Σχολικές επαναλήψεις

Σχολικές επαναλήψεις

Σχολικές επαναλήψειςΚάθε ενήλικας νιώθει κάποια στιγμή την ανάγκη για διακοπές και ξεκούραση. Έτσι και τα παιδιά θέλουν να ξεφύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητάς, και από τη ρουτίνα του σχολείου. Πολλοί γονείς αγχώνονται όμως ότι μετά από δίμηνη αποχή από το σχολείο το ότι το παιδί τους θα διαγράψει όποια γνώση έχει λάβει τον προηγούμενο σχολικό έτος.

Είναι τελικά τόσο εύθραυστη η γνώση που του παρέχει το σχολείο, ώστε δύο μόλις μήνες χαλάρωσης στέκονται ικανοί να γκρεμίσουν ότι χτίστηκε από το δάσκαλο μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο;

Eίναι λογικό πως η δίμηνη αποχή από το σχολείο και την καθημερινή επαφή του παιδιού από το διάβασμα, επιφέρει σημαντική χαλάρωση και η επαναφορά όλων των παιδιών στην πραγματικότητα του Σεπτεμβρίου είναι πραγματικά δύσκολη για όλους, παιδιά, γονείς και δασκάλους , ο καθένας για τους λόγους του.

Η αλήθεια είναι ότι για το δάσκαλο ο πρώτος μήνας του σχολικού έτους αποτελεί έναν τεράστιο πονοκέφαλο, αφού τα παιδιά έχουν βγει από το πρόγραμμα του σχολείου και φυσικά δίνουν την εντύπωση ενός άγραφου χαρτιού που πρέπει από την αρχή να το ξαναγράψεις. Όμως αυτό είναι κάτι που ο δάσκαλος δεν μπορεί να αποφύγει και θα συμβαίνει πάντα, είτε τα παιδιά κάνουν επαναλήψεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είτε όχι , γιατί πολύ απλά δεν έχουν όρεξη να μπουν στο πρόγραμμα και ακόμη προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες καταστάσεις.

Άρα λοιπόν, αξίζει να ζορίσουμε τα παιδιά ακόμη και την περίοδο της ανεμελιάς και της ξεκούρασης, ή μήπως καλύτερα να τους επιτρέψουμε να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να βρούμε τρόπους να κάνουν τις επαναλήψεις τους χωρίς να νιώσουν ότι είναι μια υποχρέωσή;


Δικαίωμα στη χαλάρωση

Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι διακοπές πρέπει να διατηρούν τον χαρακτήρα τους… Να πρωταγωνιστεί δηλαδή η χαλάρωση και οι στιγμές διασκέδασης.

Πολλά από τα «πρέπει» που τους ορίζουμε τα ικανοποιούν προκειμένου να χαροποιήσουν εμάς και όχι για προσωπική τους ευχαρίστηση. Ίσως το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία να τους κάνουμε δώρο την ανεμελιά που χρειάζονται.

Αν οι γονείς έχουν αντιληφθεί πως το παιδί τους έχει κάποιες ελλείψεις από τη περασμένη σχολική χρονιά, ή απλά δεν έχει εμπεδώσει κάποιο κομμάτι των γνώσεων, μπορούν να εκμεταλλευτούν την περίοδο των διακοπών για να «μπαλώσουν» τα κενά του και να ξεκινήσει έτοιμο πλέον τη νέα σχολική χρονιά. 

Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιοι γονείς έχουν ήδη βάλει στη βαλίτσα τους τα βιβλία των παιδιών, και δεν διαπραγματεύονται καθόλου το θέμα των επαναλήψεων, υπάρχουν τρόποι να χειριστούν την κατάσταση, συνδυάζοντας μελέτη και διασκέδαση και επιτρέποντας στο παιδί τους να απολαύσει τις χαρές των διακοπών.


Μετρώντας κάστρα

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε παρατηρήσει πως τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα και ευκολότερα όταν η γνώση που τους παρέχεται έρχεται μέσα από το παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο η μάθηση γίνεται κτήμα τους χωρίς τα ίδια να αντιληφθούν το κέρδος που λαμβάνουν κάνοντας κάτι που στ’ αλήθεια τους αρέσει και το απολαμβάνουν.

Να κάποιες ιδέες για μικρές ηλικίες:

Ποιο είναι το απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού που δεν λείπει ποτέ και από καμία παραλία; Φυσικά τα κουβαδάκια των μικρών παιδιών. Και επειδή αποτελούν το αγαπημένο παιχνίδι κάθε παιδιού, χρησιμοποιήστε τα ως ένα χρήσιμο εργαλείο μαθηματικών πράξεων, κάτι σαν τον παραδοσιακό άβακα.

  • Κλείνοντας λοιπόν τις βαλίτσες σας , αναθέστε τους την ευθύνη να μετρήσουν όλα τα σύνεργα της παραλίας που θα χρειαστούν. Κουβαδάκια, τσουγκράνες, φτυάρια και οτιδήποτε άλλο λατρεύουν να χρησιμοποιούν στην άμμο. Την ίδια διαδικασία μπορούν να ακολουθούν κάθε φορά που φεύγουν από την παραλία με σκοπό να μην ξεχαστεί κανένα από τα πολύτιμα εργαλεία του φεύγοντας.
  • Φτιάξτε μαζί τους κάστρα και ζητήστε τους να μαζέψουν βότσαλα ώστε να τα μοιράσουν και να τα τοποθετήσουν δίκαια στα κάστρα που φτιάξατε. ... Αρίθμηση, πρόσθεση, αφαίρεση, διαίρεση!

