Πώς να καθαρίσετε τα κοσμήματά σας στο σπίτι

Πώς να καθαρίσετε τα κοσμήματά σας στο σπίτι

Εντέλει είναι εύκολο να διατηρήσουμε τα κοσμήματά μας λαμπερά και όμορφα όπως την ημέρα που τα αγοράσαμε.  Δείτε λοιπόν πως μπορούμε να καθαρίσουμε τα κοσμήματά μας με κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης, που έχουμε όλοι στο σπίτι μας.

Βέβαια ο καθαρισμός των κοσμημάτων από επαγγελματία δεν συγκρίνεται με το σπιτικό καθαρισμό, αλλά πολλές φορές δεν έχουμε το χρόνο να πάμε στο κοσμηματοπωλείο. Μόνο προσέξτε: οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε χημικές ουσίες ή άλλα σκληρά και λειαντικά καθαριστικά δεν είναι κατάλληλες για ευαίσθητες πέτρες όπως τα μαργαριτάρια. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό μόνο.

Αμμωνία

Τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας! Αλλά όχι όταν είναι βρώμικα. Βάλτε σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό ¼ φλιτζάνι αμμωνία και αφήστε μέσα στο διάλυμα αυτό τα κοσμήματά σας για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια χρησιμοποιείστε μία μαλακή οδοντόβουρτσα για να τρίψετε ελαφρά ότι έχει απομείνει κάτω από το διαμάντι και στις εσοχές του κοσμήματος.

Ξύδι

Καθαρίστε τα χρυσά και τα κοσμήματα με πολύτιμους λίθους με λευκό ξύδι. Αφήστε τα μέσα σε ένα δοχείο με ξύδι για 10 με 15 λεπτά, αναδεύοντας το υγρό κατά διαστήματα. Βγάλτε τα και τρίψτε τα με μία μαλακή οδοντόβουρτσα αν είναι απαραίτητο.

Αντιόξινα

Αυτά τα χαπάκια που πολλές φορές ανακουφίζουν το στομάχι μας, μπορούν να καθαρίσουν και τα κοσμήματά μας. Βάλτε δύο δισκία σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και βυθίστε τα κοσμήματά σας. Αφήστε τα περίπου δύο λεπτά στο αναβράζον διάλυμα και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.

Αλουμινόχαρτο

Χρησιμοποιήστε το αλουμινόχαρτο για να καθαρίσετε τα ασημένια κοσμήματα και τα ασημένια σκεύη σας. Βάλτε σε ένα δίσκο ένα τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το κόσμημά σας. Ρίξτε επάνω λίγη σόδα μαγειρικής και βραστό νερό. Όλη η μαυρίλα θα μεταφερθεί από το κόσμημα στο αλουμινόχαρτο! Μπορεί να χρειαστεί να αναστρέψετε ή να μετακινήσετε το κόσμημα γύρω – γύρω, ώστε όλες οι πλευρές του να έρθουν σε επαφή με το αλουμινόχαρτο. Ξεπλύνετε καλά.

Σαπούνι και νερό

Για τα μαλακά και πορώδη υλικά όπως τα μαργαριτάρια και οι τυρκουάζ πέτρες, θα χρησιμοποιήσετε μόνο σαπούνι και νερό. Δεν χρειάζονται τίποτε άλλο. Ετοιμάστε ένα διάλυμα με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και μερικές σταγόνες ήπιο απορρυπαντικό (όπως Woolite), και βυθίστε για πολύ λίγο το κολιέ με τα μαργαριτάρια σας. Σκουπίστε μετά με ένα μαλακό βαμβακερό πανί κάθε μαργαριτάρι και αφήστε τα να στεγνώσουν. Μη φοβάστε να φοράτε τα μαργαριτάρια σας. Μένουν γυαλιστερά και όμορφα με την συχνή χρήση.

Οι τυρκουάζ πέτρες δεν χρειάζονται ούτε σαπούνι για να καθαρίσουν. Απλά βουτήξτε μία μαλακή οδοντόβουρτσα σε ζεστό νερό και τρίψτε την πέτρα. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί και αφήστε τις να στεγνώσουν στον αέρα για αρκετές ώρες πριν τις βάλετε στο συρτάρι σας.

Είδατε λοιπόν, είναι πανεύκολο και τα κοσμήματά σας θα είναι πάντα λαμπερά σαν καινούργια!