Ποια είναι τα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα; (μέρος α')

Τα προβλήματα αυτά συνοψίζονται στις εξής κατηγορίες:

α)Διαταραχές της επιθυμίας (μειωμένη επιθυμία, αυξημένη επιθυμία, σεξουαλική αποστροφή)
β)Διαταραχές της διέγερσης (στυτική δυσλειτουργία, παρατεταμένη στύση, στυτική διαταραχή δυσμορφικού τύπου)
γ)Διαταραχές του οργασμού (πρόωρη εκσπερμάτιση, καθυστερημένη εκσπερμάτιση, ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, παλίνδρομη εκσπερμάτιση, ανήδονος οργασμός)

α) Διαταραχές της επιθυμίας
Η επιθυμία είναι το πρώτο στάδιο που είναι απαραίτητο και καθορίζει το ξεκίνημα της σεξουαλικής επαφής. Πράγματι, αποτελεί την έναρξη, το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα της σεξουαλικής διαδρομής.
Ο άνδρας αισθάνεται ερωτική επιθυμία για τη γυναίκα μέσα από την έλξη και την παρούσα συναισθηματική του κατάσταση, η οποία γίνεται αντιληπτή μέσω των αισθήσεων: της όρασης, της ακοής, της όσφρησης, της αφής και της γεύσης.

Οι διαταραχές της επιθυμίας περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες :
• Μειωμένη επιθυμία, όπου ο άνδρας αισθάνεται σημαντική μείωση στην επιθυμία του για σεξουαλική δραστηριότητα.
• Σεξουαλική αποστροφή, όπου ο άνδρας αποστρέφεται και αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή.
• Αυξημένη επιθυμία, την οποία ο άνδρας - όχι πάντα - αλλά κυρίως η σύντροφός του τη βιώνουν ως μη επιθυμητή και τους προκαλεί ενόχληση.

β) Διαταραχές της διέγερσης
1. Διαταραχή της στύσης (στυτική δυσλειτουργία).
Η διαταραχή της στύσης αναφέρεται στη μόνιμη ή την παροδική αδυναμία απόκτησης ή διατήρησης στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, με συνέπεια να εμποδίζεται η ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης.

Παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περιστασιακά κάποιο επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας, η διαταραχή της στύσης αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που τα επεισόδια είναι επίμονα και επανειλημμένα. Η στυτική δυσλειτουργία προκαλεί αρκετά συχνά έντονη ενόχληση στον άνδρα και δυσκολία στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα αρκετά κοινό και σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, το 52% των ανδρών ηλικίας 40-70 ετών παρουσίαζε από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 33% περίπου των ανδρών ηλικίας 50 έως 60 ετών εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία και το ποσοστό αυξάνει, αγγίζοντας το 50% για άνδρες άνω των 60 χρόνων.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε οργανικά ή ψυχολογικά αίτια.

• Στα οργανικά αίτια περιλαμβάνονται η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η στεφανιαία νόσος, οι ορμονικές διαταραχές (π.χ. μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης).
• Τα ψυχολογικά αίτια αφορούν κυρίως άγχος απόδοσης, ανασφάλεια, ψυχολογικές διαταραχές και προβλήματα σχέσης μεταξύ των συντρόφων.

Στην εποχή μας υπάρχει λύση στα προβλήματα στύσης και ο άνδρας είναι ωφέλιμο να αναζητά βοήθεια από εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

2. Παρατεταμένη στύση (πριαπισμός).
Ο πριαπισμός είναι μια παθολογική στύση του πέους, η οποία γενικά δεν ξεκινάει με σεξουαλικό ερεθισμό.
Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί ιατρική αξιολόγηση και άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση.

3. Στυτική διαταραχή δυσμορφικού τύπου (συγγενής ή επίκτητη).
Η στυτική διαταραχή δυσμορφικού τύπου περιλαμβάνει τη συγγενή κάμψη του πέους ή τη νόσο του Peyronie (επίκτητη διαταραχή).

Μαρίνα Μόσχα 

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797