Απώλεια αίματος από τον κόλπο κατά την εμμηνόπαυση

Για να θεωρηθεί ότι μία γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να έχει διακοπεί η περίοδος της για τουλάχιστον 12 μήνες.

Σε γενικές γραμμές αποτελεί σύνηθες πρόβλημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε καλοήθεις παθήσεις συμπεριλαμβανομένων:
 
• Της φλεγμονής και ατροφίας του κόλπου που οδηγεί σε ευκολότερους τραυματισμούς κατά την επαφή ή και αυτόματα (χωρίς την επίδραση κάποιου μηχανικού ερεθίσματος)
• Της ατροφίας του ενδομητρίου
• Της παρουσίας κάποιου πολύποδα στη μήτρα (η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον πολύποδα είναι μικρότερη από 3%)
• Της παρουσίας υπερπλασίας του ενδομητρίου η οποία ανάλογα με το τύπο μπορεί να προδιαθέσει σε καρκίνο ενδομητρίου σε ποσοστό 1-35%.
Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια είναι 10% και για αυτό το λόγο θα πρέπει όλες οι γυναίκες που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα να ελέγχονται. Σπανιότεροι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με την εμφάνιση αίματος στον κόλπο είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του κόλπου και του αιδοίου.
Κατά τη γυναικολογική εξέταση ο ιατρός σας θα λάβει κύτταρα από τον τράχηλό σας για να εξεταστούν στο μικροσκόπιο (τεστ Παπανικολάου), θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και θα σας εξετάσει κολπικά για να αποκλείσει την ύπαρξη ψηλαφητών μαζών στην περιοχή της κάτω κοιλίας.
 
Στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητο μπορεί να σας συστήσει να υποβληθείτε σε κάποια μέθοδο λήψης υλικού από την ενδομητρική κοιλότητα (επιθήλιο μήτρας), ώστε να αποκλείσει την πιθανότητα καρκίνου του ενδομητρίου.
Η εξέταση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης στο ιατρείο με πλαστικό στυλεό (Pipelle), της διαγνωστικής απόξεσης και της υστεροσκόπησης (οι δύο τελευταίες συνήθως πραγματοποιούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον σε κλινικές ημέρας).
 
Η υστεροσκόπηση θεωρείται η πλέον αξιόπιστη μέθοδος καθώς δίνει τη δυνατότητα επισκόπησης, φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης του εσωτερικού της μήτρας με ειδική κάμερα, ενώ ταυτόχρονα τα μικροεργαλεία που χρησιμοποιούνται επιτρέπουν τη εντοπισμένη λήψη υλικού από τις εστίες βλάβης, με αποτέλεσμα η ευαισθησία της μεθόδου να αγγίζει το 100%.

Πως θεραπεύεται η μετεμμηνοπαυσιακή αιμόρροια;

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία βασίζεται κυρίως στο αίτιο που προκαλεί τα επεισόδια αιμόρροιας. Έτσι λοιπόν οι πολύποδες συνήθως αφαιρούνται είτε με διαγνωστική απόξεση είτε υστεροσκοπικά. Η ατροφία του κόλπου μπορεί να θεραπευτεί με τοπική χορήγηση οιστρογόνων. Η υπερπλασία του ενδομητρίου στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με χειρουργική θεραπεία (αφαίρεση της μήτρας). 
 
Περγιαλιώτης Βασίλης
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικόν
 
 
Περισσότερα άρθρα του γιατρού:

 

Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικό www.gynaikologia.eu Ο Χειρουργός...