Τα χρήσιμα παιχνίδια και ο κατάλληλος χώρος παιχνιδιού για το μωρό

Τα χρήσιμα παιχνίδια και ο κατάλληλος χώρος παιχνιδιού για το μωρό

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα, βοηθά τους γονείς να γνωρίσουν αν το μωρό τους έχει τα σωστά παιχνίδια/εργαλεία και χώρο παιχνιδιού, για υγιή ανάπτυξη.

Το νεογέννητο μωράκι έφτασε στο σπίτι! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το δωμάτιό του και μέρα με την ημέρα όλο το υπόλοιπο σπίτι θα γεμίσει παιχνίδια! Όμως ποια είναι αυτά που πράγματι θα βοηθήσουν την σωστή ανάπτυξή του; Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Physical Therapy (Φυσική θεραπεία), έριξε μία ματιά στο ποιοι τύποι παιχνιδιών επηρεάζουν τις κινητικές δεξιότητες των νηπίων, καθώς και πως οι γονείς μπορούν να οργανώσουν καλύτερα το χώρο που θα παίζει και θα κινείται το μωρό.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να κατατάξουν σε τέσσερις κατηγορίες, την ποικιλία των παιχνιδιών και το χώρο για παιχνίδι στο σπίτι τους ως εξής: φυσικό χώρο, την ποικιλία της διέγερσης, τα παιχνίδια που απαιτούν την κίνηση των μεγάλων ομάδων μυών (μπάλα ποδήλατο) και τα παιχνίδια που απαιτούν τις μικρές κινήσεις (πιάνει το μολύβι, σφίγγει ένα αντικείμενο στα δάκτυλα . Και στη συνέχεια μπορούσαν να βαθμολογήσουν τις απαντήσεις τους, με μία κλίμακα από: «λιγότερο από επαρκή» έως «εξαιρετική».

«Ότι είναι στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην κινητική ανάπτυξη του βρέφους», λένε οι ειδικοί, «έτσι ψάξαμε όλες τις διαφορετικές δυνατότητες».
Αν και η έρευνα αυτή βοηθά πολύ τους επαγγελματίες θεραπευτές, είναι πολύ καλή και για τους γονείς, όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν το σωστό χώρο για το μωρό τους. Η καλύτερη συμβουλή γι’ αυτούς είναι να αναρωτηθούν : «έχω ένα παιχνίδι για κάθε κατηγορία; Τα διαφορετικά παιχνίδια βοηθούν διαφορετικές κινητικές ικανότητες.

Ποια παιχνίδια να αγοράσετε.

Για τις κινητικές δεξιότητες:

  • Πολύχρωμα χαλάκια για να ενθαρρύνετε το μπουσίλισμα.
  • Παιχνίδια που είναι κρεμασμένα γύρω του και το «προκαλούν» να τα φτάσει.
  • Μουσικά παιχνίδια.
  • Μαλακά παιχνίδια που κάνουν θόρυβο ή κινούνται όταν το παιδί τα πιέζει ή τα τραβά.
  • Στράτα ή τραπεζάκια δραστηριοτήτων.
  • Παιχνίδια νερού.
  • Μπάλες.

Για τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του βρέφους:

  • Μικρά παιχνίδια που μπορεί να κρατήσει, όπως η κουδουνίστρα του.
  • Τρένα και αυτοκίνητα.
  • Παιχνίδια που στριφογυρίζουν.
  • Μπλοκ.
  • Βιβλία.

Αλλά αν δεν θέλετε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε τμήμα παιχνιδιών μεγάλου καταστήματος, μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να έχετε πάρα πολλά παιχνίδια για να βοηθήσετε τις κινητικές δεξιότητες ανάπτυξης του μωρού σας.
Επειδή δεν έχει το μωρό ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτύξει μία συγκεκριμένη κινητική ικανότητα. Είναι απλά μία βοήθεια. Αν τώρα οι γονείς ανησυχούν, γιατί δεν μπορούν να έχουν αρκετά παιχνίδια, οι ειδικοί συμβουλεύουν, να χρησιμοποιούν αυτά που έχουν με διαφορετικούς τρόπους. Και αντί να αγοράσουν τρία ή τέσσερα παιχνίδια του ίδιου είδους, καλύτερα να πάρουν ένα από το καθένα.

Δημιουργήστε ένα καλύτερο χώρο παιχνιδιού.
Η άλλη πτυχή της μελέτης είναι το περιβάλλον του παιδιού, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω. Οι καναπέδες και τα τραπεζάκια, είναι τα μέσα που θα βοηθήσουν το βρέφος να σηκωθεί και να σταθεί στα πόδια του. Συχνά τα πρώτα βήματα γίνονται από τον καναπέ μέχρι το τραπεζάκι του καφέ.

Αφού λοιπόν βεβαιωθείτε ότι όλα τα έπιπλα είναι ασφαλή, τοποθετήστε τα έτσι ώστε να υπάρχει χώρος για το μωρό να κινείται ελεύθερα, και να πηγαίνει από το ένα στο άλλο, αλλά βέβαια όχι πολύ μακριά για να μπορεί να το κάνει, ιδίως στα πρώτα του βήματα.

Το ερωτηματολόγιο επίσης αξιολογεί τις διαφορετικές υφές του εδάφους, όπως το χαλί, το ξύλο ή το πλακάκι στο εσωτερικό, και το γρασίδι ή το τσιμέντο έξω. Ένας άλλος παράγοντας είναι οι σκάλες. Τα βρέφη που έχουν σκάλες στο σπίτι τους θα μάθουν να τις ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν πιο γρήγορα από τα μικρά που δεν έχουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Όλα τα παιδάκια μαθαίνουν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν σκάλες! Απλά αν τύχει και υπάρχει σκάλα στο σπίτι, είναι ευκαιρία να τη συνηθίσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Το πιο σημαντικό πράγμα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους, ανεξάρτητα από πια παιχνίδια έχουν είναι να χρησιμοποιούν πραγματικά τα παιδιά όλα τα αντικείμενα. Δηλαδή, ένα βρέφος μπορεί να έχει πάρα πολλά παιχνίδια, αλλά να μην τα χρησιμοποιεί. Έτσι η σωστή ερώτηση που κάθε γονιός πρέπει να κάνει στον εαυτό του είναι: « όχι πόσα παιχνίδια έχει το παιδί μου, αλλά προσπαθώ να το κάνω να τα χρησιμοποιήσει»;

Έτσι μόνο θα βοηθήσει κάθε γονιός στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του βρέφους.