Θηλασμός και διατροφή για μια υγιή μαμά.

Θηλασμός και διατροφή για μια υγιή μαμά.

Πολλές νέες μητέρες αναρωτιούνται για την σωστή διατροφή στο θηλασμό του μωρού τους. Πιθανώς δεν χρειάζεται να κάνετε σημαντικές αλλαγές σε ό, τι τρώτε ή πίνετε, αν και υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να θυμάστε:

Θα πρέπει να έχετε μια καλά ισορροπημένη διατροφή για την υγεία σας και για την ποιότητα του θηλασμού.

Ένα από τα θαύματα του μητρικού γάλακτος είναι ότι μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας ακόμα και όταν δεν τρώτε τέλεια. Ωστόσο, αν τρώτε μια διατροφή που είναι πάρα πολύ χαμηλή σε θερμίδες ή που βασίζεται σε μια ομάδα τροφίμων και στον αποκλεισμό των άλλων, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος σας. Όταν δεν έχετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τη διατροφή σας, το σώμα σας θα αντλήσει από τα αποθεματικά του, τα οποία μπορεί τελικά να εξαντληθούν. Επίσης,θα πρέπει να έχετε τη δύναμη και την αντοχή να ανταποκριθείτε στις σωματικές απαιτήσεις της φροντίδας του μωρού. Πολλές μητέρες αισθάνονται περισσότερο το αίσθημα της πείνας κατά το θηλασμό, διότι το σώμα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο για να παράγει το μητρικό γάλα για το μωρό.Τρώτε μικρά γεύματα και μεταξύ αυτών υγιεινά σνακ. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε την πείνα σας και να κρατήσετε το επίπεδο της ενέργειάς σας υψηλό.

Μην μετράτε θερμίδες

Δεν υπάρχει μια ακριβής απάντηση στο ερώτημα πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνει μια μαμά που θηλάζει την ημέρα. Σαν γενική οδηγία, οι περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν θα χρειαστούν περίπου 200 με 500 θερμίδες περισσότερες από τις μητέρες που δεν θηλάζουν, πράγμα που θα σήμαινει τουλάχιστον 2.000 έως 2.700 θερμίδες ανά ημέρα. Αντί να μετράτε τις θερμίδες λοιπόν, ακολουθήστε την πείνα σας ως οδηγό για το πόσο θα πρέπει να τρώτε.Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως το βάρος σας, το αν ασκείστε και το μεταβολισμό σας.

Αργή και σταθερή απώλεια βάρους

Ενώ ορισμένες νέες μητέρες χάνουν εύκολα βάρος, άλλες δυσκολεύονται. Όλα εξαρτώνται από το σώμα σας, τις διατροφικές επιλογές σας, το επίπεδο δραστηριότητάς σας, και το μεταβολισμό σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να χάσετε το βάρος της εγκυμοσύνης σας σταδιακά.

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να χάσουν με ασφάλεια 1.5 κιλό ανά εβδομάδα, συνδυάζοντας μια υγιεινή διατροφή με μέτρια άσκηση. Το να χάνσετε βάρος πιο γρήγορα από αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το μωρό σας, επειδή η γρήγορη απώλεια βάρους απελευθερώνει τοξίνες που συνήθως αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος σας, στην κυκλοφορία του αίματος και στο γάλα σας.Μια ξαφνική, μεγάλη πτώση της πρόσληψης θερμίδων σας μπορούν να επηρεάσουν το γάλα σας και την ποιότητα του θηλασμού.

Συμπεριλάβετε μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων

Η ποικιλία και η ισορροπία είναι τα κλειδιά για μια υγιεινή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή, που σημαίνει ένα μείγμα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος στα γεύματα, θα σας προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας. Η ποικιλία σε όλες τις ομάδες τροφίμων είναι σημαντική έτσι μπορείτε να πάρετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται για το μωρό σας.