Ποια είναι η θεραπεία για την κυστική ίνωση;

kistikiΗ καλύτερη αντιμετώπιση της κυστικής ίνωσης είναι χωρίς αμφιβολία η συμμετοχή αρκετών ομάδων γιατρών, όπως παιδίατροι, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι και ειδικευμένοι νοσοκόμοι. Απαραίτητες είναι επίσης οι τακτικές εξετάσεις για να γνωρίζουμε την πορεία της ασθένειας και να παρακολουθούμε την ανάπτυξη και την καλή κατάσταση του παιδιού.

Ας δούμε, πολύ απλά βέβαια, δύο από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες για τους :

Πνεύμονες
Η φυσιοθεραπεία για τους πνεύμονες είναι πολύ σημαντική αλλά συγχρόνως και αρκετά απλή. Μπορεί με την υπόδειξη του φυσιοθεραπευτή να γίνεται και από τους γονείς. Το παιδί είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα και με ελαφρά χτυπήματα στο στήθος βοηθούμε να εξωθούνται τα πτύελα και η βλέννα προς τα έξω και να αποχρεμφθούν με τον βήχα. Η άσκηση αυτή είναι καλό να γίνεται δύο - τρεις φορές την ημέρα.

Η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση βοηθούν πάρα πολύ. Γι’αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να παίζουν και να αθλούνται.

Βέβαια η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη σύμφωνα με την υπόδειξη του γιατρού μας. Αντιβιοτικά, εισπνεόμενα φάρμακα, οξυγόνο θα βοηθήσουν πάρα πολύ και θα προλάβουν ή θα θεραπεύσουν λοιμώξεις του στήθους.

Πάγκρεας
Τα παιδιά με κυστική ίνωση χρειάζονται δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και λίπη. Αυτό γιατί τα απαραίτητα ένζυμα για την πέψη είναι μειωμένα. Ο διαιτολόγος λοιπόν θα δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την καθημερινή τροφή.

Επίσης χρειάζονται επιπλέον βιταμίνες, συμπληρώματα τροφής και ποτά με υψηλή ενεργειακή αξία.  Ο γιατρός επίσης θα κρίνει αν χρειασθεί και συμπλήρωμα ενζύμων, για την καλή αφομοίωση των τροφών. Τα ένζυμα αυτά κανονικά προέρχονται από το πάγκρεας.

Εκτός από τους πνεύμονες και το πάγκρεας, ορισμένες  φορές παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την κυστική ίνωση, τα οποία φυσικά απαιτούν θεραπεία. Όπως, έλλειψη αλάτων, δυσκοιλιότητα, παλινδρόμηση οξέων, διαβήτης πολύποδες στη μύτη κ.λπ.
Η στενή και συνεχής παρακολούθηση από τους θεράποντες ιατρούς, ασφαλώς θα βοηθήσει στην βελτίωση της κατάστασης υγείας του παιδιού και γενικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής του.