Πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης στο σπίτι

Πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης στο σπίτι

Πρέπει πράγματι να ανησυχούμε για την τροφική δηλητηρίαση; Μάλλον ναι, αν θέλετε να αποφύγετε τις κράμπες, τη διάρροια και τον εμετό. Γεγονός είναι, ότι κάθε φορά που εσείς ή το παιδί σας έχει διάρροια ή πόνο στο στομάχι, τα βακτήρια της τροφικής δηλητηρίασης είναι οι πιθανοί ένοχοι. Επίσης δεν θα γνωρίσετε ποτέ τι είναι αυτό που την προκάλεσε, γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από δύο ημέρες.

Τα βακτήρια στα τρόφιμα μπορούν να διπλασιαστούν κάθε 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, και ο αριθμός για να πέσει ένας μέσος ενήλικας στο κρεβάτι είναι μερικές χιλιάδες. Τα παιδιά είναι ακόμη πιο ευάλωτα στην τροφική δηλητηρίαση λόγω μεγέθους.

Από πού προέρχονται τα βακτήρια;

Δεν μπορούμε να τα δούμε ή να τα μυρίσουμε, όμως υπάρχουν εκατομμύρια γύρω μας. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα. Μερικά όμως όπως το E.coli και η σαλμονέλα είναι απειλή για το πεπτικό σύστημα. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να βρίσκονται στο ωμό κρέας, τα πουλερικά τα ψάρια ή τα αυγά. Ευδοκιμούν στην πρωτεΐνη ή μπορεί και να τα «προκαλέσετε» εσείς με το να ξεχάσατε να πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε φαγητό. Θα είναι στην ευχάριστη θέση να εισβάλουν στα τρόφιμα που είναι υγρά και ζεστά, αρκεί να μην είναι πολύ αλμυρά ή όξινα.

Είναι η κουζίνα μου αρκετά καθαρή;

Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες της κουζίνας για ώρες και να εξαπλωθούν και σε άλλα τρόφιμα, γι’ αυτό πρέπει να διατηρείτε τα πράγματά σας καθαρά. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πλένετε καλά ότι έρχεται σε επαφή με ωμό κρέας ή αυγά, πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά. Καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι. Τα νέα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά δεν κάνουν κάτι καλύτερο από ότι το σαπούνι σας. Και μην ξεχνάτε να πλένετε τις πετσέτες σας συχνά σε ζεστό νερό και να αποστειρώνετε το σφουγγάρι σας κάθε λίγες ημέρες βάζοντάς το στο πλυντήριο των πιάτων ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης αντικαταστήστε το κάθε λίγες εβδομάδες.

Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα βακτήρια;

Το μαγείρεμα στους 70 βαθμούς θα σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια. Μερικά κρέατα χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία. Μην μαντεύετε από το χρώμα αφήστε το να ψηθεί αρκετά. Αλλά αν τα τρόφιμα έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες, μπορεί τα βακτήρια να έχουν αναπτυχθεί σε επικίνδυνο βαθμό και δεν καταστρέφονται ούτε με το μαγείρεμα. Ακόμη και τα μαγειρεμένα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με αυτόν τον τρόπο, έτσι βάζετε τα περισσεύματα του φαγητού στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Έχει, αρκετή ψύξη το ψυγείο μου;

Το ψυγείο θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί στους 4 βαθμούς. Η ψύξη επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αποθηκεύστε τα περισσεύματα σε ρηχά δοχεία έτσι ώστε να κρυώσουν γρήγορα. Και μην γεμίζετε πολύ το ψυγείο σας. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα για να κρυώνει τα τρόφιμα. Ακόμη και σε αυτή τη χαμηλή θερμοκρασία τα βακτήρια θα επιτεθούν στα τρόφιμα σε λίγες ημέρες.

Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, πετάξτε το φαγητό αμέσως.