Τι πρέπει να προσέξετε πριν πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο

Τι πρέπει να προσέξετε πριν πάρετε ένα κατοικίδιο ζώο

Πολλά παιδάκια ζητούν, κάποια στιγμή, να αποκτήσουν ένα ζωάκι. Έχοντας ένα κατοικίδιο ζώο τα οφέλη είναι πολλά και για τα παιδιά και για τους ενήλικες. Είναι καλό για την σωματική και ψυχική υγεία. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου διδάσκει στα παιδιά την ευθύνη, τη φιλία, την αγάπη και την εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, ορισμένες φορές οι συνθήκες της οικογένειας δεν είναι κατάλληλες για να αποκτήσουν ένα ζωάκι. Παρόλο που θα θέλατε να ευχαριστήσετε το παιδάκι σας, ξέρετε πολύ καλά ότι τελικά η ευθύνη ενός κατοικίδιου βρίσκεται σε σας, έτσι πρέπει να πάρετε την απόφαση που είναι σωστή για την οικογένειά σας.

Τι πρέπει να εξετάσετε πριν την απόκτησή του.

Την υγεία της οικογένειας σας.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να μην πάρετε κατοικίδιο, είναι το άσθμα ή αλλεργίες μέλους της οικογένειας. Ρωτήστε τον παιδίατρο σας για να ελέγξετε το παιδί για τυχόν αλλεργία πριν την πραγματοποίηση της απόκτησης. Τα παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά στο τρίχωμα ή την πιτυρίδα. Εάν διαπιστώσετε ότι πράγματι είναι αλλεργικό, μπορείτε να πάρετε κάποιο άλλο ζωάκι που δεν προκαλεί αλλεργίες. Επικοινωνήστε με ένα κατάστημα στην περιοχή σας και ρωτήστε σχετικά με τις επιλογές που έχετε.

Εξετάστε τις δαπάνες.
Πριν το αποφασίσετε μάθετε ποια είναι τα διάφορα κόστη για να το πάρετε και στη συνέχεια να το φροντίζετε. Ορισμένα κατοικίδια ζώα χρειάζονται καλύτερη και ακριβότερη φροντίδα από άλλα. Όπως ο σκύλος και η γάτα χρειάζονται ειδική προσεγμένη τροφή, και τακτική ιατρική περίθαλψη. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να αντέξετε αυτό το βάρος, αλλά όχι το κόστος της αγοράς, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα καταφύγιο ζώων, ή να πάρετε ένα κουταβάκι από το φίλο ή τη φίλη σας.

Κατανοήστε τη δέσμευση.
Ορισμένα ζωάκια, απαιτούν περισσότερο χώρο και προσωπική προσοχή από τα άλλα. Αν δεν έχετε αρκετό χώρο στο σπίτι ή έστω έξω για να φιλοξενήσετε ένα σκυλί, ή λείπετε όλη την ημέρα, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε την απόκτηση ενός άλλου που να χρειάζεται λιγότερη προσοχή και λιγότερο χώρο.

Επιλέξτε το σωστό είδος κατοικίδιου για την οικογένειά σας.
Η απόφαση πρέπει να παρθεί από όλη την οικογένεια. Υπάρχουν ατέλειωτες επιλογές, για το είδος των ζώων συντροφιάς, από το μικρότερο χρυσόψαρο έως το μεγαλύτερο Great Dane. Εάν ένας σκύλος ή μία γάτα είναι πολύ δουλειά για σας αλλά το παιδάκι σας δεν θέλει ούτε να ακούσει για ένα ψάρι, μπορείτε να πάρετε μία μικρή χελώνα ή ένα χάμστερ. Μόνο εσείς γνωρίζετε πόσο θα ανταποκριθεί το παιδί στη φροντίδα αυτή και πόσο είναι έτοιμο να αναλάβει μία τέτοια υποχρέωση. Έτσι επιλέξτε το ζωάκι σας με βάση το επίπεδο της ικανότητας και της ευθύνης του μικρού σας ή και του μεγαλύτερου παιδιού.

Η φροντίδα του.
Πριν φέρετε το κατοικίδιο στο σπίτι σας, κάντε μία οικογενειακή συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες και τις ευθύνες. Διαβάστε κάποια βιβλία, σχετικά με το ζωάκι που έχετε διαλέξει και τι φροντίδα θα χρειάζεται. Αποφασίστε για το τι θα κάνει ο καθένας ακόμη και το μικρούλι σας.

Ιδίως μην ξεχάσετε, ότι τελικά ότι και αν συμβεί εσείς θα είστε υπεύθυνη και ίσως η μόνη που θα το φροντίζει. Έτσι σιγουρευτείτε ότι ΕΣΕΙΣ θέλετε ένα κατοικίδιο. Διαφορετικά μην πείτε ναι.