Παραπανίσια κιλά στην εγκυμοσύνη

Παραπανίσια κιλά στην εγκυμοσύνη

Είστε έγκυος; Συγχαρητήρια! Έχετε ήδη παραπανίσια κιλά; Μην αγχώνεστε! Η απάντηση βρίσκεται στη σωστή διατροφή την περιοδο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τη γέννα.

Εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά μπορεί να πάρει η γυναίκα

Αν ξεκινήσετε την εγκυμοσύνη σας και έχετε περισσότερα κιλά από το κανονικό σας σύμφωνα με το ύψος, μην ανησυχείτε δεν είστε η μόνη. Περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.
Αν πριν την εγκυμοσύνη ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 25 και 29,9, πρέπει να προσέξετε καθώς έχετε περισσότερα κιλά από το κανονικό.
Αν ο δείκτης είναι 30 ή μεγαλύτερος, τότε υπάρχει πρόβλημα, θεωρείστε παχύσαρκη.

Πόσα κιλά λοιπόν είναι καλό να πάρετε στην εγκυμοσύνη σας;

Αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι 25 – 29,9 οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ξεπεράσετε τα 6 έως το πολύ 11 κιλά μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, ή περίπου 900 γραμμάρια έως 1 κιλό ανά μήνα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Αν τώρα ο ΔΜΣ είναι 30 ή υψηλότερος, δεν πρέπει να ξεπεράσετε τα 4 έως 9 κιλά έως το τέλος της εγκυμοσύνης σας.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010, διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες που πήραν περισσότερο βάρος, είχαν 50% πιο πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης συγκριτικά με τις μητέρες που το βάρος τους ήταν στα κανονικά επίπεδα.

Χρήσιμες πληροφορίες για την έγκυο: 

Μπορώ να κάνω δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη δεν είναι σίγουρα η ώρα για να κάνει η γυναίκα δίαιτα για να χάσει κιλά. Ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής είναι δυνητικά επικίνδυνος για την ίδια και την ανάπτυξη του μωρού. Όμως πολλές παχύσαρκες γυναίκες χάνουν βάρος χωρίς να κάνουν δίαιτα.

Στο πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, συνήθως χάνουν βάρος, λόγω της πρωινής αδιαθεσίας. Η ναυτία μπορεί να μειώσει την όρεξη και ο εμετός μπορεί να βοηθήσει να χάσουν θερμίδες. Όμως ακόμη και στην περίπτωση αυτή, το μωρό θα πάρει όλες τις απαραίτητες θερμίδες. 

Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν ένα επιπλέον απόθεμα θερμίδων σε αποθηκευμένο λίπος, έτσι όπως μεγαλώνει το μωρό, δεν είναι επιβλαβές να διατηρήσουν ή και να χάσουν βάρος στην αρχή.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνει η μέλλουσα μητέρα για να χάσει βάρος είναι να μειώσει σκόπιμα τις καθημερινές θερμίδες και έτσι να περιορίζει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Πόσες όμως, περισσότερες θερμίδες χρειάζεται η έγκυος;

Πώς μπορείτε να μείνετε σε καλό δρόμο με την αύξηση του σωματικού βάρους, αν είστε ήδη υπέρβαρη.

Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας. Και τα δύο αυτά θα βοηθήσουν επίσης στην αποφυγή προβλημάτων εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης και η προεκλαμψία.
Θα σας βοηθήσουν επίσης να αισθάνεστε καλά σε όλη τη διάρκεια των εννέα αυτών μηνών.

Επιμείνετε σε μια υγιεινή για την εγκυμοσύνη σας διατροφή.

Η έρευνα, ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση θα σας βοηθήσουν να τρώτε καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές αρχές:

  • Τελειοποιήστε το πρόγραμμα της διατροφής σας, ακόμη και αν πιστεύετε ότι τρώτε καλά.
  • Αποφύγετε τελείως το σούσι, το αλκοόλ και τα μαλακά τυριά.
  • Αρχίστε να παίρνετε προγεννητικές βιταμίνες και το συμπλήρωμα που χρειάζεστε (ανόργανα συστατικά).
  • Μην κάνετε δίαιτα.
  • Προσέξτε να αυξάνει το βάρος σας σταδιακά.
  • Τρώτε συχνά μικρά γεύματα.
  • Χαρίστε στον εαυτό σας ένα μικρό γλυκό σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Κρατήστε, αν θέλετε, ένα ημερολόγιο διατροφής εγκυμοσύνης, για να είστε σίγουρη ότι έχετε πάρει αρκετά θρεπτικά συστατικά και πίνετε άφθονο νερό κάθε ημέρα.
  • Να ασκείστε τακτικά.

Εγκυμοσύνη και άσκηση

Εγκυμοσύνη και άσκηση, δυο έννοιες που μπορούν να συμβαδίζουν όταν η εγκυμοσύνη σας το επιτρέπει. Αν τώρα θα ξεκινήσετε για πρώτη φορά να γυμνάζεστε, αρχίστε με ασκήσεις εγκυμοσύνης για αρχάριους.

Μπορείτε να απολαύσετε άσκηση χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα και η κολύμβηση. Όμως μην ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας και συζητήστε μαζί του για να ακολουθήσετε μία σωστή και υγιεινή διατροφή που με την ήπια άσκηση θα σας βοηθήσει να περάσετε καλά και χωρίς κανένα πρόβλημα αυτό το διάστημα της εγκυμοσύνης σας. Υπολογισμός Βάρους Εγκυμοσύνης: Μάθετε μέσα από το paidorama.com το ιδανικό βάρος που πρέπει να διατηρήσετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.