Πρόληψη βίας στα σχολεία

via sta sxoleiaΠρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 10%  - 15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ένα πρόγραμμα για την πρόληψη  της σχολικής βίας, με ένα αποτελεσματικό και πιο οργανωμένο τρόπο.

Εντυπωσιακά είναι πρόσφατα  αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έδειξαν ότι το 90% των μαθητών από όλες τις ηλικίες υπήρξε θύμα εκφοβισμού. Επίσης οι αλλοδαποί μαθητές, όταν αποτελούν μειοψηφία είναι θύματα βίας, ενώ όταν το ποσοστό τους ανέρχεται στο 50 -  70 % του συνόλου της τάξης, ασκούν οι ίδιοι βία στους έλληνες μαθητές.

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε συνεργασία με τη Μονάδα εφηβικής υγείας της Παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την σωστή ενημέρωση των σχολικών μονάδων, δηλαδή σε ποιους φορείς μπορούν να απευθύνονται οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και βέβαια τα παιδιά και οι έφηβοι, για την άμεση αντιμετώπιση του τόσο ανησυχητικού αυτού φαινομένου της βίας στα σχολεία μας.

Επίσης ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε την αξία  των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στα σχολεία, προγράμματα τα οποία αγγίζουν θέματα όπως ο ρατσισμός, η διαχείριση των συγκρούσεων και φυσικά η πρόληψη και η αντιμετώπιση βίας.  

Σε μία ακόμη πολύ σημαντική συνεργασία προχώρησε το Υπουργείο παιδείας με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, για την καλύτερη αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας των μαθητών.