Ποια είναι τα γυναικεία σεξουαλικά προβλήματα; (μέρος α')

α) Διαταραχές της επιθυμίας, όπου υπάρχει από μείωση έως απουσία διάθεσης ή και αποστροφή για εμπλοκή σε σεξουαλική επαφή.
β) Διαταραχές της διέγερσης, όπου υφίσταται δυσκολία να γίνουν οι ψυχοσωματικές εκφράσεις όπως κολπική εφύγρανση, αδυναμία διεύρυνσης κολπικού στομίου κ.ά.
γ) Διαταραχές του οργασμού, που αναφέρονται σε μια επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης οργασμού μετά από κανονική φάση διέγερσης.
δ) Διαταραχές του πόνου, που χαρακτηρίζονται από αίσθημα πόνου πριν κατά ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

α) Διαταραχές της επιθυμίας

Μειωμένη επιθυμία
Η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι μία από τις συχνότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες που βασανίζει πολλές έγγαμες γυναίκες. Η γυναίκα με μειωμένη ερωτική επιθυμία δεν επιδιώκει να έχει σεξουαλική επαφή και πολλές φορές δεν έχει και σεξουαλικές φαντασιώσεις. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ενόχλησης και δυσφορίας στην ίδια αλλά και αίσθημα απόρριψης στο σύντροφό της.

Σεξουαλική αποστροφή
Κατά τη διαταραχή αυτή η γυναίκα νιώθει ότι απεχθάνεται και αποστρέφεται τη σεξουαλική επαφή ή ακόμη και το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν ακόμη φορές που η ιδέα και μόνο για σεξουαλική επαφή της προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, όπως δυσαρέσκεια, φόβο και αηδία.

β) Διαταραχές της διέγερσης
Κατά τη σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία παρατηρείται αδυναμία της γυναίκας, να αποκτήσει ή να διατηρήσει σε όλη τη φάση της σεξουαλικής δραστηριότητας ως την ολοκλήρωση ικανοποιητική εφύγρανση του κόλπου και σωματική αισθητηριακή συμμετοχή.

Το στάδιο της διέγερσης συνοδεύεται από ποικίλες σωματικές και συναισθηματικές μεταβολές. Συγκεκριμένα, παρατηρείται εφύγρανση του κόλπου, διεύρυνση του κολπικού χώρου, αύξηση του όγκου των μαστών και σκληρότητα των θηλών, διόγκωση της κλειτορίδας, ενώ παράλληλα υπάρχει ελαφρά εφίδρωση όλων των σωματικών περιοχών.

Συνοδευτικά φαινόμενα της διέγερσης είναι η αύξηση των ρυθμών της αναπνοής και της καρδιακής λειτουργίας.

Η σεξουαλική διέγερση φαίνεται να επηρεάζεται από παράγοντες που είναι κυρίαρχα ψυχολογικοί, όπως άγχος συμμετοχής στη σεξουαλική διαδικασία, αυξημένη προσδοκία του συντρόφου της, χρεωστική στάση προς το σύντροφο κ.ά. Βέβαια, σημαντικοί είναι και οι οργανικοί παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ορμονικές μεταβολές, η εμμηνόπαυση και οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Μαρίνα Μόσχα 

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797