Ποδήλατο - ποιους κινδύνους μπορούμε να αποφύγουμε

podhlato sΌταν ο καιρός το επιτρέπει, στην χώρα μας ευτυχώς αυτό συμβαίνει σχεδόν όλο τον χρόνο, ένα από τα πιο αγαπημένα σπορ μικρών και μεγάλων είναι το ποδήλατοΜε το ποδήλατο όμως έχουμε και κινδύνους! Με κοινή λογική και κράνος μπορούμε να τους αποφύγουμε. Ας δούμε λοιπόν, πώς να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή σε δύο τροχούς.

Κίνδυνοι με το ποδήλατο

Πολλά παιδάκια τραυματίζονται με το ποδήλατο τους. Τα ατυχήματα αυτά με το ποδήλατο είναι στη δεύτερη θέση αμέσως μετά από τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κράνος, για ποδήλατο, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των σοβαρών και ίσως θανατηφόρων ατυχημάτων. Η χρήση κράνους σε παιδιά κάτω των 14 ετών, θα αποτρέψουν περίπου 212-294 θανάτους και γύρω στους 450.000 τραυματισμούς κάθε χρόνο. Σύμφωνα πάντα με την μελέτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έτσι είναι πάρα πολύ σημαντικό, οι γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά να κυκλοφορούν με το ποδήλατό τους χωρίς κράνος. Και βέβαια πρέπει οι ίδιοι να δίνουν το καλό παράδειγμα στα μικρά τους.

Προτιμήστε ένα κράνος πολύ καλής ποιότητας. Που να εφαρμόζει ακριβώς στο κεφάλι του παιδιού, να είναι άνετο και να μένει στη σωστή θέση. Επίσης δεν ξεχνάμε ότι το κράνος είναι απαραίτητο όταν κάνουν skate board.

Συχνά τα παιδία οδηγούν ποδήλατα που είναι πολύ μεγάλα ή μικρά για αυτά. Έτσι δεν έχουν καλό έλεγχο. Τα μικρότερα από αυτά, δεν μπορούν να χειρισθούν ποδήλατο με πολλές ταχύτητες, ένα απλό ποδήλατο είναι πιο ασφαλές.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους μεγάλους δρόμους και στις ανοιχτές πλατείες. Μπορούν κάλλιστα να ξεχαστούν και να μην προσέχουν όσο πρέπει όταν παίζουν και διασκεδάζουν.

Το μωράκι σας μέχρι τους έντεκα μήνες, είναι προτιμότερο να μη το μεταφέρεται με το ποδήλατό σας, ότι είδος καθισματάκι και αν έχετε.

Τα παιδάκια από 12 μηνών έως 4 ετών, που μπορούν να φορούν κράνος, μπορούν με ασφάλεια να κάνουν τη βόλτα τους μαζί σας στο σωστό κάθισμα.