Προετοιμάζοντας το παιδί για το δημοτικό σχολείο

Προετοιμάζοντας το παιδί για το δημοτικό σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσει πάλι να υπάρχει πρόγραμμα και ρουτίνα στην καθημερινή ζωή της οικογένειας. Παρά το γεγονός ότι το παιδί σας μπορεί να είχε πάει σε καλοκαιρινή κατασκήνωση ή να ήταν απασχολημένο το καλοκαίρι, η αρχή του νέου σχολικού έτους είναι πάντα πιο αυστηρή και σκληρή.

Nέο κτήριο, νέα τάξη, καινούργιοι δάσκαλοι και καινούργιοι (ίσως) συμμαθητές. Όμως αν πάρετε κάποια μέτρα για να προετοιμαστείτε εσείς και το παιδί σας, η νέα αυτή εμπειρία του μικρού σας θα είναι πιο εύκολη και ήρεμη.

Ξεκινήστε να μιλάτε για αυτό νωρίς. Αρχίστε υπενθυμίζοντας στο παιδί σας ότι το σχολείο ξεκινά σε λίγες εβδομάδες. Προσπαθήστε να καταλάβετε τα συναισθήματά του. Μπορεί να ενθουσιαστεί ή και να απογοητευθεί για το τέλος των διακοπών. Εξηγήστε του ότι δεν πειράζει αν είναι ανήσυχο, πηγαίνετε να αγοράσετε τα καινούργια σχολικά του είδη και αν είναι δυνατόν επισκεφτείτε την καινούργια του τάξη και γνωρίστε το δάσκαλο που θα έχει τη χρονιά αυτή. Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και να σας εκφράσει τις απορίες του και τους τυχόν φόβους του. Εάν δεν είναι με τα ίδια παιδιά στην καινούργια του τάξη, δείτε αν μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποια από τα παιδάκια και να τα προσκαλέσετε στο σπίτι σας για να γνωριστούν πριν από την έναρξη του σχολείου.

Κανονίστε πάλι τη σωστή ώρα του ύπνου. Μία ή δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του σχολείου, ξεκινήστε το κανονικό ωράριο του ύπνου του, κατάλληλο για τις σχολικές ημέρες. Δεν υπάρχει ένα ορισμένο ωράριο για τα παιδιά, επειδή κάθε παιδί διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία του, τον μεταβολισμό του και την ανάγκη για ύπνο. Για τα παιδιά από 7 έως 12 ετών μία φυσιολογική ώρα για να πάνε στο κρεβάτι είναι από τις 7.30 έως τις 10.00, χρειάζονται δε περίπου 10 με 11 ώρες ύπνου την ημέρα. Όμως αν έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν λίγο το μεσημέρι, θα πάνε βέβαια για ύπνο λίγο αργότερα το βράδυ.

Προγραμματίστε μία ημέρα σχολικής ρουτίνας. Ξυπνήστε το παιδάκι σας την ώρα που πρέπει για να πάει σχολείο. Και ακολουθήστε τη ρουτίνα, δηλαδή να φάει το πρωινό του, να ντυθεί και να βάλετε το μεσημεριανό γεύμα στο σακίδιό του. Αφήστε το να σας βοηθήσει στην προετοιμασία των σνακ ή γευμάτων. Και τέλος κάντε τη διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο, είτε πάτε με τα πόδια ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με το αυτοκίνητό σας.

Κάντε μία μικρή επανάληψη. Ακόμη και αν είναι στην πρώτη τάξη του δημοτικού και δεν θα έχει πολύ εργασία στο σπίτι, πρέπει να είναι έτοιμο για τα μαθήματά του. Προσπαθήστε να φρεσκάρετε τη μνήμη του για τα πράγματα που ήδη ξέρει. Στα μικρότερα παιδιά αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε ημέρα για να διαβάσετε μαζί τους ώστε να μάθουν να γράφουν το όνομα τους. Τα μεγαλύτερα, θα μπορούσαν να διαβάζουν κάτι που τους αρέσει και μετά να το συζητάτε.

Δώστε τους χρόνο. Οι πρώτες εβδομάδες του σχολικού έτους είναι χρόνος προσαρμογής για όλους. Όσο προετοιμασμένοι και αν είστε, εσείς και το παιδί σας, θα υπάρχουν χωρίς αμφιβολία καλές και κακές ημέρες, διότι χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί η οικογένεια στην καινούργια καθημερινότητα. Ελέγχετε συχνά την πρόοδο του παιδιού με το δάσκαλό του.

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια.