Καφές στην εγκυμοσύνη

Η υπολογιζόμενη καθημερινή κατανάλωση παγκοσμίως υπολογίζεται σε 3-7 mg ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος (2-3 φλιτζάνια του καφέ).

Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 4.5 κιλά καφεΐνης ετησίως.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι το ότι διέρχεται τον πλακούντα, όπως και το μητρικό γάλα.

Η δράση της καφεΐνης κατά την εμβρυική ανάπτυξη έχει αποτελέσει στο παρελθόν το αντικείμενο πολυάριθμων πειραματικών και κλινικών μελετών.

Συγκεκριμένα, επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια κατανάλωση περισσότερων από 300 mg (>4 φλιτζάνια του καφέ) σχετίζεται με αποβολές πρώτου και δεύτερου τριμήνου.

Ταυτόχρονα πειραματικές μελέτες σε ζωικά πρότυπα έχουν παρατηρήσει ότι χαμηλότερες δόσεις της τάξης των 150 mg σχετίζονται με χαμηλό βάρος γέννησης.

Η τελευταία ωστόσο αυτή παρατήρηση δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο.

Για αυτό το λόγο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσής της σε ποσότητες κάτω των 400 mg/ημέρα.

Για αυτό το λόγο, συνιστάται σε γενικές γραμμές ο περιορισμός (και όχι η διακοπή) της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιορίζοντας την ημερήσια δόση σε 1-2 φλιτζάνια του καφέ την ημέρα.

Στη δόση αυτή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνυπολογίζεται η πρόσληψη καφεΐνης από άλλα ποτά και τροφές (όπως η κοκα-κόλα, τα ενεργειακά ποτά, το τσάι, η σοκολάτα κ.α.)

Σε ειδικές, ωστόσο, περιπτώσεις, όπως λόγου χάρη σε γυναίκες με υπερτασική νόσο της κύησης, διαβήτη της κύησης κλπ καλό θα είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της σε οποιαδήποτε ποσότητα. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας σε κάθε περίπτωση.

vasilis pergialiotis

Περγιαλιώτης Βασίλης
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικόν
www.gynaikologia.eu

Διαβάστε ακόμη: Αποκόλληση πλακούντα. Γράφτηκε από τον  Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD

Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικό www.gynaikologia.eu Ο Χειρουργός...