Σχολικά είδη, τι να προσέξετε...

07septemberΗ νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε λίγες μέρες. Οι διαφημίσεις των σχολικών ειδών μας βομβαρδίζουν ακατάπαυστα, ιδίως από την τηλεόραση. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αγορά των ειδών αυτών, γιατί υπάρχουν υλικά που είναι πραγματικά επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών.

Σχολικές τσάντες

Η νομοθεσία για το βινύλιο και τα βαρέα μέταλλα δεν είναι ίδια σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή του PVC έχει συνδεθεί με διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και καρκινογενέσεις.

Οι έντονα χρωματιστές τσάντες βινυλίου είναι επικίνδυνες. Το μαλακό βινύλιο κατασκευάζεται με την προσθήκη φθαλικών αλάτων και χημικών που προξενούν πλήθος διαταραχών στην υγεία των παιδιών. Τα έντονα χρώματα επίσης μπορεί να περιέχουν μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα, τοξικά για τα παιδιά.

Οι καλλίτερες τσάντες είναι αυτές κατασκευασμένες από πολυεστέρα ή νάιλον και χώρα προέλευσης, την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Επίσης πολύ καλές είναι οι τσάντες από ύφασμα ή δέρμα.

Η κουρτίνα του μπάνιου, τα παιδικά παιχνίδια και τα πλαστικά δάπεδα που είναι φτιαγμένα από βινύλιο, θέλουν πέταγμα.

Δοχεία φαγητού και νερού

Αποφύγετε τελείως το βινύλιο. Τα καλλίτερα και πιο ασφαλή δοχεία για το σχολικό κολατσιό των παιδιών είναι μεταλλικά (ανοξείδωτα) κουτιά και από γυαλί.
Δυστυχώς, πολλά ελκυστικά, χρωματιστά πολλών χρήσεων δοχεία νερού είναι κατασκευασμένα από πολυκαρμπονικό πλαστικό. Αυτό το πλαστικό αναγνωρίζεται από τον αριθμό ανακύκλωσης «7» που είναι τυπωμένος στην κάτω μεριά του μπουκαλιού. Συχνά μπορεί να υπάρχουν τα γράμματα PC κάτω από το σύμβολο της ανακύκλωσης.

Η μπισφαινόλη Α (PBA) ένα χημικό που πιθανόν να συνδέεται με διάφορους καρκίνους και διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών, μπορεί από το πλαστικό να περάσει στο νερό, μια διαδικασία που αυξάνει με το πλύσιμο των πολυκαρμπονικών πλαστικών με ζεστό νερό, με τον χρόνο και τη φθορά ή την καταστροφή του πλαστικού δοχείου.

Αν οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικά δοχεία επιλέξτε τα δοχεία με αριθμό ανακύκλωσης 1, 2, 4 και 5. Αποφύγετε τα 3, 6 και 7. Ιδιαίτερα ο αριθμός 3 πρέπει να αποφεύγεται καθώς αυτός είναι το σύμβολο για το PVC πλαστικό. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το PVC για την αποθήκευση νερού και τροφής.

Τα πλαστικά δοχεία που είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμο πλαστικό «1» και «2» γενικά είναι αποδεκτά για την αποθήκευση τροφίμων.
Ανάμεσα στα ανακυκλώσιμα πλαστικά για αποθήκευση τροφής επιλέξτε δοχεία με τους αριθμούς «4» και «5». Αποφύγετε τον αριθμό «7». Επίσης αποφύγετε τα πλαστικά που δεν έχουν αριθμό ανακύκλωσης και αυτά που γράφουν «other».

Μολύβια, στυλό, μαρκαδόροι και μπογιές

Επειδή υπάρχει απουσία επαρκών και σωστών κανονισμών στο διεθνές εμπόριο, καλό είναι να προτιμάτε να αγοράζετε μολύβια, χρωματιστά μολύβια και στυλό από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής και του Καναδά. Βρέθηκαν χρωματιστά μολύβια από την Κίνα με μόλυβδο.
Αν και δεν είναι εγγυημένο ότι τα προϊόντα αυτά δεν περιέχουν μόλυβδο, οι χώρες αυτές έχουν σίγουρα καλύτερους κανονισμούς που αφορούν τη χρήση του μόλυβδου από χώρες όπως για παράδειγμα η Κίνα. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε για να αγοράσετε μπογιές φτιαγμένες από κερί μελισσών ή άλλες οργανικές ουσίες.

Μαρκαδόροι και μαρκαδόροι υπογράμμισης με γλυκιά μυρωδιά θα αναγκάζουν τα παιδιά σας να τους μυρίζουν συνεχώς. Όπως και με άλλα αρωματικά προϊόντα, φθαλικά άλατα χρησιμοποιούνται συχνά για να γίνουν ισχυρά αρώματα και που να διαρκούν περισσότερο.
Επιλέξτε μαρκαδόρους χωρίς άρωμα ώστε να αποφύγετε την έκθεση του παιδιού σας σε φθαλικά. Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε συνεχώς στα παιδιά να μην μασάν τα μολύβια και τα στυλό τους.

Μπιζού

Όλα τα μεταλλικά παιχνίδια, σκουλαρίκια, μπιζού που έχουν γκρι χρώμα και αφήνουν μια γκρι γραμμή σε ανοιχτόχρωμη επιφάνεια είναι επικίνδυνα. Μπορεί να περιέχουν μόλυβδο.

Και τέλος ας προσπαθήσουν όλα τα παιδιά και ιδίως οι έφηβοι να μην χρησιμοποιούν συνέχεια το κινητό τηλέφωνο τους. Η έκθεση τους στην ιονίζουσα ακτινοβολία δεν είναι ότι καλλίτερο μπορούν να κάνουν!.