Σκέφτομαι να καταψύξω τα ωάριά μου…

Μετά την εξέταση, όταν βρεθήκαμε στο γραφείο της γυναικολόγου, κατάλαβα γιατί ήθελε να επισκεφτώ τη γιατρό. Της εξιστόρησε το οικογενειακό μας ιστορικό. Πέρα από τους προφανείς λόγους, αισθάνθηκε ότι ήταν σημαντικό για μένα να ξεκινήσω τακτικές εξετάσεις, λόγω της οικογενειακής ιστορίας με τα θέματα της γονιμότητας και της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Μετά την πρώτη αυτή επίσκεψή μου στη γιατρό, η μητέρα μου, άρχισε να μου διηγείται με όλες τις λεπτομέρειες το ιστορικό όλων των γυναικών της οικογένειας και όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα παιδάκι.
Μετά από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, τα αποτελέσματα ήταν σχετικά ασαφή. Αν και δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, ή γενετική προδιάθεση για παθήσεις όπως η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζω τι αναπαραγωγικό μέλλον είχα.

Στα 21 γενέθλια, έχω αρχίσει να σκέφτομαι τα παιδιά. Όμως ξέρω ότι θέλω να έχω το δικό μου βιολογικό παιδί. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας επίσκεψης μου στη γυναικολόγο μου,  μου ανέφερε το ενδεχόμενο κατάψυξης των ωαρίων μου.

Εγώ ξέσπασα σε γέλια.
Δεν έχω σκεφτεί ακόμη το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης, έχω τόσα πολλά πράγματα να κάνω, δεν έχω ούτε φίλο αυτή τη στιγμή. Ούτε είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου η ιδέα αυτή. Ακόμη σπουδάζω. Όμως ξαφνικά σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν άσχημο να είμαι έτοιμη αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα αργότερα στη ζωή μου.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν και να παραμείνουν βιώσιμα για πολλά χρόνια. Έτσι υπέθεσα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Ξέρω ότι φαίνεται υπερβολικό, αλλά κατάλαβα ότι είναι ωραίο να γίνει η διαδικασία αυτή τώρα, και να μην το σκεφτώ ξανά μέχρι να είμαι παντρεμένη σε περίπου 10 χρόνια!"

Αντίθετα, μέρος του εαυτού μου αμφισβητεί αυτήν την ακριβή ιδέα, που ενδεχομένως είναι περιττή, όταν υπάρχουν και άλλες επιλογές για μένα. Σήμερα, είμαι πενήντα – πενήντα να προχωρήσω στη διαδικασία αυτή. Είναι μία περίεργη απόφαση για μένα που είμαι ακόμη τόσο νέα και ευτυχώς έχω την πολυτέλεια να περιμένω ακόμη.

Είμαστε τόσο τυχεροί, που η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, και οι απίστευτες επιστημονικές κατακτήσεις επιτρέπουν στις γυναίκες με προβλήματα να αποκτήσουν το παιδάκι που επιθυμούν τόσο πολύ.
Το θαύμα της ζωής είναι πλέον δυνατόν με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όμως, αυτή τη στιγμή, απλά δεν είμαι σίγουρη ότι θέλω να παρέμβω σε ότι η ζωή έχει ήδη επιλέξει για μένα».

Σκέψεις μια δυνητικής μελλοντικής μαμάς