Φιλάτε το παιδί σας στα χείλη;

 Εγώ θυμάμαι πάντα από μικρή να με φιλάνε οι γονείς μου στα χείλη. Αυτό που δε σας έχω αναφέρει ακόμα είναι ότι μεγάλωσα στο εξωτερικό, στην Αγγλία μέχρι τα 5 μου, όπου αυτό θεωρούταν πολύ φυσιολογικό. Όταν επιστρέψαμε στην Ελλάδα, θυμάμαι μέναμε για λίγο καιρό με τον παππού μου, τον μπαμπά του μπαμπά μου, μέχρι να τακτοποιηθούμε στο δικό μας σπίτι. Τότε ένα βράδυ που πήγα να τον καληνυχτίσω, του έδωσα ένα πεταχτό φιλί στο στόμα, θεωρώντας ότι έτσι φιλάμε όλους τους δικούς μας ανθρώπους. Ο παππούς μου τα έχασε, ταράχτηκε, κόντεψε να του πέσει το ποτήρι με το κρασί που κρατούσε! Μετά με κοίταξε, και με ύφος πολύ σοβαρό γύρισε και μου είπε: «Ένας άντρας φιλάει τον πατέρα του στο μέτωπο, τους φίλους και την οικογένειά του στα μάγουλο και τη γυναίκα του στα χείλη!» Εκείνη τη στιγμή σοκαρίστηκα και για χρόνια θυμάμαι στο σχολείο να φιλάω τους πάντες στο μάγουλό, ακόμα και τα αγόρια που είχα τότε!

Επιστρέφοντας στο παρόν, τώρα που έχω το μωράκι μου, τον φιλάω παντού, σε όλο του το πρόσωπο και στο σαλιάρικο στοματάκι του! Μου βγαίνει ενστικτωδώς θα έλεγα. Θυμάμαι σε μια γαλλική ταινία πριν από μερικά χρόνια που είδα μια μαμά να φιλάει την πεντάχρονη κόρης της στα χείλη και μου φάνηκε πολύ όμορφο και τρυφερό. Αντιθέτως ο άντρας μου δεν έχει την ίδια άποψη  με μένα. Όποτε με βλέπει να το κάνω μου λέει πως δεν το θεωρεί σωστό και δεν χρειάζεται να δείχνω την αγάπη μου με αυτόν τον τρόπο στο παιδί. Εγώ δε θεωρώ ότι υπάρχει καμία άλλη υπόνοια σε όλο αυτό και γι αυτό και το κάνω. Ούτως ή αλλιώς έτσι μεγάλωσα, χωρίς τέτοια ταμπού.

Ωστόσο δεν παύει να με προβληματίζει όλο αυτό γιατί δεν έχουμε κοινή στάση με τον άντρα μου απέναντι σε αυτό το θέμα και περισσότερο φοβάμαι τη στάση της ελληνικής κοινωνίας. Ίσως η πλειοψηφία θεωρεί ότι εγώ είμαι λάθος. Ωστόσο δεν το έχω συζητήσει και με πολλές άλλες μαμάδες αυτό το θέμα, γιατί δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσω. Σκέφτηκα λοιπόν ότι μέσα από ένα site, που μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε ανώνυμα άρα και ειλικρινά, να εκφράσω τον προβληματισμό μου και να δω τι αντιδράσεις θα προκαλέσει αυτός.

Εσείς φιλάτε τα παιδιά σας στα χείλη; Αν και όταν το βλέπετε να συμβαίνει γύρω σας το θεωρείτε φυσιολογικό, αδιάφορο ή κατακριτέο;

Αλίκη…