Παιδί και παιχνίδι: τι κρύβει η περίεργη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Παιδί και παιχνίδι: τι κρύβει η περίεργη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Το παιδί σας αγαπά να κυλιέται στο χώμα και του αρέσει να σκαλίζει τα εργαλεία του μπαμπά. Γιατί όμως; Απλά, προσπαθεί να κάνει και αυτό τη δική του δουλειά, να ασχοληθεί με κάτι όπως ακριβώς και εσείς!

Έχετε και εσείς λίγο μπερδευτεί με τους περίεργους τρόπους που το μωρό σας διασκεδάζει τον εαυτό του; Δεν είστε οι μόνοι, που αναρωτιέστε τι κρύβεται πίσω από τις περίεργες πτυχές του παιχνιδιού του. 

Προσέξτε πόσο του αρέσει να κάνει αταξίες. Βάλτε για παράδειγμα μπροστά του ένα μπολ με πουρέ μπανάνας. Είναι πολύ πιθανόν να χώσει τα χεράκια του μέσα σε αυτό και να αλείψει τις μπανάνες στο πρόσωπο και τα μαλλιά του.

Πηγαίνετε μία βόλτα έξω στο πάρκο ή στην παιδική χαρά. Προτού καν το καταλάβετε θα έχει βουτήξει τα χεράκια του στο χώμα ή στη λάσπη και θα διασκεδάζει τρελά που πασαλείφτηκε όλο!

Τι κρύβεται πίσω από την παρόρμησή του να λερωθεί; Το να αγγίζει και να γεύεται είναι ένας από τους τρόπους που μαθαίνει για τον κόσμο γύρω του. Έτσι λοιπόν αφήστε το να λερωθεί και να παίξει. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε το «βρώμικο» παιχνίδι προς όφελός σας. Την ώρα του φαγητού, βάλτε ακόμη ένα πιατάκι μπροστά του με λίγο φαγητό και αφήστε το να βάλει τα δάκτυλά του στον πουρέ της πατάτας, ενώ εσείς το ταΐζετε!

Πηγαίνετε στην παιδική χαρά και θα δείτε πως δεν είναι μόνο το παιδί σας που του αρέσει να πέφτει μέσα στις λάσπες και τα χώματα. Ίσως αναρωτιέστε γιατί τα κορίτσια και τα αγόρια παίζουν με διαφορετικό τρόπο ή ακόμη γιατί το παιδί σας προτιμά να παίζει κοντά στα άλλα παιδάκια και όχι με αυτά. Μέχρι την ώρα που κάποιο άλλο παιδί να του αρπάξει ένα παιχνίδι. Τότε το ήσυχο μικρό σας θα μετατραπεί σε ένα άγριο παιδί που θα ορμήσει να πάρει πίσω το παιχνίδι του. Αφού λοιπόν ησυχάσετε τα πράγματα, μπορείτε να χαλαρώσετε.

Όλες αυτές οι πράξεις είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει το μωρό καθώς μαθαίνει πώς να συμπεριφέρεται με τους άλλους. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι δεν είναι τόσο μονόπλευρο όσο φαίνεται. Παρακολουθήστε το μωρό σας προσεκτικά, θα δείτε ότι συχνά ρίχνει ματιές στα άλλα παιδάκια για να δει τι κάνουν.

Φυσικά, η μαμά και ο μπαμπάς είναι ακόμη οι βασικοί φίλοι του στη διασκέδαση και αυτοί που θα το βοηθήσουν μέσω του παιχνιδιού να μάθει, πως λειτουργεί το σώμα του και τη διαφορετική συμπεριφορά που πρέπει να έχει ανάλογα με ποιον συναναστρέφεται. Γι' αυτό, παίξτε με το παιδί σας και ξεδιπλώστε το κουβάρι που λέγεται συμπεριφορά για να μπορέσετε να καταλάβετε το παιδί σας αλλα και να του διδάξετε το πως να είναι κοινωνικό.