Όταν το παιδί  μου περνά πολύ χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, είναι βλαβερό;

Όταν το παιδί μου περνά πολύ χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, είναι βλαβερό;

Μία ερώτηση που απασχολεί όλους τους γονείς, ιδίως στις διακοπές που τα παιδιά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Η απάντηση είναι ναι. Μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα νεαρό παιδί για διαφόρους λόγους:

Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο στον υπολογιστή λείπουν από άλλες δραστηριότητες πάρα πολύ σημαντικές για την σωματική, κοινωνική, πνευματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Ο χρόνος που δαπανάται μπροστά από τον υπολογιστή ή την κονσόλα παιχνιδιού είναι χρόνος που του στερεί το παιχνίδι με τους φίλους του, το διάβασμα, το να δημιουργήσει κάτι μαζί σας και άλλες δραστηριότητες.

Τα παιδιά, συνήθως, παίζουν βιντεοπαιχνίδια μόνα τους. Το να περνούν λοιπόν πολύ χρόνο χωρίς συντροφιά, μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική τους απομόνωση.

Παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση, πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, δεν έχουν καλή απόδοση στο σχολείο τους. Όταν βάζετε όρια, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη το συνολικό χρόνο που το παιδί σας περνάει μπροστά σε όλες τις ηλεκτρονικές οθόνες, δηλαδή τηλεόραση και υπολογιστές.

Οι κακές συνήθειες, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Σύμφωνα με έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα παιδιά στην ηλικία των 8 – 10 χρόνων, περνούν 9,5 ώρες κάθε εβδομάδα παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια και παρακολουθώντας βίντεο, εκτός από όσο άλλο χρόνο ξοδεύουν βλέποντας τηλεόραση.

Εάν τώρα, παίζει τακτικά παιχνίδια που έχουν βία και επιθετικότητα, οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για αυξημένη επιθετική συμπεριφορά από το παιδί.

Είναι ωστόσο, σημαντικό να θυμάστε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι όλα άσχημα. Υπάρχουν πολλά ποιοτικά παιχνίδια που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εξασκήσουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις δεξιότητες λογικής.

Αυξάνουν την ικανότητα λεπτών χειρισμών και συντονισμού και επίσης το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία των πληροφοριών.

Αν δε, παίζετε παιχνίδια με το παιδί σας, κάτι που συνιστάται χωρίς καμία αμφιβολία, σας δίνετε η ευκαιρία να κάνετε κάτι μαζί, περνώντας ευχάριστα τον χρόνο σας.

Το καλύτερο στοίχημα για τους γονείς, είναι να περιορίσει τις ώρες που παίζει βιντεοπαιχνίδια τώρα, που είναι ακόμη μικρό.

Επίσης, επιλέξτε εσείς τα παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του και δεν στέλνουν λάθος μήνυμα.

Έτσι, με προσοχή από τους γονείς, τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν και να περάσουν λίγη ώρα παίζοντας και διασκεδάζοντας με τα παιχνίδια της ηλεκτρονικής εποχής στην οποία, θέλουμε δεν θέλουμε, ζούμε.