Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας!

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας!

Σάλτσα μπάρμπεκιου στο λευκό σας t-shirt, παγωτό που έσταξε στο καλό σας φόρεμα και το τζιν του μικρού σας γέμισε με λεκέδες από το γρασίδι! Μην απελπίζεστε και πριν πετάξετε τα ρούχα σας, δοκιμάστε αυτές τις απλές συμβουλές για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από το ύφασμα!

Για όλα τα ρούχα.

Όσο πιο γρήγορα ασχοληθείτε με το λεκέ τόσο καλύτερα. Αν είστε έξω και το ρούχο δεν χρειάζεται μόνο στεγνό καθάρισμα, βρέξτε το λίγο για να μη στεγνώσει εντελώς. Στη συνέχεια θα το πλύνετε μόλις φτάσετε στο σπίτι. Μετά το πλύσιμο ελέγξτε αν έφυγε ο λεκές, όσο είναι ακόμη το ρούχο υγρό. Αν δεν έχει φύγει τρίψτε το ακόμη μία φορά ή χρησιμοποιείστε άλλο καθαριστικό (το απορρυπαντικό των πιάτων είναι πολύ καλό) και πλύνετε ξανά.

Τύποι λεκέδων

Λεκέδες από βαφή: Είναι εύκολοι να αφαιρεθούν, αλλά αν τους αφήσουμε να ξεραθούν είναι πολύ δύσκολοι. Εάν είναι δυνατόν, μόλις συμβεί, ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο σε δυνατή θερμοκρασία όσο βέβαια επιτρέπει το ύφασμα. Οι λεκέδες βαφής είναι φυτικές ή φυσικές βαφές που βρίσκονται σε πολλά φυτά και όξινα τρόφιμα. Αν δεν μπορέσετε να το καθαρίσετε, πρέπει να το πάτε στο καθαριστήριο. Αυτή η ίδια μέθοδος είναι κατάλληλη για τους λεκέδες από καφέ, τσάι και μελάνι, που είναι επίσης λεκέδες από βαφή.

Λεκέδες από πρωτεΐνη: Οργανικοί λεκέδες πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τον εμετό, ιδρώτα και αίμα. Αντιμετωπίστε τους με αλκαλικά διαλύματα λεκέδων που θα αφομοιώσουν τις πρωτεΐνες. Τα προϊόντα καθαρισμού με ένζυμα μπορούν να διαλύσουν τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Τα περισσότερα απορρυπαντικά περιέχουν ένζυμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν τους λεκέδες πρωτεΐνης.

Συνδυασμός λεκέδων: Ο συνδυασμός λεκέδων είναι από σάλτσες, μπάρμπεκιου, κέτσαπ, καυτερή σάλτσα, κραγιόν, σκιά ματιών και χρωματιστά μολύβια. Πρώτα ξεπλύνετε καλά το λεκέ με κρύο νερό. Τρίψτε το λεκέ με λίγο απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε καλά και βάλτε το στο πλυντήριο.

Λεκέδες από παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι λεκέδες από γαλακτοκομικά προϊόντα είναι λεκέδες πρωτεΐνης, γιατί είναι οργανικοί. Πρέπει να μην τους αφήσουμε να στεγνώσουν και να τους ξεπλύνουμε με κρύο νερό πριν το κανονικό πλύσιμο. Εάν στεγνώσει ο λεκές, ξύστε ή βουρτσίστε την κρούστα, αφήστε το ρούχο να μουλιάσει σε νερό με απορρυπαντικό για αρκετή ώρα και αν ο λεκές είναι από αυγό, γρασίδι ή αίμα διαλέξτε ένα απορρυπαντικό με ένζυμα. Πλύνετε με ζεστό νερό.
Εάν ο λεκές επιμείνει αφήστε το ρούχο να μουλιάσει άλλη μισή ώρα και πλύνετε ξανά. Αν ένας χρωματιστός λεκές παραμένει, πλύνετε με λευκαντικό ασφαλές για το ύφασμα.

Λεκέδες από φρούτα ή χυμούς φρούτων.

