Προετοιμάζοντας τα δίδυμα για τον παιδικό σταθμό

Προετοιμάζοντας τα δίδυμα για τον παιδικό σταθμό

Η ιδέα να περάσουν τα δίδυμα παιδάκια σας μερικές ώρες σε μία τάξη μακριά από εσάς, είναι ασφαλώς μία μεγάλη αλλαγή! Ιδίως αν τα φροντίζατε μέχρι τώρα στο σπίτι. Η γενιά μας μάλλον δεν έχει πάει σε παιδικό σταθμό πριν το νηπιαγωγείο. Σήμερα όμως οι εκπαιδευτικοί συμφωνούν ότι το πρόγραμμα προσχολικής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να παρακολουθήσουν το νηπιαγωγείο πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα.

Βέβαια μιλάμε για ένα διασκεδαστικό χαλαρό πρόγραμμα με πολύ παιχνίδι. Άλλωστε τα παιδάκια των 3 και 4 ετών, μπορούν να το παρακολουθούν κάποιες ώρες την ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες των γονέων τους, (ωράριο εργασίας κλπ).

Η εγγραφή στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς είναι καλό να γίνεται εγκαίρως ιδίως αν ζείτε σε μεγάλη πόλη. Πριν αρχίσουν τα δίδυμα σας να πηγαίνουν στο παιδικό σταθμό, προσπαθήστε να τα εξοικειώσετε με το καινούργιο περιβάλλον εκτός σπιτιού.

Μάθετε για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε μεγάλα βιβλιοπωλεία, όπου τα παιδάκια κάθονται ήσυχα όλα μαζί και ακούν μία ιστορία. Τα δίδυμα αδελφάκια αποζητούν να είναι πάντα μαζί, αλλά πρέπει να μάθουν ότι μπορούν να αισθάνονται καλά και με άλλα παιδάκια γύρω τους.

Επίσης, πηγαίνετε με τα παιδιά, όσο πιο συχνά μπορείτε στην παιδική χαρά. Εκεί θα γνωρίσουν και θα παίξουν με άλλα παιδάκια της ηλικίας τους, αποκτώντας έτσι μία εμπειρία για το πώς θα είναι στον παιδικό σταθμό.

Μάθετε επίσης σε ποια ομαδικά σπορ μπορούν να λάβουν μέρος, όπως η μπάλα ή και το κολύμπι. Έχοντας ο ένας τη συντροφιά του άλλου και με τον ενθουσιασμό του καινούργιου παιχνιδιού, δεν θα στενοχωρηθούν καθόλου αν η μαμά λείψει για λίγο.

Έτσι σιγά- σιγά με λίγη πρακτική θα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν το γεγονός να είναι μακριά από το σπίτι και τη μαμά τα πρωινά.

Πολλοί γονείς με δίδυμα, αναρωτιούνται αν θα πρέπει τα παιδάκια να είναι στην ίδια τάξη ή να τα χωρίσουν. Εάν ο παιδικός σταθμός έχει αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να αποφασίσουν σαν οικογένεια τι είναι καλύτερο γι’ αυτά.

Μητέρα διδύμων μας λέει ότι: «Για τη δική μας οικογένεια η απόφαση ήταν αρκετά εύκολη. Θεωρήσαμε ότι επειδή τα αγόρια μας ήταν πανομοιότυπα δίδυμα, οι δασκάλες και τα άλλα παιδάκια δεν θα ήξεραν ποιος είναι ποιος. Δεν θέλαμε όλο το χρόνο τα παιδιά μας να ακούνε «εσύ ποιος είσαι;» Θέλαμε να δείξει το καθένα ποιος είναι, σαν άτομο. Επίσης, πιστεύαμε ότι αν σε αυτή την ηλικία είναι τα πρωινά, μερικές ώρες χωρισμένα, θα είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτά, αργότερα στο σχολείο να είναι σε ξεχωριστές τάξεις».

Για τις οικογένειες με δίδυμα, η απόφαση αυτή για τα πρώτα χρόνια του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου είναι αρκετά δύσκολη. Οι γονείς πιστεύουν ότι πρέπει αυτοί να αποφασίσουν αν θα είναι τα παιδιά στην ίδια τάξη ή όχι και όχι το σχολείο.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι, μένοντας μαζί αυτά τα πρώτα χρόνια του χωρισμού από το σπίτι, διευκολύνει τον ενδεχόμενο χωρισμό τους στις υψηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Είναι σημαντικό, κάθε οικογένεια με δίδυμα, να αξιολογήσει πολύ προσεκτικά τι θα είναι η καλύτερη λύση για τα παιδάκια τους, τη συγκεκριμένη αυτή περίοδο του πρώτου αποχωρισμού από το σπίτι και τους γονείς τους.