Συμβουλές για την προστασία των μικρών παιδιών από τον ήλιο

Συμβουλές για την προστασία των μικρών παιδιών από τον ήλιο

Το καλοκαίρι έφτασε και όλοι πλέον περιμένουμε με ανυπομονησία να βγούμε από το σπίτι. Η παραλία φαντάζει υπέροχη όμως και κάθε βόλτα πλέον είναι απολαυστική.

Μέσα στον ενθουσιασμό μας και στις σκέψεις μας για τις καλοκαιρινές διακοπές, δεν πρέπει για κανένα λόγο να ξεχάσουμε την προστασία από τον ήλιο, ιδίως για τα μικρά παιδιά.

Έτσι πριν ανοίξετε την πόρτα σας, ελέγξτε τις παρακάτω συμβουλές ασφάλειας:
Το μικρούλι σας μπορεί να παίξει για ώρες στις κούνιες, να τρέχει στο πάρκο και στην παιδική χαρά, να κάνει βόλτες στην παραλία. Όμως είναι προφυλαγμένο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου;

Η βλάβη από τον ήλιο είναι αθροιστική κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και ένα μεγάλο μέρος της βλάβης αυτής οφείλεται στην έκθεση κατά την παιδική ηλικία. Όσο μεγαλύτερη ζημιά παθαίνει από τον ήλιο το παιδάκι, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσει σωστές συνήθειες για την προστασία από τον ήλιο, από πολύ νωρίς.

Βέβαια η προστασία από τον ήλιο δεν σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να είναι κρυμμένο σε εσωτερικούς χώρους. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προληφθεί.
Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές έξυπνες ενέργειες:

Διαλέξτε το σωστό αντηλιακό.
Αποκλείστε τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου με αντηλιακό που έχει SPF τουλάχιστον 30 και προσφέρει πλήρη προστασία από το ηλιακό φάσμα. Πράγμα που σημαίνει ότι κρατά μακριά τις ακτίνες UVA και UVB.

Απλώστε αρκετή ποσότητα.
Μην παραβλέψετε την ποσότητα. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο τη μισή ποσότητα αντηλιακού που θα έπρεπε να βάζουν. Πόσο είναι αρκετό; Υπολογίστε ένα γεμάτο ποτηράκι για σφηνάκι είναι καλό για ένα ενήλικα, τα μικρά παιδία χρειάζονται μάλλον το μισό. Επειδή είναι δύσκολο να κουβαλάει μία μητέρα ποτηράκια μαζί της, η σωστή ποσότητα είναι αυτή που θα γεμίσει την παλάμη του χεριού του μικρού παιδιού. Βέβαια απλώστε όση ποσότητα θεωρείται ότι καλύπτει καλά το κορμάκι του.

Μην ξεχάσετε βασικούς τομείς. Αφού καλύψετε τα εμφανή σημεία, τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο, θυμηθείτε να εφαρμόσετε μια γενναιόδωρη ποσότητα αντηλιακού στα αυτιά, το λαιμό, την πλάτη, τα πόδια, τις μύτες των ποδιών και των χεριών. Επίσης έχετε υπόψη ότι τα χείλη είναι πολύ ευαίσθητα. Για την προστασία τους αλείψτε lip balm με δείκτη SPF 15.

Ανανεώστε το αντηλιακό, απλώστε ξανά και ξανά.
Απλώστε το αντηλιακό περίπου μισή ώρα πριν βγείτε έξω, έτσι δίνετε στο δέρμα την ευκαιρία να το απορροφήσει, και στη συνέχεια, επαναλάβετε κάθε δύο ώρες ή και λίγο πιο συχνά αν ιδρώνει πολύ και παίζει στο νερό. Μην ξεγελαστείτε από την ετικέτα που γράφει «αδιάβροχο». Εσείς βάλτε του πάλι αφού βραχεί, μην δίνετε καμία σημασία στις διαμαρτυρίες του. Επίσης μία συννεφιασμένη ημέρα δεν παρέχει καμία προστασία από τον ήλιο. Το παιδί χρειάζεται το αντηλιακό του, γιατί μέχρι και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα.

Κατάλληλη ώρα για έξοδο.
Η σωστή εξάσκηση προστασίας από τον ήλιο, είναι επίσης η προσπάθειά μας να μένουμε μακριά από τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 16:00 μ.μ. επειδή την περίοδο αυτή οι ακτίνες είναι πιο έντονες και οι πιθανότητες εγκαύματος μεγαλύτερες. Εάν πηγαίνετε έξω αυτές τις ώρες, καλύτερα να το αποφύγετε τελείως, είναι καλό να μένετε στη σκιά όσο περισσότερο μπορείτε. Βάλτε μία ομπρέλα στην παραλία. Καθίστε κάτω από ένα δένδρο, μείνετε κάτω από τις τέντες.

Φορέστε τα σωστά ρούχα.
Νομίζετε ότι αν το παιδί σας φοράει ένα μακό μπλουζάκι είναι προφυλαγμένο; Σκεφτείτε ξανά. Ένα λευκό μπλουζάκι προσφέρει βαθμό προστασίας SPF περίπου 7, και όταν βραχεί η προστασία μειώνεται στο 3 περίπου.

Έτσι βάλτε αντηλιακό κάτω από την μπλούζα του και να έχετε κατά νου ότι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και τα χαλαρά υφάσματα επιτρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία να περνά. Έτσι μία καλή λύση είναι σκούρα υφάσματα και λίγο πιο παχιά, ή με βαθμό προστασίας που είναι υφασμένος ήδη στο ρούχο.

Βάλτε στο μικρό σας καπέλο που να προστατεύει καλά το πρόσωπο. Και γυαλιά ηλίου με τουλάχιστον 99% προστασία από τις ακτίνες UV.
Και τώρα είναι έτοιμο να βγει στην παραλία και εσείς θα είστε ήρεμη να απολαύσετε τη θάλασσα ξέροντας ότι όλα είναι εντάξει. Φυσικά μην ξεχνάτε και το δικό σας αντηλιακό.