Ο λεκές από φρούτο είναι λεκές βαφής. Πλύνετε σε ζεστό, ασφαλές για το ύφασμα, νερό με απορρυπαντικό. Μη χρησιμοποιήσετε σαπούνι γιατί μπορεί να γίνει ο λεκές μόνιμος. Βάλτε το ρούχο να μουλιάσει για 30 λεπτά σε ένα λίτρο ζεστό νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού απορρυπαντικό με ένζυμα.

Για την αφαίρεση παλαιών λεκέδων, μπορεί να χρειάζεται πλύσιμο με χλωρίνη (αν το επιτρέπει το συγκεκριμένο ύφασμα). Εάν δεν αφαιρεθούν καλά όλα τα σάκχαρα, θα εμφανιστεί μία καφέ κηλίδα όταν στεγνώσει το ρούχο ή στο σίδερο.

Λεκέδες από γρασίδι.

Αυτοί οι λεκέδες είναι επίσης βαφής, ένας συνδυασμός πρωτεΐνης και άλλων οργανικών υλών που αναμιγνύονται με χλωροφύλλη, ξανθοφύλλες και καροτενοειδή.

Μουλιάστε το ρούχο σε κρύο νερό και σαπούνι πλυντηρίου που περιέχει ένζυμα για τουλάχιστον 30 λεπτά ή και παραπάνω ώρες αν είναι παλιός ο λεκές. Μη χρησιμοποιείστε ζεστό νερό, και αν επιμείνει ο λεκές, αφήστε το ξανά να μουλιάσει για άλλα 30 λεπτά και πλύνετε ξανά. Μετά το μούλιασμα, πλύνετε με ζεστό νερό ως συνήθως. 

Λεκέδες λάσπης.

Και αυτός είναι λεκές πρωτεΐνης. Αφήστε το λεκέ να στεγνώσει. Βουρτσίστε για να φύγει το χώμα. Βάλτε το ρούχο σε ένα διάλυμα από 1 λίτρο ζεστό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων και 1 κουταλάκι του γλυκού άσπρο ξύδι για 15 λεπτά.

Ξεπλύνετε καλά. Αφήστε το για μερικά λεπτά. Εάν ο λεκές επιμένει, καθαρίστε με ένα σφουγγάρι και οινόπνευμα μετά ξεπλύνετε με καθαρό νερό και πλύνετε το ρούχο. Μπορείτε επίσης να το μουλιάσετε για 30 λεπτά σε απορρυπαντικό με ένζυμα και να προσθέσετε στο πλυντήριο χλωρίνη αν η ετικέτα λέει ότι είναι ασφαλές για το ύφασμα.

Λεκέδες από σάλτσα μπάρμπεκιου και άλλες σάλτσες, με βάση την τομάτα.

Είναι συνδυασμός λεκέδων. Σε κρύο νερό, προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων (όχι για πλυντήριο) και 1 κουτάλι σούπας ξύδι για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε. Εάν επιμείνει, χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ή σκόνη απορρυπαντικού και νερό. Μετά πλύνετε με ζεστό νερό. Και αφήστε το να στεγνώσει.

Εάν ακόμη επιμείνει, χρησιμοποιήστε το απορρυπαντικό με ένζυμα για τουλάχιστον μία ώρα ή ακόμη καλύτερα όλη τη νύκτα. Πλύντε στο πλυντήριο με ζεστό νερό. Μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό και μην το σιδερώσετε πριν φύγει τελείως ο λεκές.

Λεκέδες από καφέ

Είναι μία κηλίδα χρώματος, αλλά αν υπάρχει γάλα ή κρέμα υπάρχει πρωτεΐνη. Εάν ο λεκές είναι φρέσκος ξεπλύνετε αμέσως με κρύο νερό. Αν είστε σπίτι, ή μόλις γυρίσετε στο σπίτι, απλώστε απορρυπαντικό πλυντηρίου ακριβώς στο λεκέ και τρίψτε καλά με κρύο νερό. Αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά, και κατά διαστήματα τρίβετε το λεκέ. Πλύνετε μετά με πολύ ζεστό νερό. Μη στεγνώσετε το ρούχο πριν φύγει ο λεκές. Εάν επιμένει κάντε τα όλα από την αρχή.

