Σχολικές ασθένειες: προστατέψτε τα παιδιά σας

Σχολικές ασθένειες: προστατέψτε τα παιδιά σας

Μάθετε τα πάντα για τις σχολικές ασθένειες. Ποιες είναι, πώς να προστατευτείτε εσείς και τα παιδιά σας και πώς να τις κρατήσετε μακριά από το σπίτι.

Οι σχολικές αίθουσες ήταν ανέκαθεν ένας χώρος «ανταλλαγής μικροβίων», καθώς φιλοξενούν δεκάδες μικρά παιδιά και μάλιστα σε κλειστούς και μικρούς χώρους. Όλη αυτή η κατάσταση ευνοεί την ανάπτυξη και φυσικά, τη μετάδοση των βακτηρίων και ιών, ή ακόμη και παρασίτων.

Διαβάστε ακόμη: Το μυστικό των παιδιών που αρρωσταίνουν σπάνια

Οι συνήθεις «σχολικοί κίνδυνοι» τους οποίους καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο τα παιδιά και κατ’ επέκταση οι γονείς τους είναι οι εξής:

  • Ιογενείς λοιμώξεις
  • Εποχική γρίπη
  • Φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής
  • Γαστρεντερίτιδα ή διάρροια

Ας δούμε, όμως, λεπτομερώς τι έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι έρχονται αντιμέτωποι με τις παραπάνω προκλήσεις.

Ιογενείς λοιμώξεις

Πώς θα τις εντοπίσω;

Συνήθως όταν πλησιάζει μία ίωση το παιδί είναι κακόκεφο, ανόρεκτο, κουρασμένο και χλωμό. Σύντομα παρουσιάζονται και τα πρώτα συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πυρετός, το συνάχι, ο πόνος στα κόκαλα και ο πονόλαιμος.

Πώς μεταδίδονται;

Οι ιογενείς λοιμώξεις μεταδίδονται πολύ εύκολα από τα σταγονίδια που «περιφέρονται» στον αέρα μέσω του βήχα, του φταρνίσματος ή ακόμη και του γέλιου. Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ευνοείται η ταχύτερη και καθολικότερη μετάδοσή τους. Τέτοιες λοιμώξεις είναι οι φαρυγγίτιδες, η βρογχίτιδες, οι ωτίτιδες, οι λαρυγγίτιδες ή οι ρινίτιδες ιογενούς προελεύσεως. Οι παθήσεις αυτές διαρκούν έως μία βδομάδα και σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο για τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αναλγητικά και αν κριθεί απαραίτητο και αντιβιοτικά.

Εποχική γρίπη

Πώς θα την εντοπίσω;

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι λίγο πιο βαριά από της απλής ίωσης. Χαρακτηριστικός είναι ο έντονος πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος (λαιμός, κεφάλι, πλάτη, αρθρώσεις), η γενικότερη αδυναμία και το αίσθημα κόπωσης, ο υψηλός πυρετός και ο βήχας. σχολικές παιδικές ασθένειες

Πώς μεταδίδεται;

Η γρίπη μεταδίδεται εξίσου εύκολα με τις λοιμώξεις, με τη διαφορά ότι η μετάδοσή της διαρκεί ακόμη και λίγες μέρες μετά την ίαση των συμπτωμάτων. Συνιστάται τα παιδιά να μην πηγαίνουν στο σχολείο, αν δεν είναι ήδη 2-3 μέρες απύρετα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν επιδημία. Η νόσος περνά σε λίγες μόνο ημέρες, και ο γιατρός, θα συστήσει στο παιδί ξεκούραση, άφθονα υγρά, αντιπυρετικά και αναλγητικά. Δεν κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών.

Φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Πώς να την εντοπίσω;

Οι ψείρες είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές ειδικά στις παιδικές ηλικίες, οπότε και τα παιδιά έρχονται πολύ πιο συχνά σε επαφή. Εντοπίζονται κυρίως πίσω από τα αφτιά του παιδιού, αλλά και στις ρίζες των μαλλιών, κυρίως των πιο μακριών. Ο τακτικός έλεγχος του κεφαλιού του παιδιού από τους γονείς, αλλά και η σωστή πρόληψη, θα απομακρύνουν τα ενοχλητικά παράσιτα από τα κεφαλάκια των παιδιών. Τα παιδιά που έχουν κολλήσει ψείρες παραπονιούνται για έντονη φαγούρα σε όλο το κεφάλι, καθώς και ερυθρά εξανθήματα στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Συνιστάται άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση με ειδικές αντιφθειρικές λοσιόν και χτένισμα με το ειδικό χτενάκι που απομακρύνει τα παράσιτα από το κεφάλι.

Πώς μεταδίδεται;

Οι ψείρες της κεφαλής μεταδίδονται με την άμεση και στενή επαφή της μολυσμένης περιοχής με άλλη. Δηλαδή, μεταδίδεται αν το ένα παιδάκι κολλήσει το κεφάλι του στο άλλο παιδάκι ή ακόμη και με την κοινή χρήση σκουφιών, καπέλων, στεκών και χτενών με μολυσμένα άτομα. Καλό είναι τα μικρά παιδιά, και κυρίως τα κορίτσια, να παροτρύνονται να μην χρησιμοποιούν χτένες ή κοκαλάκια που ανήκουν σε άλλα παιδιά, να έχουν πάντα τα μακριά μαλλιά πιασμένα κοτσίδα, να χτενίζονται καθημερινά με αιθέριο έλαιο λεβάντας, το οποίο απομακρύνει τα παράσιτα και να χτενίζονται συχνά με τη λεπτή χτένα που απομακρύνει τις κόνιδες. Το ξίδι έχει επίσης φθειροαπωθητικές ιδιότητες, γι’ αυτό συνιστάται η προληπτική χρήση του κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Γαστρεντερίτιδα/ Διάρροιες

Πώς να την εντοπίσω;

Για τις διάρροιες υπεύθυνοι είναι ορισμένοι ιοί. Τα συμπτώματα είναι έντονα, αιφνίδια και πολύ ενοχλητικά και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: το έντονο κοιλιακό άλγος, τη διάρροια, τον εμετό ή ακόμη και τον ήπιο πυρετό. Η νόσος διαρκεί περίπου 3 μέρες και συνήθως το παιδί εξαντλείται από τα συμπτώματα, αφού είναι πολύ εύκολο να προκληθεί αφυδάτωση. Γι’ αυτό συνιστάται η λήψη ηλεκτρολυτών και άφθονων υγρών. Η αντιβίωση συνήθως δεν συνιστάται. Ο ιός θα κάνει τον κύκλο του και θα υποχωρήσει.

Πώς μεταδίδεται;

Η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα, μέσα από τα σταγονίδια που υπάρχουν στον αέρα, αν δεν αερίζεται καλά ένας κλειστός χώρος, με επαφή με μολυσμένα χέρια του ασθενούς, από την τουαλέτα, ακόμη και από την ομιλία ή το γέλιο.

Μάθετε τα παιδιά να βήχουν στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα τους, να πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους, να μην αγγίζουν με αμφιβόλου καθαριότητας χέρια τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και τα αφτιά τους και να κάνουν καθημερινά μπάνιο.

Διαβάστε ακόμη: Νόσος Kawasaki- από την παιδίατρο Ελεάνα Γκιώκα

καβασακι
Πηγή: blog.doctoranytime.gr/