Όσο για τη γλώσσα; Χαράξτε στην άμμο γράμματα και λέξεις. Σχηματίστε λέξεις με βότσαλα και κοχύλια. Μαζέψτε υλικά από τη φύση και φτιάξτε καλοκαιρινές δημιουργίες. Η ικανοποίηση που θα πάρει με το αποτέλεσμα της δουλειάς του θα το επιβραβεύσει και θα θέλει να το επαναλάβει ακόμη και μόνο του.

  • Παίξτε με λέξεις και αριθμούς, φτιάξτε «κρεμάλες» στην άμμο δουλεύοντας έτσι την ορθογραφία, δημιουργήστε δικά σας παιχνίδια και δώστε τους βραβεία.
  • Χωρίστε την οικογένειά σας σε ομάδες και κάντε διαγωνισμούς με θέμα την ορθογραφία των λέξεων, ή ακόμη γράψτε ιστορίες με θέμα την αγαπημένη εποχή των παιδιών, το καλοκαίρι.
  • Δώστε του έτσι την ευκαιρία να δημιουργήσει αλλά και να μην χάσει την επαφή του με το γράψιμο. Φτιάξτε φανταστικές λέξεις αλλά και  ιστορίες με αφορμή το καλοκαίρι.

Υπάρχουν τόσα παιχνίδια που μπορείς να παίξεις με τα παιδιά!

Οι μεσημεριανές ώρες αποτελούν συνήθως την πιο βαρετή στιγμή της ημέρας για τα παιδιά. Πρέπει να σεβαστούν τις ώρες κοινής ησυχίας. Κόμικς, αλλά και περιοδικά με αγαπημένους τους ήρωες που περιέχουν παιχνίδια, κουίζ και σταυρόλεξα για κάθε τάξη του δημοτικού. Μοιάζουν με το κλασσικό τετράδιο εργασιών του σχολείου, με τη διαφορά όμως ότι είναι γεμάτα εικόνες και χρώματα και το παιδί έχει περισσότερο την αίσθηση ότι παίζει παρά ότι λύνει ασκήσεις.

Πραγματικά, μπορούμε να εφεύρουμε άπειρα παιχνίδια με τα οποία να «εξαναγκάσουμε» τα παιδιά μας να ξαναθυμηθούν ότι διδάχθηκαν στο σχολείο, χωρίς όμως τα ίδια να το αντιληφθούν .Δεν χρειάζεται, λοιπόν, το παιδί να μπει στη διαδικασία του διαβάσματος για να καταφέρει να κρατήσει στη μνήμη του το καλοκαίρι τη γνώση που έλαβε.


Φυσικά για μεγαλύτερες ηλικίες τα διασκεδαστικά παιχνίδια πολλές φορές δεν αρκούν.

Είναι γενικώς αποδεκτό και αποδεδειγμένο, ότι τα λογοτεχνικά βιβλία αποτελούν την πιο κατάλληλη ασχολία για τα παιδιά όλων των ηλικιών και για όλες τις εποχές. Δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά για ένα παιδί τις ώρες που ξεκουράζεται από ένα βιβλίο κατάλληλο για την ηλικία του.

Τα παιδιά που διαβάζουν με ευχαρίστηση λογοτεχνικά βιβλία και επισκέπτονται συχνά τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς τους ψάχνοντας βιβλία που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον, παρουσιάζουν μεγάλη πρόοδο στην έκφραση λόγου και την ορθογραφία, διευρύνοντας παράλληλα τους ορίζοντές τους και φυσικά περνώντας ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους.

Για τα περισσότερα όμως παιδιά, η επιθυμία να διαβάσουν ένα βιβλίο, δεν έρχεται αυθόρμητα και αποτελεί αγγαρεία για αυτά όταν οι γονείς, που γνωρίζουν το κέρδος αυτής της δραστηριότητας, τα πιέζουν και με το ζόρι τα κλείνουν στο δωμάτιο για να διαβάσουν. Φυσικά, το οποιοδήποτε παιδί θα αντιδρούσε αν για αυτό αποτελούσε μια επιπλέον υποχρέωση.

Δώστε του να καταλάβει ότι πρόκειται για διασκέδαση και όχι για υποχρέωση, δίνοντας εσείς πρώτα το παράδειγμα και δείχνοντας ότι περνάτε καλά με αυτήν την ασχολία.

Όταν το ίδιο αντιληφθεί ότι τα πρότυπα του, οι γονείς του, διασκεδάζουν με αυτόν τον τρόπο, τότε σίγουρα από μόνο του θα κάνει μια δοκιμή και τότε μάλλον κερδίσατε ένα μεγάλο στοίχημα.

Το μεγαλύτερο λάθος σας θα είναι να του παρουσιάσετε τη διασκέδαση ως μέσον για μεγαλύτερους βαθμούς στο σχολείο. Μην το πιέσετε να διαλέξει κάτι που εσείς προτιμάτε. Ας επιλέξει θεματολογία της αρεσκείας του.

Εάν τους αρέσει να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή (και έχετε μαζί σας), αφιερώστε κάποια ώρα της ημέρας για δημιουργικό παιχνίδι με κάποια CD ROM που συνδυάζουν γνώση και παιχνίδι, προσαρμοσμένα σε κάθε τάξη του σχολείου.

Περισσότερο χαρείστε στα παιδιά στιγμές ανεμελιάς, σιγουριάς αλλά και χρόνο με τους γονείς τους που τόσο τους χρειάζονται για να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά.

Γρηγοριάδου Κωνσταντίνα

(Δασκάλα Δημ. Εκπαιδευσης)