμα του θα πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα στοιχεία όπως σαλάτα, ψωμί και κάποιο φρούτο.  Η σωστή διατροφή δίνει ενέργεια στο παιδί και δύναμη να αντέξει τη δύσκολη μέρα που το περιμένει. Αντίθετα, το πρόχειρο φαγητό του φέρνει σύγχυση και δυσκολία να συγκεντρωθεί και να αποδώσει στις υποχρεώσεις του. Δεν πρέπει δηλαδή, να αλλάξει τις συνήθειές του παράλληλα με την αλλαγή που δέχεται η ζωή του.

Οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με το παιδί τους για τη στάση που πρέπει να κρατάει απέναντι στους δασκάλους του ολοημέρου, δίνοντάς του καταλάβει πως πρέπει να δείχνει τον ίδιο σεβασμό και υπακοή που δείχνει και στο δάσκαλο του πρωινού σχολείου, έτσι ώστε να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια και να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να διεκπεραιώσουν το έργο τους καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο και το παιδί θα καταφέρει να εμπιστευτεί και να στηριχτεί στη βοήθεια που του παρέχει ο δάσκαλός του.

Επιπλέον οι γονείς θα πρέπει να τηρούν τα ωράρια του σχολείου και να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους την καθορισμένη από το σχολείο ώρα. Η ασυνέπεια στην ώρα παραλαβής τους, αναστατώνει πρώτα από όλα το ίδιο το παιδί που είναι πιθανό να τη ερμηνεύσει και σαν αδιαφορία από την πλευρά των γονιών του και φυσικά δεσμεύει και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό που είναι υποχρεωμένος να περιμένει μαζί με το παιδί και έχει την ευθύνη του όσο αυτό βρίσκεται στο σχολικό χώρο. Αλλά και το αντίθετο, δηλαδή το παιδί να αποχωρεί νωρίτερα από το σχολείο, είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται γιατί δίνεται στο παιδί η εντύπωση ότι μπορεί να φεύγει ότι ώρα βαρεθεί και δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θεσμό αυτό. 

Τέλος, καλό θα ήταν να ενημερώνονται οι γονείς από το δάσκαλο για τις δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, έτσι ώστε να γνωρίζουν τις αδυναμίες αλλά και την πρόοδό τους. Το γεγονός ότι πλέον οι γονείς απαλλάσσονται από το ρόλο αυτό, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται και από την ευθύνη της προόδου του παιδιού τους. Οφείλουν να γνωρίζουν αλλά και να συμμετέχουν ενεργά και σε συνεργασία με το δάσκαλο στην εξέλιξη της συμπεριφοράς και της επίδοσής του στα μαθήματα.