Προετοιμάζοντας το παιδί για το νηπιαγωγείο.

Προετοιμάζοντας το παιδί για το νηπιαγωγείο.

Ξεκινώντας το νηπιαγωγείο είναι ίσως το σημαντικότερο «σκαλί» της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι μία περίοδος γεμάτη άγχος για τα παιδιά και τους γονείς, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί πηγαίνει στο σχολείο, αν δεν έχει πάει παιδικό σταθμό. Όμως με την κατάλληλη προετοιμασία, το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς θα είναι συναρπαστικό.

Μείνετε όλοι ήρεμοι. Είναι φυσικό για το παιδί να εκφράσει φόβο και άγχος για το σχολείο όπως και εσείς. Μιλήστε στο παιδί για το νηπιαγωγείο, πως είναι και τι θα συναντήσει εκεί. Εάν έχετε μεγαλύτερα παιδιά ή παιδιά φίλων ή συγγενών που πηγαίνουν ήδη στο σχολείο, πείτε τους να διηγηθούν στο παιδί σας την δικιά τους εμπειρία για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Προσπαθήστε να κρατήσετε τις συνομιλίες αυτές όσο πιο απλές μπορείτε για να μην φοβηθεί το παιδί.

Πηγαίνετε μία επίσκεψη. Μάθετε αν το νηπιαγωγείο που θα πάει το μικρό σας έχει μία ημέρα που μπορούν οι γονείς και τα παιδιά να το επισκεφτούν, μία «ημέρα προσανατολισμού». Αυτή είναι μία ευκαιρία για να γνωρίσετε την δασκάλα, γενικά το προσωπικό του σχολείου και να συζητήσετε για τις καθημερινές δραστηριότητες και οτιδήποτε άλλο θα θέλατε να μάθετε. Επίσης, θα είναι η πρώτη γνωριμία του παιδιού με το καινούργιο περιβάλλον του αλλά θα είστε και εσείς εκεί.

Γνωρίστε άλλα παιδάκια. Εάν είναι δυνατόν οργανώστε ένα μικρό πάρτι με παιδάκια που θα είναι στην ίδια τάξη. Έτσι θα γνωρίσετε και τις οικογένειες που έχουν παιδιά στην ίδια ηλικία με το δικό σας. Επίσης μπορείτε να ρωτήσετε στο σχολείο, αν υπάρχουν κοντά στο σπίτι σας και άλλες οικογένειες με παιδιά της ίδιας ηλικίας που θα πάνε στο ίδιο σχολείο. Έτσι, η πρώτη ημέρα του μικρού στο σχολείο δεν θα είναι με άγνωστα πρόσωπα και εσείς θα μπορείτε να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας με τους άλλους γονείς.

Μπείτε σε μία ρουτίνα. Ξεκινήστε να ρυθμίσετε την ώρα του ύπνου και του φαγητού, σιγά – σιγά πριν από την έναρξη του σχολείου. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί πιο εύκολα και ήρεμα στο καινούργιο του πρόγραμμα και στο ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι του μία ορισμένη ώρα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ίδιο με αυτό του σχολείου, όπου το παιδί θα έχει μία ορισμένη ώρα για παιχνίδι, για το μεσημεριανό του, το σνακ ή τον ύπνο του.

Χρησιμοποιήστε βιβλία για να το προετοιμάσετε. Συμπεριλάβετε βιβλία για την πρώτη ημέρα στο σχολείο, μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία που διαβάζετε μαζί. Αυτό θα του επιτρέψει να σας ρωτήσει ότι το απασχολεί και να εκφράσει ίσως τους φόβους που μπορεί να έχει. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τους δασκάλους του για τα βιβλία αυτά.

Εξασκηθείτε μαζί του στη ρουτίνα του αποχωρισμού. Δημιουργήστε μία «ρουτίνα αντίου» με το παιδί σας πριν αρχίσει το σχολείο και εξηγήστε του τι θα συμβεί. Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό, μία αγκαλιά ή ένα φιλάκι ή ένας άλλος τρόπος αποχωρισμού. Όταν έρθει η στιγμή να φύγετε, πείτε του απλά αντίο όσο δύσκολο και αν είναι αυτό και για σας. Το να φύγετε κρυφά από την τάξη όταν το παιδάκι δεν κοιτάζει, είναι κακό, θα κάνει τη μετάβαση αυτή του παιδιού ακόμη πιο δύσκολη και μπορεί να φοβηθεί και να αναστατωθεί όταν δει ότι έχετε φύγει.

Δώστε του χρόνο. Αφήστε αρκετό χρόνο για να φτάσετε στο σχολείο την πρώτη ημέρα, και να είστε προετοιμασμένη να μείνετε λίγο στην τάξη με το παιδί. Ορισμένα νηπιαγωγεία, ζητούν από τους γονείς να μείνουν στην τάξη με τα παιδιά όλη την πρώτη ημέρα ή λίγες ώρες. Μην εκπλαγείτε από τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης του μικρού σας τις πρώτες εβδομάδες του νηπιαγωγείου. Ακόμη και τα παιδιά επιτρέπεται να έχουν καλές και κακές ημέρες.

Καλή σχολική χρονιά!