Για παλιούς λεκέδες, απλώστε λευκό ξύδι απευθείας στο λεκέ με λίγο κρύο νερό. Τρίψτε το λεκέ με ένα σφουγγάρι μέχρι να φύγει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαγειρική σόδα σαν μία εναλλακτική λύση.

Αφαίρεση λεκέδων από λευκά ρούχα

Το κλειδί εδώ είναι να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το λεκέ αμέσως. Εφαρμόστε υγρό σαπούνι πιάτων απευθείας στο λεκέ και τρίψτε απαλά με ένα ανοιχτόχρωμο πανάκι ή με το νύχι σας. Μη χρησιμοποιείστε πετσέτα ή πανί σε σκούρο χρώμα γιατί ο λεκές θα γίνει πιο έντονος. Αφήστε το ρούχο σε κρύο νερό για 10 με 15 λεπτά πριν το πλύνετε.

Νέοι και παλαιότεροι λεκέδες μπορούν επίσης να απομακρυνθούν με τη χρήση μαγειρικής σόδας. Με ένα βρεγμένο πανί τρίβουμε απαλά τη σόδα στο λεκέ. Το λευκό ξύδι και το οξυζενέ είναι επίσης αποτελεσματικά. Είναι καλό όλα τα λευκά ρούχα να πλένονται χωριστά και να τα αφήνουμε να μουλιάσουν πρώτα σε μισό κύπελο χλωρίνης και κρύο νερό.

Αφαίρεση λεκέδων από σκούρα ρούχα

Όπως και στα λευκά είναι σημαντικό να επέμβετε αμέσως. Βουρτσίστε τα τυχόν υπολείμματα τροφίμων, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή πετσέτα στο λεκέ. Βάλτε το ρούχο να μουλιάσει σε ½ κύπελο άσπρο ξύδι και κρύο νερό, πριν το κανονικό πλύσιμό του. Αν είναι δύσκολος λεκές, βάλτε το να μουλιάσει σε ¼ φλιτζάνι ξύδι και ¼ φλιτζάνι νερό για 30 λεπτά πριν την πλύση. Ξεπλύνετε καλά πριν το πλύνετε σε ζεστό νερό.

Για να αφαιρέσετε λεκέδες από το τζιν απλώστε οξυζενέ κατευθείαν πάνω στο λεκέ και αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά πριν το κανονικό πλύσιμο. Οι λεκέδες από γρασίδι αφαιρούνται με βαζελίνη. Απλώστε την με το δάκτυλο σας, αφήστε το για πέντε λεπτά και πλύνετε κανονικά το τζιν.

Αφαίρεση λεκέδων από ευαίσθητα

Αφαιρέστε παλιούς και νέους λεκέδες από ευαίσθητα υφάσματα με τη χρήση ενός διαλύματος με αλάτι και χυμό λεμονιού. Τρίψτε απαλά με ένα πανί ή το δάχτυλο και ξεπλύνετε με πολύ ζεστό νερό. Ποτέ μην τρίβετε το ύφασμα με ένα σκληρό πανί. Αφήστε να στεγνώσει στον ήλιο. Εάν δεν έχει φύγει ο λεκές, βάλτε το ρούχο σε ζεστό νερό με μία μεζούρα απορρυπαντικό και μία λευκαντικό. Πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του ενδύματος.

Μία άλλη μέθοδος για την αφαίρεση λεκέδων από τα ευαίσθητα ρούχα, είναι βέβαια το πλύσιμο στο χέρι με τη χρήση μαγειρικής σόδας και απορρυπαντικού. Τρίψτε απαλά το ύφασμα και ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Προσοχή λοιπόν. Μόλις δείτε το λεκέ, μην καθυστερήσετε ούτε ένα λεπτό. Η επίθεση είναι η καλύτερη λύση!