Στη δασκάλα οφείλουμε να δείχνουμε το σεβασμό που περιμένουμε να δείξει στο παιδί μας

Mια σχέση σημαντική και ιδιαίτερη ισχυρή.

H πρώτη δασκάλα, η πρώτη αγάπη, έλεγαν οι παλιοί και με αυτόν τον τρόπο περιέγραφαν, με απλά λόγια αυτό που νιώθουν τα παιδιά για τη δασκάλα τους.

Πρόκειται όντως για μια σχέση σημαντική και ιδιαίτερη ισχυρή. Η πρώτη δασκάλα είναι ο άνθρωπος που αντικαθιστά τη μητρική φιγούρα, στο ξένο σχολικό περιβάλλον και που καλείται να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού.

Γι΄αυτό άλλωστε θεωρούνται τυχερά τα παιδιά που είχαν καλούς δασκάλους.

Κάθε φορά που τα παιδιά καλούνται να αποχαιρετίσουν τη δασκάλα τους βιώνουν ένα μικρό “πένθος” και ένα “σοκ” στη σταθερότητά τους. Και όπως είναι αναμενόμενο χρειάζονται χρόνο για να “συνέλθουν¨. Εμείς, ως γονείς, έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να διευκολύνουμε τα παιδιά. Μπορεί στο δικό μας ενήλικο μυαλό να ακούγεται απλό αλλά στο παιδικό μυαλό ακούγεται πολύ σοβαρό.

Κάτι που θα βοηθήσει πολύ τα παιδιά και θα σηκώσει λίγο από το βάρος που νιώθουν, είναι οι δικές μας σχέσεις με τη δασκάλα τους. Οποιαδήποτε αμφιβολία ή διστακτικότητα από τη μεριά μας, στα μάτια τους θα μεταμορφωθεί σε άρνηση για το νέο πρόσωπο της ζωής τους.

Ας δούμε λοιπόν πως θα πρέπει να συμπεριφερθούμε, από την πρώτη κιόλας γνωριμία μας.

Πηγαίνουμε με καλή διάθεση

Αυτή είναι μια συμβουλή που καλό είναι να ακολουθούμε σε κάθε πρώτη γνωριμία μας. Προφανώς θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί αλλά όχι προκατειλημμένοι. Φτάνουμε στο σχολείο με την πίστη ότι θα γνωρίσουμε έναν εξαιρετικό άνθρωπο. Επίσης, ιδανικά συνοδεύομαστε και από το μπαμπά του παιδιού. Σε περίπτωση διαζυγίου, όποιες κι είναι οι σχέσεις μας, τις αφήνουμε στην άκρη και γινόμαστε ομάδα για το παιδί. Μας αφορά και τους δυο.

Είμαστε ευγενικοί και χαμογελαστοί

Η ευγένεια είναι χάρισμα και συνήθως οι ευγενικοί άνθρωποι πετυχαίνουν πιο εύκολα το σκοπό τους. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι εάν υψώσουμε τη φωνή σας, θα μας φοβηθούν και θα ασχοληθούν μαζί μας. Στο σχολείο πρέπει να πηγαίνουμε με σεβασμό και ηρεμία. Οφείλουμε να έχουμε τη συμπεριφορά που θα θέλαμε να λάβει το παιδί μας.

Είμαστε προετοιμασμένοι

Είναι καλό πριν τη συνάντηση, να έχουμε καταγράψει τις απορίες μας κι όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε. Χωρίς κανένα δισταγμό ζητάμε πληροφορίες για την προϋπηρεσία της και τις ηλικιακές ομάδες που συνήθως διδάσκει. Εάν μας καλύψουν οι απαντήσεις, θα μας προσφέρουν την ασφάλεια που χρειαζόμαστε για να την εμπιστευτούμε.

Ενδιαφερόμαστε για το πρόγραμμα διδασκαλίας

Έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε πληροφορίες για το πρόγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσει το παιδί. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιακρισία. Είναι καλό η νέα σχολική χρονιά να σας βρει προετοιμασμένους, Δεν είστε ούτε περίεργοι, ούτε αδιάκριτοι αν τη ρωτήσετε για τη μέθοδο διδασκαλίας που εφαρμόζει. Ζητείστε να μάθετε περισσότερα του τύπου: αν θα δίνει εργασίες στο σπίτι και άλλες λεπτομέρειες.

Προσφέρουμε τη βοήθεια μας

Ζητάμε ενημέρωση για τις δικές μας υποχρεώσεις στο σπίτι. Οι δάσκαλοι εκτιμούν τους γονείς που συμμετέχουν στη διαδικασία, ακόμα κι αν δεν το δείχνουν. Μας θέλουν συμμάχους κι όχι εχθρούς. Ενδεικτικά, μπορούμε να ρωτήσουμε την δική της συμβουλή για τη μελέτη στο σπίτι. Τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολο εάν υπάρχει κοινός τρόπος και στόχος. Το παιδί θα είναι ήρεμο και δεν θα μπερδεύεται από τη διαδικασία

Είμαστε ειλικρινείς

Περιγράφουμε την οικογένειά μας με λεπτομέρειες. Ενημερώνουμε για το χαρακτήρα του παιδιού και για γνωστικό του επίπεδο. Επίσης, πληροφορούμε τη δασκάλα, εάν το παιδί είχε αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας ή εάν βιώνει μια έντονη συναισθηματική κατάσταση στο σπίτι. Κανένας δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεως!

Διεκδικούμε νέες συναντήσεις

Ζητάτε το πρόγραμμα των συναντήσεων και ενημερώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε τακτικά πληροφόρηση σχετικά με την πρόοδο και τη συμπεριφορά του παιδιού. Μια ωραία ιδέα είναι να δώσετε το τηλέφωνο ή το email σας στη δασκάλα για να σας βρίσκει, εάν χρειάζεται.

Και τέλος, δεν ξεχνάμε ότι το δάσκαλο του παιδιού τον θέλουμε δίπλα μας, όχι απέναντι μας!

πηγή άρθρου: mommy.gr - διαβάστε περισσότερα